Ανακοινώθηκε η Στέλλα για Επίτροπος, ετοιμάζεται για Βουλή η Σάβια

Βουλευτικό… κοστούμι ετοιμάζεται να φορέσει η οικονομολόγος και μέλος του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου, έπειτα από την μετακόμιση της αντιπροέδρου και βουλευτού του κόμματος, Στέλλας Κυριακίδου στις Βρυξέλλες.
 
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επιβεβαιώνοντας τις προ πολλού περί τούτου πληροφορίες, πρότεινε στη νέα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τη Στέλλα Κυριακίδου για τη θέση της Ευρωπαίας Επιτρόπου που θα εκπροσωπεί την Κύπρο.  
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε χθες με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula von der Leyen, και εισηγήθηκε όπως διορίσει νέα Επίτροπο από την Κυπριακή Δημοκρατία την κα Στέλλα Κυριακίδου».
 
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να πρότεινε στη νεοκλεγείσα Γερμανίδα Πρόεδρο της Κομισιόν, όπως η Κύπρος διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου, αρμόδιου για Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείριση Κρίσεων.
 
Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο κατείχε εκ μέρους της Κύπρου ο απερχόμενος Κύπριος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, τον οποίο θα διαδεχθεί η Στέλλα Κυριακίδου.
 
Ευχαριστίες στον Πρόεδρο
Tις θερμές της ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη μεγάλη τιμή και την εμπιστοσύνη, προτείνοντάς την για τη θέση της νέας Κύπριας Επιτρόπου, εξέφρασε σε γραπτή δήλωσή της η Στέλλα Κυριακίδου.
 
Αφού αναφέρει ότι η εισήγηση θα τεθεί υπό την έγκριση της Προέδρου Ursula von der Leyen και στη συνέχεια θα λάβει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Κυριακίδου τονίζει πως σκοπεύει να εργαστεί ακατάπαυστα προωθώντας και ενδυναμώνοντας την παρουσία της πατρίδας μας στην Ε.Ε., αλλά ταυτόχρονα και την παρουσία της Ε.Ε. στην πατρίδα μας, υπερασπίζοντας μια Ευρώπη των ίσων ευκαιριών, της ισότητας των φύλων, της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
 
«Μια Ευρώπη πιο κοντά στον κάθε πολίτη, εμπνέοντας και προστατεύοντας όλους ισότιμα. Μια Ευρώπη σταθερότητας και ασφαλείας. Mια Ευρώπη που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, του προσφυγικού, του μεταναστευτικού, της οικονομικής ανισότητας, μια Ευρώπη της τεχνολογικής ανάπτυξης δίνοντας όραμα και ελπίδα τους νέους μας. Μια Ευρώπη που θα στηρίζει πιο αποφασιστικά την Κύπρο στον δίκαιο αγώνα της», αναφέρει.
 
Η κ. Κυριακίδου σημειώνει την ιστορική, όπως την χαρακτηρίζει, απόφαση της ευρωπαϊκής ηγεσίας για ίση κατανομή των καίριων ευρωπαϊκών θέσεων μεταξύ γυναικών και αντρών αλλά και την απόφαση της νέας προέδρου της Κομισιόν για ίση αντιπροσώπευση των δύο φύλων στη νέα ευρωπαϊκή επιτροπή.
 
«Για ακόμη μια φορά η Ευρώπη καταδεικνύει στον υπόλοιπο κόσμο τις υψηλές τις αρχές και αξίες. Πολλά έχουν ακόμα να γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι  οι αρχές πάνω στις οποίες χτίστηκε η Ε.Ε., οι οποίες στις δύσκολες και αβέβαιες εποχές που ζούμε, θα εξασφαλίσουν το μέλλον όλων των Ευρωπαίων πολιτών, το μέλλον των παιδιών μας», αναφέρει.
 
Ποια είναι η Στέλλα Κυριακίδου
Η Στέλλα Κυριακίδου είναι βουλευτής του ΔΗΣΥ από το 2006 και Αντιπρόεδρος του κόμματος από το 2013.
 
Είναι επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) από το 2012. Διετέλεσε Πρόεδρος της ΚΣΣΕ, Αντιπρόεδρος, μέλος του Προεδρείου, Πρόεδρος Επιτροπών και εκπρόσωπος της ΚΣΣΕ στην Επιτροπή της Βενετίας. Διετέλεσε επίσης, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη ΚΣΣΕ.
 
Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών του Κυπριακού Κοινοβουλίου, μέλος της Επιτροπής Υγείας της οποίας διετέλεσε αναπληρώτρια Πρόεδρος και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.
 
 Έχει πλούσια φιλανθρωπική δράση τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις τόσο στη Κύπρο όσο και στο εξωτερικό ιδιαίτερα για την προσφορά της στα θέματα καρκίνου.
 
Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος των Συνδέσμων Europa Donna Κύπρου και Μωρά Θαύματα.
 
Είναι ψυχολόγος και έχει εργαστεί στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας την περίοδο 1979- 2006.

 

Ανακατατάξεις στον ΔΗΣΥ  
Η μετακόμιση της κ. Κυριακίδου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει το δρόμο για τη Βουλή στη Σάβια Ορφανίδου. Και αυτό, καθώς ο πρώτος επιλαχόν στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ κατά τις βουλευτικές εκλογές του 2016 Πρόδρομος Προδρόμου, κατέχει τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, την οποία και θα διατηρήσει.
 
Έτσι, τη βουλευτική έδρα της Στέλλας Κυριακίδου αναμένεται να καταλάβει η δεύτερη επιλαχούσα στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στην επαρχία Λευκωσίας, Σάβια Ορφανίδου.  
 
Ερωτηματικό παραμένει κατά πόσο η Στέλλα Κυριακίδου θα διατηρήσει τη θέση αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ. Σε περίπτωση που η κ. Κυριακίδου παραμείνει στην αντιπροεδρία του κόμματος, θα είναι το δεύτερο μέλος της ανώτατης ηγετικής πυραμίδας του ΔΗΣΥ που θα πρέπει να κινείται μεταξύ Βρυξελλών και Λευκωσίας, καθότι, ως γνωστό, ο αναπληρωτής πρόεδρος της παράταξης Λευτέρης Χριστοφόρου έχει επανεκλεγεί ως ευρωβουλευτής κατά τις πρόσφατες Ευρωεκλογές. 

 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα