Κ. Εκπρόσωπος: Ιδιαίτερα σημαντική η πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο, τη Δευτέρα, η οποία συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συνεννόηση των δύο χωρών είναι συνεχής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Σταύρου Στυλιανίδη, στους Εργάτες, και ερωτηθείς σε τι θα επικεντρωθεί ο συντονισμός Λευκωσίας – Αθηνών κατά την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «πάντα είναι σημαντική η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Κύπρο».

«Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού είναι ιδιαίτερα σημαντική, είναι η πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη και συμπίπτει με μια κρίσιμη περίοδο, με όλες αυτές τις προκλήσεις που δέχεται η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, είναι μια ευκαιρία, εκτός από την επίσημη επίσκεψη και τον συμβολισμό της, να γίνουν διαβουλεύσεις.

Δεν θα έλεγα, διευκρίνισε, «να χαραχθεί κοινή πορεία, διότι κοινή πορεία υπάρχει ευτυχώς, και διατηρείται μέσα από συνεχή συνεννόηση καθ’ όλη τη διάρκεια».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, προσθέτοντας ότι τις προηγούμενες μέρες είχαμε στην Κύπρο και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας. Επομένως, είπε, «σε όλα τα νευραλγικά ζητήματα γίνονται οι συνεννοήσεις, προκειμένου να δούμε με ποιο τρόπο θα τερματιστεί όλη αυτή η προκλητικότητα της Τουρκίας και μέσα από διαπραγματεύσεις να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την επίλυση του Κυπριακού».

Σε ερώτηση αν χρειάζεται επαναβεβαίωση της στάσης της Ελλάδας σε σχέση με τους χειρισμούς στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η στάση της Ελλάδας, όπως και η στάση της κυπριακής πλευράς είναι διαχρονική υπέρ μιας λύσης του Κυπριακού μέσα από διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των ΗΕ και στη βάση των αρχών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου».

Επ΄ αυτού, σημείωσε, δεν υπάρχει αμφιβολία.

«Οι συνεννοήσεις που γίνονται διαρκώς, και θα πρέπει να επισφραγιστούν και στο επίπεδο των ηγετών των δύο κρατών τώρα, αφορούν τη διαχείριση των καθ’ ημέραν ενεργειών και μεθοδεύσεων της τουρκικής πλευράς επιβουλευόμενη, δυστυχώς, όχι μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την ίδια τη διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.

Δεν είναι τυχαίο, είπε ο κ. Προδρόμου, «που δύο χρόνια τώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιδιώκει την επανέναρξη, δυστυχώς χωρίς καμιά ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά».

 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα