Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία-Καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη

Μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου πως καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη,  έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ΕΛΔΥΚ.

«Ζούμε σε ταραγμένη περίοδο, γεμάτη προκλήσεις και αστάθεια», ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός. Από την Κύπρο όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη, υπογράμμισε ότι το μήνυμά μας είναι καθαρό, σταθερό και ειλικρινές προς όσους αμφισβητούν την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου. «Καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη. Επιδιώκουμε την ειρήνη και τη συμφιλίωση, αλλά προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν είμαστε μόνοι μας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη πως «έχουμε στο πλευρό μας όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξη τους στην Κύπρο και έστειλαν μήνυμα ότι η παραβιάση του διεθνούς δικαίου και οι παράνομες γεωτρήσεις θα έχουν τίμημα και θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρωτουρκικές σχέσεις». Επισήμανε ακόμη ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν διαμορφώσει συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή.

Η παρουσία μου εδώ, πρόσθεσε,  σηματοδοτεί τη σαφή στήριξη της Ελλάδας στο απόλυτο δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται το σύνολο των ενεργειακών πόρων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Επίσης, ανέφερε πως η Αθήνα ήταν, είναι και παραμένει στο πλευρό της Λευκωσίας και για την επίλυση του Κυπριακού. «Μία λύση χωρίς τρίτους εγγυητές, χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Μία λύση που θα έφερνε ευημερία και οφέλη στο σύνολο του κυπριακού λαού, σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους», υπογράμμισε.

Η ιστορία παραμένει ζωντανή

«Φτάνοντας κανείς σε αυτό το στρατόπεδο συνειδητοποιεί ότι η ιστορία παραμένει ζωντανή, ότι παραμένει παρούσα. Υπενθυμίζει το χρέος μας να τιμούμε τους ήρωες, να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο και να μην εφησυχάζουμε. Βλέπω τα πρόσωπά σας και νιώθω υπερηφάνεια. Σας μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων των Ελλήνων που υπηρετείτε εδώ. Είστε η έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης των δύο χωρών και της κοινής υποχρέωσής μας να μεριμνούμε για διαρκή σταθερότητα στο νησί. Σας βεβαιώνω ότι η χώρα σας το αναγνωρίζει και δεν ξεχνά τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ», επισήμανε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αμέσως μετά μετέβη στο αεροδρόμιο της Λάρνακας προκειμένου να επιστρέψει στην Αθήνα.

Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε νωρίς το πρωί με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’.

Αμέσως μετά επισκέφθηκε τα φυλακισμένα μνήματα όπου κατέθεσε στεφάνι και ξεναγήθηκε στους χώρους των κελιών και στην αίθουσα όπου έγιναν οι απαγχονισμοί των αγωνιστών. Πήγε, επίσης, στο σημείο όπου βρίσκονται οι τάφοι των Κυπρίων ηρώων.

Στη συνέχεια  κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου κείτονται συνολικά 736 πεσόντες. Εκεί είδε το μνημείο της μάνας των αγνοουμένων και ξεναγήθηκε στο ομοίωμα του αεροσκάφους «Noratlas», που έπεσε από φίλια πυρά το 1974 στη μάχη για τη διάσωση του αεροδρομίου Λευκωσίας, το οποίο από τότε έχει παραδοθεί στην ειρηνευτική δύναμη.

Ακολούθως, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Στρατόπεδο Αντιστράτηγου Σωτηρίου Σταυριανάκου της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στη Μαλούντα, όπου, επίσης, κατέθεσε στεφάνι, ξεναγήθηκε στο μουσείο και πήγε στο Διοικητήριο. Στο ΚΨΜ του στρατοπέδου δήλωσε περήφανος για την αποστολή που επιτελούν οι αξιωματικοί και οι οπλίτες της ΕΛΔΥΚ.

 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον