Τριμερής πριν από την πενταμερή και βλέπουμε...

Εντείνεται η κινητικότητα που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Κυπριακό, σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί τρόπος επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, εν μέσω κορύφωσης της τουρκικής παρανομίας.
 
Χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον Μουσταφά Ακιντζί, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
 
Από την τουρκοκυπριακή πλευρά ανακοινώθηκε ότι από την συζήτηση προέκυψε τριμερής συνάντηση, μεταξύ των δύο πλευρών και του Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
 
Η συνάντηση αυτή ανακοινώθηκε ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση άτυπης πενταμερούς, με μορφή και σύνθεση Κραν Μοντανά, για επανέναρξη των συνομιλιών. Για προπαρασκευή αυτής της συνάντησης και ευρύτερη συζήτηση για το Κυπριακό έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του διαπραγματευτή της τουρκικής πλευράς στις 9 Αυγούστου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θα τα πουν τετ α τετ χωρίς την Τζέιν Χολ Λουτ Αναστασιάδης και Ακιντζί
 
Η ατζέντα της καλοκαιρινής συνάντησης παραμένει ανοιχτή, με την τουρκική πλευρά, μάλιστα, να προσπαθεί να εισάγει σε αυτήν συζήτηση για το θέμα των υδρογονανθράκων, παρά την άρνηση του Νίκου Αναστασιάδη να ξανανοίξει αυτό το κεφάλαιο, το οποίο, όπως άλλωστε διατύπωσε και στην επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουντέρες, θεωρεί σφραγισμένο από τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί στα προηγούμενα στάδια των συνομιλιών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με φυσικό αέριο στην ατζέντα ο Ακιντζί στη συνάντηση με Αναστασιάδη
 
Ως εκ τούτου, δεν είναι ξεκάθαρο το κλίμα αλλά και το ύφος μέσα στο οποίο θα διεξαχθεί η συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών και κατά πόσον αυτή η συνάντηση θα είναι αρκετή ώστε να ξεκαθαρίσουν όλα όσα χρειάζονται ενόψει μιας νέας πενταμερούς.
 
Όπως όλα δείχνουν, η τριμερής θα προηγηθεί της άτυπης πενταμερούς, γεγονός που υποδηλοί πως ο Γ.Γ. ενδεχομένως να επιθυμεί να εξετάσει την κατάσταση και να καταλήξει κατά πόσον υπάρχουν όντως οι μίνιμουμ προϋποθέσεις για σύγκληση μίας ευρύτερης διάσκεψης.
 
Με δεδομένο το γεγονός πως η προσπάθεια της Ειδικής Απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ δεν απέδωσε καρπούς, αφού δεν προέκυψε μέσα από τις επαφές της συμφωνία για τους όρους αναφοράς, είναι ξεκάθαρο πως οι συνθήκες δεν έχουν διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα από το Κραν Μοντανά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παρτίδα σκάκι για δυνατούς παίχτες- Μακρύς ο δρόμος για διαπραγματεύσεις
 
Αντιθέτως, υπάρχουν επιπλέον επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή θάλασσα, οι εξαγγελίες των Τούρκων για την Αμμόχωστο, καθώς και η αντιπαράθεση για τους υδρογονάνθρακες, που αποτελεί απότοκο της τουρκικής στάσης στο ζήτημα.
 
Τα πιο πάνω χειροτερεύουν το κλίμα και, σε συνάρτηση με την απουσία ουσιαστικής προόδου στη διαδικασία Λουτ, είναι φυσικό να προκαλούνται αμφιβολίες ως προς την επιτυχή έκβαση της όποιας νέας προσπάθειας επανέναρξης των συνομιλιών, η οποία, ακόμη κι αν τελεσφορήσει, θα προσκρούσει στην σκόπελο των τουρκικών παρανομιών, που δεν θα επιτρέπουν την πραγματοποίησή τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η προοπτική άτυπης πενταμερούς και τα παιγνίδια τακτικής στο Κυπριακό
 
Είναι, συνεπώς, λογικό ο Αντόνιο Γκουτέρες να θέλει να εξετάσει ο ίδιος την κατάσταση και τις προοπτικές που δημιουργούνται, προτού εμπλέξει το όνομά του εκ νέου σε άλλο ένα πιθανό ναυάγιο τύπου Κραν Μοντανά…  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς συμφωνία ηγετών, πενταμερής… γιοκ

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι