Έριξαν τους τόνους-Με ξεκάθαρη στοχοπροσήλωση βλέπει Ακιντζί ο Αναστασιάδης

Με ξεκάθαρο στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά και έχοντας ως βάση το πλαίσιο έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προσέρχεται στη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη Παρασκευή με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Νίκος Αναστασιάδης και πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν σήμερα και αντάλλαξαν απόψεις, κατά τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, τη γραμμή πλεύσης και την προσέγγιση που θα ακολουθήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής, με άπαντες να εμφανίζονται στις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν μετά τη συνεδρία, με εποικοδομητικό πνεύμα και διάθεση να κρατηθούν χαμηλοί οι τόνοι στο εσωτερικό μέτωπο.
 
Όπως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε μετά τη σύνοδο των αρχηγών των κόμματων, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε πολύ δημιουργικό κλίμα, με τα μέλη του Σώματος να καταθέτουν τις απόψεις τους, τις οποίες, όπως σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λάβει υπόψη και θα αξιολογήσει. Μάλιστα, Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί, θα καλέσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ώστε να τα ενημερώσει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν κάνουν πίσω σε τίποτα οι Τούρκοι-Επιμένει σε όλα ο Τσαβούσογλου
 
Eρωτηθείς κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί πιο ενισχυμένος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε πως είναι πολύ σημαντικό, να υπογραμμιστεί ότι είναι η ελληνική κυπριακή πλευρά που με συνέπεια ενδιαφέρεται και επιδιώκει όχι μόνο τη λύση, αλλά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από τον Ιούλιο 2017.
 
«Μετά το αδιέξοδο είναι η δική μας πλευρά που και λόγους έχει και επιδιώκει πραγματικά ουσιαστικό διάλογο. Είναι σημαντικό ότι ο Γ.Γ. και τα Η.Ε. έχουν εκδηλώσει μια πρωτοβουλία για την επανέναρξη, αυτός είναι ο στόχος μας», τόνισε ο κ. Προδρόμου.  
 
«Επομένως», συνέχισε, «ο Πρόεδρος, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις όλων των πολιτικών δυνάμεων, προσέρχεται σε όλες τις διεργασίες επιδιώκοντας ακριβώς την επανέναρξη στη βάση των αποφάσεων, των ψηφισμάτων των Η.Ε. και των παραμέτρων του Γ.Γ. που είχαμε από το Κραν Μοντανά, προκειμένου να φτάσουμε στην επίλυση του Κυπριακού».
 
Κληθείς να πει αν θα συζητηθεί θέμα μορατόριουμ στις 9 Αυγούστου, ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν είναι ούτε χρήσιμο ούτε θα ήταν υπεύθυνο να κάνουμε δηλώσεις προκαταλαμβάνοντας ή προσπαθώντας να μαντέψουμε. Ξέρουμε όλοι ότι είναι μια άτυπη συνάντηση η οποία έχει και αυτή επιδιωχθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εδώ και καιρό και θα γίνει την Παρασκευή, 9 Αυγούστου».
 
Σε ερώτηση με ποιες θέσεις μεταβαίνει στη συνάντηση ο Πρόεδρος για το φυσικό αέριο και τα Βαρώσια, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι θέσεις της δικής μας πλευράς είναι γνωστές».
 
Ερωτηθείς αν σήμερα συζητήθηκε το θέμα της Αμμοχώστου και των τουρκικών προκλήσεων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έγινε μια δημιουργική συζήτηση, όπου ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την προσέγγιση του και άκουσε τις θέσεις και απόψεις των κομμάτων».
 
Κληθείς να πει αν από τη σημερινή συνεδρίαση διαφαίνεται κάποια ελάχιστη κοινή συνισταμένη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν είναι ώρα για δηλώσεις, είμαστε επικεντρωμένοι στην επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας να έχει μια δημιουργική συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και να δημιουργηθούν γενικότερα οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Δειτε Επισης

Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος