Το θέμα των υδρογονανθράκων συζήτησε ο Γερμανός ΥΠΕΞ με τον Τσαβούσογλου

Την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μαας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με το θέμα των υδρογονανθράκων της Κύπρου, επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ στη διάρκεια της κυβερνητικής ενημέρωσης.
 
Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες σε συνέντευξή του (τουρκικό δίκτυο TGRT) πως απαντώντας σε ερώτηση του κ. Μάας σχετικά με ενδεχόμενη γερμανική πρωτοβουλία, τόνισε πως «αν μια χώρα όπως η Γερμανία αναλάβει πρωτοβουλία, θα την στηρίξουμε, αρκεί να μην παίρνετε θέση με την αντίληψη της “αλληλεγγύης των μελών της ΕΕ”».
 
Σε ερώτηση που τέθηκε στο μπρίφινγκ αναφορικά με σχολιασμό της ανωτέρω δήλωσης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ επιβεβαίωσε την συνομιλία, δήλωσε ότι η «διένεξη για το ζήτημα των υδρογονανθράκων» συζητήθηκε, αλλά διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει ως αρχή να μην αποκαλύπτει το περιεχόμενο εμπιστευτικών συνομιλιών των μελών της, ενώ πρόσθεσε: «Δεν μπορώ για σήμερα να ανακοινώσω κάποια πρωτοβουλία διαμεσολάβησης».
 
Ο ίδιος επανέλαβε  την τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης από την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία εκφράζεται -όπως διευκρίνισε- στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
Σύμφωνα με τον κ. Μπούργκερ, «απευθύνουμε έκκληση προς την Τουρκία να αποφύγει κλιμάκωση και να απέχει από τέτοιες παράνομες γεωτρήσεις. Καλούμε σε λύση των διενέξεων μέσω διαλόγου και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Με αυτό συνδέεται για μας βεβαίως και η ελπίδα ότι πρόοδος στις προσπάθειες για και λύση του Κυπριακού θα είχε θετική επίδραση στην διαφιλονικούμενο ζήτημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Αυτή είναι η θέση μας και αυτήν την θέση θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφή και έναντι της Τουρκίας».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»