Π. Προδρόμου: Ο ΠτΔ προσπαθεί για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, κωλυσιεργεί η τουρκική πλευρά

Εδώ και δύο χρόνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει διαρκώς της επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ η τουρκική πλευρά –συμπεριλαμβανόμενων δυστυχώς και των Τουρκοκυπρίων- αποφεύγει και κωλυσιεργεί, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομους Προδρόμου.
 
Στον επιμνημόσυνο λόγο  στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Σταύρου Στυλιανίδη, ο κ. Προδρόμου είπε επίσης ότι η τουρκική πλευρά εσχάτως κλείνει κάθε πόρτα διαλόγου επιτιθέμενη με παράνομες ενέργειες στη θάλασσα και σχεδιασμούς εναντίον της Αμμοχώστου.
 
«Απέναντι στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων είτε με επέμβαση τουρκικών σκαφών στη θάλασσα είτε με αξιώσεις για κοινές επιτροπές για τους υδρογονάνθρακες, που θα έθεταν προκαταβολικά σε αμφισβήτηση το κυπριακό κράτος, πρέπει να δώσουμε το μήνυμα στην τουρκική πλευρά ότι ο Πρόεδρος και η Κυβέρνησή της χώρας ούτε δικαιούται ούτε και διανοείται να παραιτηθεί από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.  
 
Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού γίνεται για έναν συμβιβασμό συνεργασίας των δυο κοινοτήτων, στη βάση των σχετικών αποφάσεων, ψηφισμάτων και αρχών, με στόχο την ανεξάρτητη Κύπρο. Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν και ποιά λογική θα είχε να καταργηθεί η ανεξαρτησία της χώρας, όπως ζητά η Τουρκία επιχειρώντας να σφετεριστεί και αυτούς του υποθαλάσσιους φυσικούς πόρους, μετερχόμενοι ξανά ως πρόσχημα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

«Ωστόσο, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διαφανεί αν η Τουρκία έχει θέληση, αλλά και το θάρρος να προσέλθει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, αντιμετωπίζοντας Αποφάσεις των Η.Ε. και αρχές και κανόνες της Ε.Ε. και του διεθνούς δικαίου, αν η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί στη βάση των κυπριακών συμφερόντων, εγκαταλείποντας τις προκλητικά έκνομες εξαγγελίες για την Αμμόχωστο», συμπλήρωσε.

«Υπάρχει η δυνατότητα», πρόσθεσε, «μέσα από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, να φτάσουμε σε μια λειτουργική και βιώσιμη συμφωνία, στη βάση των αποφάσεων και ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και κανόνων της ΕΕ. Για να τερματιστεί η ανώμαλη κατάσταση, η κατοχή και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
 
Είπε επίσης ότι ενόψει της προσπάθειας του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, «επιβάλλεται μεταξύ μας η ενότητα».

Επανέλαβε ότι μπροστά στη συνεχιζόμενη κατοχή και τις πολλαπλές μεθοδεύσεις της, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος για να ξαναρχίσουμε διαπραγματεύσεις από εκεί όπου αυτές είχαν διακοπεί προ δυο χρόνων, εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Τουρκίας, στο πλαίσιο πάντα των Η.Ε. και στη βάση των έξι παραμέτρων που πρότεινε στο Κραν Μοντανά ο Γ.Γ. κ.Αντόνιο Γκουτέρες. Υπογράμμισε ότι μεταξύ των παραμέτρων εκείνων για πρώτη φορά τα Η.Ε. συγκαταλέγουν το μείζον θέμα της ασφάλειας της Κύπρου, συμπεριλαμβανόμενης της οριστικής κατάργησης της όποιας δυνατότητας της Τουρκίας να διατηρεί μόνιμα στρατό, να επιχειρεί ως δήθεν εγγυήτρια, να επεμβαίνει και να κηδεμονεύει την Κύπρο. 

Αναφερόμενος στον ήρωα Σταύριο Στυλιανίδη, είπε ότι ήταν ένας νέος μέσα από το λαό, χωρίς εύσημα καταγωγής και μεγαλεία, που όμως, είχε διαμορφώσει ένα χαρακτήρα και είχε αναπτύξει μέσα του ψυχικές δυνάμεις που έδωσαν το δικό του μεγαλείο· τον έκαναν να ξεχωρίσει, να υπερυψωθεί και να αναδειχτεί μέσα στην Ιστορία ήρωας της ελευθερίας.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»