Στο Προεδρικό ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης-Συνάντηση με Αναστασιάδη

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη, ως είθισται στην Κύπρο, πραγματοποιεί σήμερα ο νέος Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ ακολούθως θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Κύπρου-Ελλάδας, στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Η σημερινή κάθοδος του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Λευκωσία, ωστόσο, κάθε άλλο παρά ως εθιμοτυπική μπορεί να χαρακτηριστεί, καθότι γίνεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για το Κυπριακό, και συγκεκριμένα με φόντο τη νέα προσπάθεια που φαίνεται ότι θα καταβληθεί για επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
 
Ως γνωστό, στις 9 Αυγούστου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σε ένα τετ α τετ που θεωρείται κομβικής σημασίας για τα επόμενα βήματα, ενώ τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναμένεται να υπάρξει τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα του του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τους δύο ηγέτες. Με ανοικτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει άτυπη πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό, αν και εφόσον ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κρίνει πως θα έχουν διαμορφωθεί συνθήκες που να ευνοούν ένα τέτοιο εγχείρημα έχοντας βάσιμες ελπίδες θετικής κατάληξης.
 
Ενόψει των εξελίξεων στο Κυπριακό, αλλά βεβαίως και των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στο Αιγαίο, Αναστασιάδης και Μητσοτάκης θα προβούν σε συντονισμό των κινήσεων τους σε όλα τα μέτωπα, Κυπριακό και ενεργειακά, με την Λευκωσία και την Αθήνα να επαναβεβαιώνουν κοινή γραμμή πλεύσης για τους επόμενους κρίσιμους από όλες τις απόψεις μήνες που θα ακολουθήσουν.
 
Στις δώδεκα το μεσημέρι, Πρόεδρος Αναστασιάδης και Πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα προβούν σε δηλώσεις, ενώ στις 20:15 το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί επίσης, μεταξύ άλλων, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με συλλόγους και δικοινοτικές ΜΚΟ.
 
Το πρόγραμμά του τη Δευτέρα ολοκληρώνεται με δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Την Τρίτη ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ και στη συνέχεια θα μεταβεί στα Φυλακισμένα Μνήματα, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.
 
Ως ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου την  πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο λέγοντας ότι συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κ. Εκπρόσωπος: Ιδιαίτερα σημαντική η πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας
 
«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα σημαντική, είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη και συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο, με όλες αυτές τις προκλήσεις που δέχεται η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα», πρόσθεσε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, είναι μια ευκαιρία, εκτός από την επίσημη επίσκεψη και τον συμβολισμό της, να γίνουν διαβουλεύσεις.
 
Δεν θα έλεγα, διευκρίνισε, «να χαραχθεί κοινή πορεία, διότι κοινή πορεία υπάρχει ευτυχώς, και διατηρείται μέσα από συνεχή συνεννόηση καθ’ όλη τη διάρκεια».
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, προσθέτοντας ότι τις προηγούμενες μέρες είχαμε στην Κύπρο και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Επομένως, είπε, «σε όλα τα νευραλγικά ζητήματα γίνονται οι συνεννοήσεις, προκειμένου να δούμε με ποιο τρόπο θα τερματιστεί όλη αυτή η προκλητικότητα της Τουρκίας και μέσα από διαπραγματεύσεις να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την επίλυση του Κυπριακού».
 
Εξάλλου, χθες, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε ότι μέσω της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κύπρο θα δοθεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι είναι απαράδεκτη η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο που προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Στην μάχη για τον ΕΟΑ Λευκωσίας Ασσιώτης και Γιωρκάτζης-Έδωσαν το στίγμα του οράματός τους
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα