Το επικοινωνιακό παιχνίδι στην κυπριακή ΑΟΖ και ο τουρκικός αμανές εντυπώσεων

Σύγχυση και εικόνες που τις πλείστες φορές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σε σχέση με την εξέλιξη της παράνομης δραστηριοποίησης των τουρκικών γεωτρύπανων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, προκαλεί η στοχευμένη πληροφόρηση που δίνει η Τουρκία, ως μέρος της επικοινωνιακής πολιτικής και των εντυπώσεων που θέλει να δημιουργεί στο συγκεκριμένο ζήτημα.
 
Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι εκ των πραγμάτων η Λευκωσία δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πάντα από πρώτο χέρι και να έχει ιδίαν αντίληψη της πραγματικής εικόνας αναφορικά με την πορεία των τουρκικών γεωτρήσεων, παρέχει ακριβώς στην Άγκυρα το συγκριτικό πλεονέκτημα να εκμεταλλεύεται τη «συσκότιση» και να κάνει το επικοινωνιακό της παιχνίδι με τους δικούς της κανόνες. Με την Κυβέρνηση, να επιλέγει να μην παίξει το παιχνίδι αυτό και να παρεμβαίνει με δημόσιες τοποθετήσεις της να αποκαθιστά την αλήθεια, μόνο εκεί και όπου κρίνει απολύτως σκόπιμο και απαραίτητο.     
 
Στο πλαίσιο των πιο πάνω, η Τουρκία κρύβει καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τις δύο γεωτρήσεις σε ανατολή και δύση, δηλαδή δυτικά της Πάφου και ανατολικά του Αποστόλου Ανδρέα, επιλέγοντας να διαρρέει πληροφορίες και εικόνες που μόνο εντυπώσεις δημιουργούν, χωρίς επί της ουσίας να υπάρχει κάποιο νεότερο στοιχείο ως προς το αποτέλεσμα των γεωτρήσεων.
 
Τις προηγούμενες ημέρες έκανε την εμφάνιση της στον κυπριακό Τύπο, είδηση που έκανε λόγο για εντοπισμό κοιτάσματος φυσικού αερίου στη γεώτρηση που διεξάγει ο Πορθητής, 72 χιλιόμετρα ανοιχτά της Πάφου. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ από κανένα αρμόδιο, τόσο στην Τουρκία όσο και στην Κύπρο.
 
Ακόμη και ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί οτιδήποτε, αφού το γεωτρύπανο δεν έφθασε ακομή στον στόχο του. Και ενδεχομένως να μην εντοπιστεί και ποτέ, αφού η γεώτρηση του Πορθητή αντιμετωπίζει πραγματικές δυσκολίες, έχοντας ξεμείνει από υποστηρικτικά πλοία.
 
Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Yavuz, που επίσης ξέμεινε από υποστηρικτικά πλοία, αφού οι ξένες εταιρίες στις οποίες επένδυε η TPAO για αγορά υπηρεσιών αποσύρθηκαν υπό τον φόβο των διαδικασιών για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον του προσωπικού των ερευνητικών σκαφών.
 
Άλλη μια είδηση που είχε να κάνει με τα τεκταίνομενα στην ΑΟΖ, και δη τα υποστηρικτικά σκάφη των δύο πλοίων, ήταν αυτή για την έλευση στο λιμάνι Λεμεσού του Vos Prime, ενός υποστηρικτικού σκάφους που ανήκει στην ομάδα υποστηρικτικών σκαφών του Yavuz, αν και στο παρελθόν μισθώθηκε από την ΕΝΙ για να βοηθήσει στην γεώτρηση που ήταν προγραμματισμένη στο οικόπεδο 3 και τον στόχο «Σουπιά» για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας.
 
Το συγκεκριμένο σκάφος, που ανήκει στην ολλανδική εταιρεία Vroon Offshore Services, δεν είναι η πρώτη φορά που εισέρχεται στο λιμάνι Λεμεσού, αφού μαζί με το  Vos Prudence και Vos Purpose, στις 27 Φεβρουαρίου του 2018 εκφόρτωσαν στο λιμάνι εξοπλισμό που προοριζόταν για το στόχο «Σουπιά», ενώ μετέφεραν στο SAIPEM 12000 εξοπλισμό για την επόμενη γεώτρηση του στο Μαρόκο.
 
Η υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου διαβεβαίωσε πως εδώ και εβδομάδες η συγκεκριμένη ολλανδική εταιρεία έχει δώσει γραπτώς διαβεβαιώσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε καμία παράνομη δραστηριότητα.
 
Μάλιστα, η κ. Πηλείδου διέψευσε τα εν λόγω δημοσιεύματα και κάλεσε τα ΜΜΕ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στο τι μεταδίδουν, αφού όπως είπε «η οποιαδήποτε προβολή των θεμάτων αυτών, όταν δεν γίνεται προσεκτικά, μόνο ζημιά κάνει στην Κύπρο».
 
Η απόφαση της ολλανδικής εταιρείας να απέχει από οποιανδήποτε παράνομη ενέργεια των Τούρκων, πρόσθεσε η κ. Πηλείδου, στέλνει μηνύματα σε όλους, ώστε να κάνουν διπλές σκέψεις για συμμετοχή τους στους παράνομους τουρκικούς σχεδιασμούς στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων
Υποβάλλονται την Τετάρτη οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
Σοβαρή αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα καταγγέλλει η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου
Χαραλαμπίδου: Βασικός ο ρόλος των κοινοβουλίων για καταπολέμηση διαφθοράς
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Λευκωσίας
Αναμένει την ολοκλήρωση του λιμανιού στη Γάζα η Κυβέρνηση για να ξαναρχίσουν οι αποστολές
Το μεταναστευτικό συζήτησαν χώρες ΕΕ του Νότου με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής