Οδηγούνται στα άκρα για το Κυπριακό-Καταιγισμός πυρών από Προεδρικό και ΑΚΕΛ

Σφοδρή αντιπαράθεση Κυβέρνησης και ΑΚΕΛ με φόντο το Κυπριακό ξέσπασε μόλις τρεις μέρες πριν από τη συνεδρία του Συμβουλίου των Αρχηγών την ερχόμενη Δευτέρα και μια βδομάδα πριν από την κρίσιμη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
 
Αφορμή αποτέλεσαν τα όσα ανέφερε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προκαλώντας την σφοδρή αντίδραση του Προεδρικού, με το ΑΚΕΛ να απαντά και τον Πρόδρομο Προδρόμου να εκδίδει νέα ανακοίνωση-απάντηση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σφοδρή κριτική και μηνύματα ΑΚΕΛ στον Νίκο Αναστασιάδη για Κυπριακό
 
Απαντώντας στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος   Πρόδρομος Προδρόμου διερωτήθηκε σε τι εξυπηρετεί, μερικές μόλις μέρες πριν τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, και ενώ ο Πρόεδρος έχει συγκαλέσει σύσκεψη για να συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και να προετοιμαστεί αυτή η συνάντηση, το ΑΚΕΛ να καταγγέλλει τον Πρόεδρο και την ελληνοκυπριακή πλευρά, αντί να δει τα όσα κάνει η Τουρκία.
 
«Προκαλεί πραγματικά αλγεινή εντύπωση το ότι ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η επίθεση της Τουρκίας στη θάλασσα ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία και ταυτόχρονα το παράνομο κατοχικό καθεστώς απειλεί με εποικισμό την Αμμόχωστο και με σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών, να επιλέγει να αμφισβητεί και να επιτίθεται προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ανέφερε ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
«Είναι μάλιστα απορίας άξιο», συνέχισε, «ότι αυτή η επίθεση γίνεται δημόσια λίγες μόλις μέρες πριν τη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και ενώ ήδη ο Προέδρος έχει συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών προκειμένου να προετοιμαστεί η εν λόγω συνάντηση».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνε Τρόοδος τη Δευτέρα οι πολιτικοί αρχηγοί
 
«Είναι», υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «πραγματικά πολύ βαρύς ο χαρακτηρισμός που θα ταίριαζε στην προσπάθεια του ΑΚΕΛ, λίγες μέρες πριν τη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Ακιντζί, να καταλογίζει ευθύνες στον Πρόεδρο και στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει χειρότερη υπόσκαψη, την ώρα που η Τουρκία επιτίθεται από τη θάλασσα και κλιμακώνει προκλήσεις, απειλές και εκβιασμούς για την Αμμόχωστο, ο κ. Κυπριανού να καταλογίζει στον Πρόεδρο ‘φοβικά σύνδρομα’. Ας πει καθαρά ο κ. Κυπριανού: η επιλογή και πρότασή του είναι αντί ‘φοβικά σύνδρομα΄ και ΄φόβος’, το ΄θάρρος’ να ενδώσουμε στις τουρκικές αξιώσεις;»
 
«Διερωτόμαστε», τόνισε ο Πρόδρομος Προδρόμου, «γιατί άραγε το ΑΚΕΛ αντί να στραφεί εναντίον της Τουρκίας που επιτίθεται στην Κύπρο και επιδιώκει να ναρκοθετήσει  με κάθε τρόπο τις προσπάθειες επανέναρξης διαπραγματεύσεων, γιατί δεν επικεντρώνεται στις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος που δηλητηριάζουν το κλίμα, και προτιμά με ζήλο να επικρίνει τον Πρόεδρο και να  αμφισβητεί  τις ελληνοκυπριακές θέσεις;
 
Θα πρέπει, εξάλλου, να τοποθετηθεί επιτέλους ο κ. Κυπριανού όταν αποδίδει ευθύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διχοτόμηση, εννοεί δηλαδή ότι και ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος επί μακρόν διαπραγματεύτηκε το Κυπριακό με τον κ. Ταλάτ, αλλά δεν υπήρξε λύση, φέρει τέτοια ευθύνη; Διότι σύμφωνα με τη λογική και τους ισχυρισμούς του κ. Κυπριανού, ο Δημήτρης Χριστόφιας υπήρξε Πρόεδρος που άφησε την Κύπρο κατεχόμενη και διχοτομημένη».
 
«Για να μη φτάσουμε σε τέτοιου είδους παραλογισμούς», επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «θα πρέπει ο κ. Κυπριανού να αντιληφθεί επιτέλους ότι υπάρχουν όρια στην αντιπολίτευση και ότι όσον αφορά ειδικά το εθνικό θέμα πρέπει να σταματήσει αυτός ο παροξυσμός και ο κατήφορος.
 
Είναι πραγματικά ένας ατέρμονος κατήφορος όταν ο κ. Κυπριανού επιλέγει να αγνοεί ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επικαλείται εγγυήσεις για να καταπατήσει και να υφαρπάξει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι βγαίνει εκτός του πλαισίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μακριά από τις όποιες προσωπικές, κομματικές, ή άλλες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η τοποθέτηση του κ. Άντρου Κυπριανού, θα προσέλθει στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου με μοναδικό στόχο τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών που θα επιτρέψουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».
 
Κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ περί συνολικής υπαναχώρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά το Κραν Μοντανά, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «το πλαίσιο του Γ.Γ. των ΗΕ ήταν εκείνο που οδήγησε την Τουρκία στο Κραν Μοντανά να δυναμιτίσει τις διαπραγματεύσεις και να μην καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Το πλαίσιο του Γ.Γ. ήταν εκείνο που είχε κάνει τον κ. Τσαβούσογλου να μας λέει ότι θα πρέπει να πάψουμε να ονειρευόμαστε. Αν το ΑΚΕΛ ακόμα δεν γνωρίζει αυτά τα γεγονότα, αν δεν γνωρίζει ποια είναι εκείνη η πλευρά, η οποία αποφεύγει με κάθε τρόπο να συζητήσει και να τεθούν στο τραπέζι τα θέματα της Ασφάλειας, τότε θα πρέπει να επανεξετάσει συνολικά τη στάση του».
 
«Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι σαφής, από την επόμενη του Κραν Μοντανά ζητούσε και ζητά, με δεδομένο το πλαίσιο Γκουτέρες, επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Το ΑΚΕΛ δεν βλέπει ότι ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά επανάληψη των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία στέλλει τον στόλο της να απειλεί στην Κύπρο;»
 
Ερωτηθείς πού αποδίδει το Προεδρικό αυτή την κριτική του ΑΚΕΛ, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ο κ. Προδρόμου απάντησε «διερωτόμαστε. Σε τι εξυπηρετεί, δημόσια, μερικές μόλις μέρες πριν τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, και ενώ ο Πρόεδρος έχει συγκαλέσει σύσκεψη για να συζητήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί και να προετοιμαστεί αυτή η συνάντηση, το ΑΚΕΛ να καταγγέλλει τον Πρόεδρο και την ελληνοκυπριακή πλευρά, αντί να δει τα όσα κάνει η Τουρκία».

Η απάντηση του ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ επανήλθε μετά την απάντηση το Πρόδρομου Προδρόμου σημειώνοντας πως αμιφβάλλει αν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διάβασε τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ προτού απαντήσει.
 
«Αντί το προεδρικό να μελετήσει το περιεχόμενο των εισηγήσεων του ΑΚΕΛ, επέλεξε να επιτεθεί με πρωτοφανή δριμύτητα και με χαρακτηρισμούς που μιλούν για αλγεινές εντυπώσεις, παροξυσμό, κατήφορο, και το χειρότερο από όλα, ότι τάχα το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο να ενδώσει στις τουρκικές αξιώσεις».
 
Η Εζεκία Παπαϊωάννου παρακαλεί τον κ. Αναστασιάδη όσο και τον κ. Προδρόμου, να πουν πότε το ΑΚΕΛ ζήτησε από τον κ. Αναστασιάδη να δεχτεί τις τουρκικές αξιώσεις. «Όταν τους ρωτούμε για αυτό στις συνεδριάσεις του Εθνικού Συμβουλίου η απάντηση είναι ότι ποτέ δεν υπαινίχθηκαν κάτι τέτοιο.
Δημόσια όμως λένε αλλά πράγματα για να δημιουργούνται εντυπώσεις».
 
Το ΑΚΕΛ διερωτάται επίσης γιατί κανείς, ούτε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμμερίζεται το αφήγημά τους; «Ή μήπως ούτε εκείνοι γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα όπως προσάπτει στο ΑΚΕΛ; Γιατί δεν προέβηκαν σε κανένα διάβημα για το περιεχόμενο της έκθεσης του Γ.Γ. που, δυστυχώς, αθωώνει την Τουρκία και επιρρίπτει ευθύνες στους δύο ηγέτες; Γιατί ακόμα και πρώην στενοί συνεργάτες του Προέδρου και στελέχη κομμάτων λένε ότι ο Πρόεδρος τους μίλησε για λύση δύο κρατών; Γιατί ο ίδιος ο Πρόεδρος αποφεύγει συστηματικά να αναφέρεται σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας; Την ώρα μάλιστα που η ίδια η Τουρκία τον καλεί να ξεκαθαρίσει τι θέλει, ομοσπονδία, συνομοσπονδία ή διχοτόμηση»;
 
Και προστίθεται στην ανακοίνωση: «Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ποιος έχει δίκαιο και ποιος όχι. Όπως το ΑΚΕΛ ακούραστα προειδοποιούσε μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά, το διαπραγματευτικό κενό θα διευκόλυνε την Τουρκία για νέα τετελεσμένα, τα οποία σήμερα βλέπουμε μπροστά μας με τις παράνομες γεωτρήσεις, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην Αμμόχωστο και την οριστική διχοτόμηση να πλανάται πιο απειλητικά από ποτέ».
 
«Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Την Τουρκία δεν τη διευκολύνουμε εμείς που καταγγέλλουμε λανθασμένους χειρισμούς αλλά εκείνοι που τους κάνουν. Αν ο Πρόεδρος θέλει να δυσκολέψει την Τουρκία, οφείλει να δηλώσει καθαρά και ξάστερα την ετοιμότητά του να πάει σε συνομιλίες για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και να συνεχίσει από εκεί που μείναμε. Όχι να ισχυρίζεται ότι αυτό επιδιώκει και την ίδια ώρα να υποβάλλει «νέες ιδέες» που είναι όχι μόνο εκτός του πλαισίου Γκουτέρες αλλά και επί της ουσίας λανθασμένες και επιζήμιες. Αν το πράξει, αν πείσει τον Γ.Γ. ότι είναι έτοιμος, τότε είναι που η Τουρκία είτε θα συνεργαστεί είτε θα εκτεθεί και όχι ο Πρόεδρος όπως συμβαίνει τώρα», συνεχίζει στην ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ.
 
«Ο κ. Προδρόμου αργά και σταδιακά φαίνεται να βρίσκει «τον παλιό καλό εαυτό του». Εκείνο του 2004. Τότε που διαφωνούσε με την ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού, διαγραφόταν από το ΔΗΣΥ και ίδρυε την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία επιζητώντας άλλο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού» καταλήγει η γραπτή δήλωση από την Εζεκία Παπαϊωάννου.
 
Η ανταπάντηση Προδρόμου 
Γραπτή απάντηση στο ΑΚΕΛ εξέδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέροντας ότι "θα έπρεπε πάντως το ΑΚΕΛ να προβληματιστεί από την τεράστια απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στον λαό μας, ο οποίος με ανησυχία και αγανάκτηση παρακολουθεί τα όσα κάνει κάθε μέρα η Τουρκία και τις δικές του παρεμβάσεις που εξισώνουν την ελληνική και την τουρκική πλευρά".

Στην γραπτή του απάντηση στο ΑΚΕΛ, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι "είναι ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού που σήμερα το πρωί, βάζοντας ξανά την ελληνική και την επιτιθέμενη τουρκική πλευρά σε ίση μοίρα, αποφάνθηκε επί λέξει ότι το ΑΚΕΛ «έμεινε μόνο του στη στάση που επιτάσσει ο πραγματικός πατριωτισμός», στηρίζοντας με συνέπεια τη λύση του Κυπριακού".

Προσθέτει ότι "νομίζω ότι όλοι ξέρουμε τι σημαίνει μέσα στην ιστορία μας όταν ακούμε κάποιους με κομπασμό να ισχυρίζονται ότι είναι «οι μόνοι πατριώτες»... Θα έπρεπε πάντως το ΑΚΕΛ να προβληματιστεί από την τεράστια απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στον λαό μας, ο οποίος με ανησυχία και αγανάκτηση παρακολουθεί τα όσα κάνει κάθε μέρα η Τουρκία και τις δικές του παρεμβάσεις που εξισώνουν την ελληνική και την τουρκική πλευρά".
 
Επισημαίνει ακόμη ότι "την ώρα που η Τουρκία εξαπολύει καθημερινά επιθέσεις εναντίον της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Άντρος Κυπριανού σήμερα το πρωί έλεγε ότι η ελληνική και η τουρκική πλευρά είναι ένα και το αυτό ισχυριζόμενος ότι «ο κ.Γκουτέρες δεν πήρε ποτέ μια ξεκάθαρη απάντηση» και από τη δική μας πλευρά σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτός είναι ο πατριωτικός λόγος του ΑΚΕΛ σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Γ.Γ. κ. Άντρου Κυπριανού και μπορεί να τον κρίνει ο καθένας".
 
Ο κ. Προδρόμου συμπληρώνει ότι "την ώρα που όλη η Κύπρος με αγανάκτηση διαπιστώνει και καταδικάζει την καθημερινή επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου στη θάλασσα και όλες τις άλλες προκλήσεις, τις απειλές και τους εκβιασμούς στα κατεχόμενα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ με τις σημερινές δηλώσεις του, καλούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να προχωρήσει με θάρρος» και του επισημαίνει ότι «δεν χωρούν φοβικά σύνδρομα». Μπροστά σε αυτά που ζούμε καθ’ημέραν από την τουρκική πλευρά για ποιό πράγμα ζητά το ΑΚΕΛ «θάρρος» από τον Πρόεδρο;"
 
Οπως αναφέρει, "την ώρα που μόλις πριν λίγες μέρες, εγκαταλείποντας συγκλίσεις και συνεννοήσεις που έγιναν με καλή πίστη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανοίγει άλλο θέμα και αξιώνει από την ελληνοκυπριακή πλευρά κάποια «μικτή επιτροπή» για να διαχειριστεί το φυσικό αέριο, ο κ. Άντρος Κυπριανού εξισώνει και ισοπεδώνει. Μιλά για τους δυο ηγέτες [δηλαδή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κ.Ακκιντζί] οι οποίοι «επιδόθηκαν σε ρητορική που κάθε άλλο παρά βοηθά στο ξεπέρασμα της κρίσης». Ούτε καν οι υποστηρικτές του κόμματός του δεν τον ακολουθούν σε τέτοιο κατήφορο".
 
Ο κ. Προδρόμου προσθέτει ότι "επαναλαμβάνοντας σε απογευματινή ανακοίνωση ότι «το διαπραγματευτικό κενό διευκολύνει την Τουρκία για νέα τετελεσμένα», δείχνει με ποιό τρόπο το ΑΚΕΛ αντιπαρέρχεται τη βασική πολιτική αιτία και βασική υπαιτιότητα της τουρκικής επίθεσης εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και τελικά καταλήγει να δικαιολογεί έμμεσα την τουρκική πλευρά, αποδίδοντας τις πράξεις της, που καταδικάζει η διεθνής κοινότητα και ειδικά με μέτρα η Ε.Ε., στην... απουσία διαπραγματεύσεων –παραλείποντας βέβαια να διαπιστώσει ότι είναι η ίδια η Τουρκία που εμποδίζει και αποτρέπει διαπραγματεύσεις".
 
"Κάναμε και κάνουμε λόγο για πραγματικό παροξυσμό διότι μεταξύ των δηλώσεων του κ. Κυπριανού διαβάζουμε ότι επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμα και για τη συζήτηση των «όρων αναφοράς»! Τους οποίους όμως έχει ζητήσει ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε. Όταν αγνοώντας ποιός και γιατί ζήτησε συμφωνία σε «όρους αναφοράς», ακούμε τον κ. Άντρο Κυπριανού να επικρίνει τον Πρόεδρο διότι, όπως είπε, «με την άκαρπη συζήτηση όρων αναφοράς έχουμε μπει σε μια αχρείαστη περιπέτεια με αβέβαιη κατάληξη», πρόκειται για κάτι άλλο παρά για τυφλή εμπάθεια;" διερωτάται ο κ. Προδρόμου.

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι "αντιπαρερχόμενος τις προσωπικές επικρίσεις, πραγματικά δεν είμαι βέβαιος αν το ΑΚΕΛ θέλει να θυμηθούμε τώρα και να συζητήσουμε όχι τόσο τι όσο κυρίως γιατί ο καθένας αποφάσισε και ψήφισε ό,τι ψήφισε το 2004..."

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές