Κοινή δήλωση ΓΓ ΥΠΕΞ Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας για τη συνάντηση τους στη Λευκωσία

Η αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και η ασφάλεια, το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ο πολιτισμός και η προστασία των αρχαιοτήτων, ο τουρισμός, η γεωργία, η ενέργεια, η υγεία, οι μεταφορές, οι σχέσεις Ιορδανίας – ΕΕ, η διαχείριση των υδάτων, η προστασία του περιβάλλοντος και ο διαθρησκευτικός διάλογος είναι οι τομείς στους οποίους Κύπρος, Ελλάδα και Ιορδανία θα επιδιώξουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους μέσω της τριμερούς συνεργασίας.

Η προετοιμασία για την Τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ιορδανίας άρχισε σήμερα στη Λευκωσία με συνάντηση των Γενικών Γραμματέων/Διευθυντών των Υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών.

Σε κοινή τους δήλωση που εξέδωσαν μετά τη συνάντηση, οι Αλέξανδρος Ζήνων, Δημήτρης Παρασκευόπουλος και Μπανί Γιασίν επισημαίνουν ότι ο περιφερειακός διάλογος μπορεί να εξυπηρετήσει τους κοινούς στόχους για ενδυνάμωση των σχέσεων της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και περαιτέρω προώθηση της αλληλεγγύης και της αλληλοκατανόησης.

Όπως αναφέρεται, στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι για συνεργασία των τριών χωρών σε πολυμερή φόρα και αντάλλαξαν απόψεις σε ό,τι αφορά περιφερειακά και διεθνή θέματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολικά Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή.

«Οι συζητήσεις αντανακλούν την κοινή βούληση των τριών χωρών να εγκαθιδρύσουν μια στέρεα και συνεχή συνεργασία και συντονισμό σε όλους τους τομείς», επισημαίνεται.

Σημειώνουν επίσης πως στη σημερινή συνάντηση τους τόνισαν το σταθεροποιητικό ρόλο των τριών χωρών στην περιοχή και επεσήμαναν τις πρωτοβουλίες των τριών χωρών σε ό,τι αφορά την προώθηση της ανεκτικότητας και του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Τα τρία μέρη καταδικάζουν επίσης όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες και εκφράζουν ανησυχία για την εξάπλωση της τρομοκρατίας, όχι μόνο σε περιφερειακό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και υπογραμμίζουν την ανάγκη για περιφερειακή και διεθνή συνεργασία προς αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής.

Οι Αλέξανδρος Ζήνων, Δημήτρης Παρασκευόπουλος και Μπανί Γιασίν τονίζουν επίσης την ανάγκη για αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των συγκρούσεων της περιοχής με στόχο την αντιμετώπιση του σεχταρισμού και του εξτρεμισμού, φαινόμενα τα οποία δημιουργούν εύφορο έδαφος για τις τρομοκρατικές ομάδες, και υπογραμμίζουν τη σημασία της εξεύρεσης πολιτικών λύσεων στα προβλήματα της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, τονίζουν την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση για την εξεύρεση λύσεων σε αυτό το πολύπλοκο και πολύπλευρο θέμα με έμφαση στη σημασία της αποτελεσματικής καταπολέμησης των παράνομων δικτύων λαθρομετανάστευσης και στην ενεργή αλληλεγγύη και συνεργασία της Ευρώπης.

Υπογράμμισαν επίσης το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την υποδοχή και φιλοξενία προσφύγων ενώ συμφώνησαν και στην ανάγκη για στήριξη της Ιορδανίας από την ΕΕ τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά για να αντεπεξέλθει στα βάρη που σχετίζονται με τη φιλοξενία υψηλού αριθμού προσφύγων στην επικράτεια της.

Στην κοινή τους δήλωση οι Γενικοί Γραμματείς-Διευθυντές των ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας αναφέρουν τέλος ότι κατά τη σημερινή συνάντηση τους ο Αλέξανδρος Ζήνων ενημέρωσε αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη διαδικασία των συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΕ με στόχο την εξεύρεση μια μόνιμης και συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος και πως και τα τρία μέρη επανέλαβαν τη στήριξη τους σε αυτή τη διαδικασία.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα