Η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό-Σε εξέλιξη η συνάντηση των δύο ηγετών

Ξεκίνησε λίγο μετά τις 9.30 το πρωί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Μουσταφά Ακιντζί, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.
 
O Πρόεδρος Αναστασιάδης, έφθασε πρώτος στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, όπου και τον υποδέχθηκε. Στη συνέχεια αφίχθηκε και ο κ. Ακιντζί, ο οποίος έτυχε της ίδιας υποδοχής.
 
Οι δύο ηγέτες μαζί με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ φωτογραφήθηκαν, και μετά η κ. Σπέχαρ αποχώρησε για να αρχίσει η συνάντηση των δύο ηγετών.

Μηνύματα Αναστασιάδη 

Αναχωρώντας νωρίτερα από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι συναντιέται σήμερα με τον Ακιντζί για να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους κλιμάκωσης της έντασης, αδιεξόδων, και τελικά επιδίωξης μιας λύσης που δεν είναι εντός των προδιαγεγραμμένων ή των όσων έχουν συμφωνηθεί.  
 
Ερωτηθείς με ποιες προσδοκίες μεταβαίνει στη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό που γνωρίζω είναι ότι προσέρχομαι στις συνομιλίες απόλυτα αποφασισμένος, με καλή ιδιαίτερα θέληση και, επαναλαμβάνω, αποφασιστικότητα, εάν και εφόσον και ο κ. Ακκιντζί συνειδητοποιήσει το σημαντικότερο των στοιχείων, του αλληλοσεβασμού και της τήρησης των όσων κάθε κράτος επιδιώκει, δηλαδή της διεθνούς εννόμου τάξεως λαμβανομένης υπόψη και της ιδιότητας μας ως κράτους μέλους της Ε.Ε., να εργαστούμε κατά τρόπο που η λύση να γίνεται αποδεκτή και από τον διεθνή παράγοντα, αλλά ιδιαίτερα και από όσους θα επηρεάζει, τους κατοίκους της Κύπρου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συνάντηση χαμηλών προσδοκιών με παράλληλες ατζέντες

«Δεν μπορεί να επικαλούμεθα αρχές που δεν ισχύουν σε κανένα μα κανένα κράτος», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης. «Συνεπώς, η δική μου θέση είναι ότι, ναι θα πρέπει να απαντήσουμε στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ποτέ – και το υπογραμμίζω – να παραγνωρίζουμε και εκείνες των Ελληνοκυπρίων».
 
Ταυτόχρονα, ανέφερε, «θα πρέπει και η Τουρκία αν όντως θέλει να βοηθήσει – που από την ίδια εξαρτάται η λύση του Κυπριακού – να δείξει καλή βούληση τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες ή την ενθάρρυνση ενεργειών που αντί να δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης, υποσκάπτουν, ή δημιουργούν κλίμα δυσπιστίας ή εντείνουν το κλίμα δυσπιστίας».
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας σε σχέση με το φυσικό αέριο είναι κάτι που μπορεί να εξωθεί σε κάτι επικίνδυνο για διαχείριση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «συναντώμεθα για να αντιμετωπίσουμε ακριβώς αυτούς τους κινδύνους, δηλαδή κλιμάκωσης της έντασης, αδιεξόδων, και τελικά επιδίωξης μιας λύσης που δεν είναι εντός των προδιαγεγραμμένων ή των όσων έχουν συμφωνηθεί. Στις διακηρύξεις φαίνεται ότι όλοι συμφωνούμε. Το θέμα είναι να διαφανεί στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων τι από όλα αυτά υιοθετούμε που θα βοηθήσουν, έτσι ώστε μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο να καταλήξουμε σε μια-και το υπογραμμίζω-λειτουργική και βιώσιμη λύση».
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί 
Από την πλευρά του, δεν προέβη σε δηλώσεις ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αναχωρώντας από το «προεδρικό» για την οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, δεν έχει προκαθοριστεί κατά πόσο ο κ. Ακιντζί θα προβεί σε δηλώσεις αμέσως μετά το τέλος αυτής της συνάντησης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 

Δειτε Επισης

Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Η ανάγκη του Νετανιάχου για πολιτική επιβίωση στο επίκεντρο της κρίσης Ισραήλ-Ιράν
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Χειροπέδες σε 44χρονο για τον εμπρησμό 17 οχημάτων σε συνεργείο
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης
Θέλει ανταλλαγή των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ στις ελεύθερες περιοχές ο Τατάρ
Υπουργική Σύνοδος για τους Ωκεανούς των κρατών της Κοινοπολιτείας στην Πάφο