Βαρυσήμαντα μηνύματα Αναστασιάδη-Μητσοτάκη με αποδέκτρια την Τουρκία

Βαρυσήμαντα μηνύματα με βασική αποδέκτρια την Τουρκία έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις στις οποίες προέβησαν έπειτα από την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στο Προεδρικό, καθώς και έπειτα από την ολοκλήρωση των διευρυμένων συνομιλιών αντιπροσωπειών των δύο χώρων.
 
Στο επίκεντρο της συνάντησης Αναστασιάδη-Μητσοτάκη βρέθηκαν, όπως αναμενόταν, οι επερχόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, αρχής γενομένης από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, αλλά βεβαίως και η αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
 
Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως θα προσέλθει με αποφασιστικότητα και θετική πολιτική βούληση, προσβλέποντας πως σαν Κύπριοι οι δύο ηγέτες θα εργαστούν για την εξεύρεση μιας λύσης, που πρώτιστα θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως επιδίωξη της δικής μας πλευράς είναι η εξεύρεση μιας λύσης που δεν θα δημιουργεί νικητές ή ηττημένους, και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και διάρκεια της νέας κατάστασης πραγμάτων, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των νομίμων πολιτών, με πλήρη σεβασμό στην πολιτική ισότητα κατά τρόπο, όμως, που δεν θα δημιουργεί υπερπρονόμια προς όφελος της μιας και εις βάρος της άλλης κοινότητας.

Παράλληλα, ο Νίκος Αναστασιάδης διαμήνυσε πως η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί και την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειές της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, όπως επίσης τους όποιους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου που αντί, όπως τόνισε, να οικοδομούν την εμπιστοσύνη, προάγουν το αίσθημα καχυποψίας και δυσπιστίας σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της άλλης πλευράς. 
 
Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά την αποχώρηση του Έλληνα Πρωθυπουργού από το Προεδρικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση για τη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη.
 
«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι και πιστεύω ότι η στενή συνεργασία θα έχει και τα ανάλογα θετικά αποτελέσματα», υπέδειξε.  
 
Κληθείς να πει αν είναι έτοιμος για τη συνάντηση που θα έχει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στις 9 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα προετοιμαστούμε κατάλληλα. Πάντοτε, είμαι έτοιμος αρκεί να υπάρχει από τις δύο πλευρές η ανάλογη αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση».
 
Σε ερώτηση αν σε μια συνάντηση του ιδίου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη με τον Γ.Γ. των Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, θα τεθούν οι βάσεις για μια νέα άτυπη πενταμερή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε με νόημα: «Να μην προτρέχουμε του επιθυμητού».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η υποδοχή, οι φιλοφρονήσεις Αναστασιάδη-Μητσοτάκη και το…δεκανίκι
 
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επανέλαβε ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει σταθερά το κορυφαίο μέλημα και η απόλυτη σταθερή στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.
 
Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, καθώς και τη συγκρατημένη αισιοδοξία του ότι θα μπορέσει να προκύψει ένα νέο πλαίσιο συναντίληψης που θα επιτρέψει να υπάρξει πρόοδος στο μείζον εθνικό ζήτημα.
 
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέστησε ταυτόχρονα σαφές ότι για την Ελλάδα δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την πλήρη κατάργηση των παντελώς αναχρονιστικών εγγυήσεων, χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.
 
Πρόκειται, όπως τόνισε, για ένα παντελώς αναχρονιστικό σύστημα το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει ιδίως για κράτη μέλη της Ε.Ε.
 
Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακό ΑΟΖ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στήριξη της Ελλάδας, ώστε η όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα να λαμβάνει ανάλογες αντιδράσεις, πάντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Διαβάστε πιο κάτω όλα όσα δήλωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός: 
 
Ο Νίκος Αναστασιάδης 
«Κατ’ αρχάς, θα ήθελα για ακόμη μια φορά να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήρια τόσο του ιδίου όσο και του Κυπριακού λαού για την εκλογή σας στην Πρωθυπουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας, ευχόμενος παράλληλα κάθε επιτυχία στο ομολογουμένως  δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει. 
 
Το γεγονός πως η πρώτη επίσημη επίσκεψη σας στο εξωτερικό πραγματοποιείται στην Κύπρο, καταδεικνύει εκ νέου τους διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς των δυο χωρών και επιβεβαιώνει την προσωπική σας βούληση για συνέχιση της στενότατης συνεργασίας, της πλήρους στήριξης και του μεταξύ μας συντονισμού δράσεων.   
 
Κατά τη διάρκεια των ιδιαίτερα δημιουργικών διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα νωρίτερα, ενημέρωσα τον φίλο Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Επιτρέψετε μου προ της όποιας άλλης αναφοράς, να εκφράσω εκ μέρους του Κυπριακού Ελληνισμού, της Κυβερνήσεως και του ιδίου προσωπικά, την ευγνωμοσύνη μας για τη διαχρονική στήριξη και την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας.
 
Μέσα από τους κοινούς αγώνες μας έχουμε αποδείξει εμπράκτως, Κύπρος και Ελλάδα, την προσήλωση μας στην επίτευξη μιας λύσης στη βάση των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των σχετικών Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.
 
Επιδιώκουμε την εξεύρεση μιας λύσης που δεν θα δημιουργεί νικητές ή ηττημένους και που ταυτόχρονα θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και διάρκεια της νέας κατάστασης πραγμάτων, θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των νομίμων πολιτών, με πλήρη σεβασμό στην πολιτική ισότητα κατά τρόπο, όμως, που δεν θα δημιουργεί υπερπρονόμια προς όφελος της μιας και εις βάρος της άλλης κοινότητας.
 
Με βάση τις πιο πάνω αρχές, με αποφασιστικότητα και θετική πολιτική βούληση θα προσέλθω στη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, προσβλέποντας πως σαν Κύπριοι θα εργαστούμε για την εξεύρεση μιας λύσης, που πρώτιστα θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
 
Εξάλλου, κοινή θέση με τον Φίλο Πρωθυπουργό είναι πως η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί και την ενεργό συμβολή της Τουρκίας στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειές της εν λόγω χώρας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, όπως επίσης τους όποιους σχεδιασμούς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου που αντί να οικοδομούν, δυστυχώς, την εμπιστοσύνη προάγουν το αίσθημα καχυποψίας και δυσπιστίας σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της άλλης πλευράς. 
 
Όπως ήταν αναμενόμενο, μας δόθηκε η ευκαιρία με τον φίλο Πρωθυπουργό και τους διακεκριμένους συνεργάτες του, να ανταλλάξουμε απόψεις για τις εν λόγω τουρκικές προκλήσεις και για τον τρόπο, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, αποτελεσματικής αντιμετώπισης τους.
 
Στο πλαίσιο αυτό, επιθυμώ να εκφράσω στον φίλο Πρωθυπουργό τις θερμές μου ευχαριστίες για τη σθεναρή στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά την αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας. 
 
Την ίδια ώρα ταυτόσημη υπήρξε και η διαπίστωση πως αποτελεί καθήκον και υποχρέωση μας η προάσπιση της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου, και είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που χαιρετίζουμε τις αποφάσεις της Ε.Ε.
 
Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων μας επαναβεβαιώσαμε πως κοινές είναι οι ανησυχίες για τις σημαντικές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και που άπτονται, μεταξύ άλλων, της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής, της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., αλλά και της ανάγκης για μια Ένωση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών.
 
Την ίδια στιγμή επαναβεβαιώσαμε τη βούληση μας για κοινές δράσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με ενίσχυση των πρωτοβουλιών που από κοινού με την Ελλάδα έχουμε αναπτύξει μέσω των τριμερών συνεργασιών που έχουμε εγκαθιδρύσει με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.
 
Στόχος μας δεν είναι άλλος παρά η αναβάθμιση της περιφερειακής συνεργασίας, του διαλόγου, της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης, στοχεύοντας στην πλήρη αξιοποίηση των προοπτικών που παρουσιάζονται, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.
 
Επιθυμώ να επαναλάβω για πολλοστή φορά, ότι το δίκτυο συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφεται εναντίον κανενός και δεν αποκλείει καμιά των γειτονικών μας χωρών. Τουναντίον, θεσμοθετεί τη συνεργασία και ενισχύει την κοινή επιδίωξη για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Με τον Πρωθυπουργό υπογραμμίσαμε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδουμε στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των επτά χωρών του ευρωπαϊκού νότου, προκειμένου αποτελεσματικότερα να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις.
 
Φίλε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Κυριάκο, δεν έχω καμία αμφιβολία πως η σημερινή σου επίσκεψη θα αποβεί καθοριστικής σημασίας όσον αφορά τη συγκρότηση περαιτέρω στοχευμένων δράσεων μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, τόσο σε διμερές και πολυμερές επίπεδο όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  
 
Εκφράζοντας για ακόμη μια φορά τα θερμά μου συγχαρητήρια για την ισχυρή εντολή που ο ελληνικός λαός σας έχει δώσει, σας εύχομαι κάθε επιτυχία στους στόχους που έχετε θέσει, με τη βεβαιότητα πως θα δικαιώσετε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού, και του κυπριακού λαού βεβαίως. 
 
Καλωσορίσατε και πάλι στην Κύπρο».
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  
«Αισθάνομαι έντονη συγκίνηση το πρώτο μου ταξίδι ως νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας να είναι στην Κύπρο συνεχίζοντας μια πολυετή παράδοση το πρώτο επίσημο ταξίδι Έλληνα Πρωθυπουργού να γίνεται πάντα στη Μεγαλόνησο.
 
Το ταξίδι αυτό γίνεται σε μια συγκυρία ιδιαίτερα φορτισμένη, ιδιαίτερα σημαντική και κατά συνέπεια ήταν αναπόφευκτο οι συζητήσεις μας να μην είναι συμβολικές ή τυπικές αλλά βαθύτατα ουσιαστικές και ευχαριστώ για τη λεπτομερή ενημέρωση κ. Πρόεδρε.
 
Για το ζήτημα του Κυπριακού επανέλαβα ότι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής παραμένει σταθερά το κορυφαίο μας μέλημα και η απόλυτη σταθερή στρατηγική επιδίωξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.
 
Στο πνεύμα αυτό εξέφρασα την ικανοποίηση μου για την επικείμενη συνάντηση Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί και τη συγκρατημένη μου αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να προκύψει ένα νέο πλαίσιο συναντίληψης που θα μας επιτρέψει να κάνουμε κάποια πρόοδο στο κρίσιμο, στο μείζον εθνικό ζήτημα.
 
Καθιστούμε για άλλη μια φορά σαφές ότι για την Ελλάδα δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την πλήρη κατάργηση των παντελώς αναχρονιστικών εγγυήσεων, χωρίς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Πρόκειται για ένα παντελώς αναχρονιστικό σύστημα το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχύει ιδίως για κράτη μέλη της Ε.Ε. και αναμένω με πολύ ενδιαφέρον την ενημέρωση από τον Πρόεδρο για το αποτέλεσμα των συνομιλιών της 9ης Αυγούστου.
 
Συζητήσαμε και για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα η οποία κατάφορα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για τους τρόπους αντίδραση οργανωμένης αντίδρασης η οποία δεν είναι μια αντίδραση που προφανώς περιορίζεται στην άριστη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, είναι μια αντίδραση που αφορά και την ίδια την Ε.Ε., καθώς το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της, αλλά και την ίδια την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., ως προς την ανάγκη να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
 
Στα πλαίσια των ευρωπαϊκών οργάνων η Κύπρος θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη τη στήριξη της Ελλάδας, έτσι ώστε η όποια κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα να λαμβάνει ανάλογες αντιδράσεις, πάντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Επανέλαβα τη σημασία την οποία αποδίδω σε όλα τριμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτά τα σχήματα συνεργασίας είχαν δρομολογηθεί πρώτα από Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, τα συνέχισε η προηγούμενη Ελληνική Κυβέρνηση, και εμείς ευχόμαστε να ‘πατήσουμε΄ πάνω σε αυτό το θετικό προηγούμενο το οποίο δημιούργησε ένα πλαίσιο ουσιαστικής συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο μεταξύ σημαντικών, σχεδόν όλων των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και βέβαια η συμμετοχή σε αυτές τις συζητήσεις και άλλων σημαντικών, στρατηγικών παικτών με έντονο ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο είναι και αυτή μια εξέλιξη η οποία είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτη. 
 
Συζητήσαμε και άλλα διμερή ζητήματα που αφορούν εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, ζητήματα που πιστεύω ότι μπορούν να λυθούν εύκολα σε διμερές επίπεδο μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας, αλλά και τη μεγάλη εκκρεμότητα-για την οποία θέλω πάλι να ευχαριστήσω όλο τον κυπριακό λαό δια του Προέδρου Αναστασιάδη-για τη σημαντική δωρεά την οποία έχει εξαγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, για την υποστήριξη των δομών περίθαλψης στην ανατολική Αττική και δεσμεύομαι ότι τα χρήματα αυτά θα αξιοποιηθούν ταχύτατα και με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο, όπως θα αξιοποιηθούν συνολικά οι πόροι από όλες τις ιδιωτικές δωρεές που έγιναν για να μπορέσουμε να επουλώσουμε τα τραύματα μιας μεγάλης καταστροφής η μνήμη της οποίας θα μας συνοδεύει για πάντα.
 
Τέλος είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον κ. Πρόεδρο για τις σημαντικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της νέας Κυβέρνησης. Στις 7 Ιουλίου, η Ελλάδα γύρισε σελίδα και η Νέα Δημοκρατία έλαβε μια ισχυρή εντολή να προχωρήσει τάχιστα ένα γρήγορο πλέγμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα έχει ως πρώτιστο μέλημα την ισχυρή ανάπτυξη, τη δημιουργία πολλών θέσεων απασχόλησης, τη μείωση των φόρων και τη στήριξη της μεσαίας τάξης.
 
Ήδη, η νέα Ελληνική Κυβέρνηση θα καταθέσει προς ψήφιση και ελπίζουμε να έχουν υπερψηφιστεί τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα έχουν ψηφιστεί πριν την 8η Αυγούστου που αφορούν την οργάνωση του κράτους, τη μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας για τις 120 δόσεις και ένα διυπουργικό νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά θα προχωρά και στην εξαιρετικά συμβολική κίνηση να καταργήσει επιτέλους το πανεπιστημιακό άσυλο που από άσυλο προστασίας ιδεών έχει, δυστυχώς, μετατραπεί σε άσυλο που προστατεύει την ανομία και την παραβατικότητα εντός των πανεπιστημίων.
 
Σε αυτή τη συνολική προσπάθεια που κάνουμε να πείσουμε εντός και εκτός Ελλάδας όλους ότι η Ελλάδα αξίζει και πάλι την εμπιστοσύνη των πιστωτών μας θέλουμε την Κύπρο σταθερό αρωγό και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να υπολογίζουμε στην υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια που θα κάνουμε να κερδίσουμε δείκτες αξιοπιστίας στην Ευρώπη ώστε να μπορούμε αυτοδύναμη και να χαράξουμε τη δική μας οικονομική πολιτική.
 
Ελλάδα και Κύπρος πέρασαν τραύμα μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά θέλω να αναγνωρίσω δημόσια στην πρώτη μου επίσκεψη ως Πρωθυπουργός την ηγεσία του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος τόλμησε να προτείνει στη Βουλή τολμηρές μεταρρυθμίσεις οι οποίες βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και την οδήγησαν σε γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, και παρά τα προβλήματα που σίγουρα πάντα υπάρχουν – καμιά οικονομία δεν μπορεί να λύνει και να αντιμετωπίζει ταυτόχρονα όλα τα προβλήματα – σίγουρα η Κύπρος καταφέρνει και αναπτύσσεται με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους από τους μέσους ρυθμούς της Ε.Ε.
 
Και για μας αυτό το παράδειγμα του πόσο γρήγορα μπορούν οι τολμηρές μεταρρυθμίσεις να οδηγήσουν σε γρήγορη ανάπτυξη, είναι σημείο αναφοράς για αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και εμείς στην Ελλάδα, δίδοντας πολύ γρήγορα το αποτύπωμα των οικονομικών θέσεων.
 
Φίλε Νίκο θέλω και πάλι να ευχαριστήσω για τη θερμή υποδοχή και τα καλά σου λόγια και πιστεύω ότι σε αυτό το διαχρονικό κεφάλαιο συμπόρευσης του Ελληνισμού, του Κυπριακού και του Ελλαδικού Ελληνισμού, πιστεύω ότι ξημερώνει μια καινούρια, πιο αισιόδοξη μέρα».
 
 
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ