Η πενταμερής, οι προβοκατόρικοι ισχυρισμοί Τσαβούσογλου και ο στόχος της Άγκυρας

Περίπου είκοσι μέρες πριν από την καθορισθείσα για τις 9 Αυγούστου συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και με φόντο μια πιθανή άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθε να ανάψει φωτιές με τα όσα καταλόγισε, για μια ακόμη φορά, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Οι ισχυρισμοί του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε στο Κραν Μοντανά πως η καλύτερη λύση είναι η λύση δύο κρατών, προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Λευκωσίας, η οποία διά του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου όχι απλώς διέψευσε, αλλά έσπευσε να υπενθυμίσει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών πως είναι ο ίδιος, καθώς και αρκετοί άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι που κατ’ επανάληψη ισχυρίζονται και προβάλλουν δημόσια ότι το πλαίσιο λύσης των Η.Ε. δεν απέδωσε και πρέπει να εγκαταληφθεί.
 
Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε με νόημα πως προκαλεί προβληματισμό και ερωτηματικά η χρονική στιγμή κατά την οποία ο κ. Τσαβούσογλου επέλεξε να προβάλει ανάλογους ισχυρισμούς. Την ώρα, δηλαδή, που επιδιώκεται μια σύσκεψη όλων των ενδιαφερόμενων μερών, προκειμένου να διαφανεί προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.
 
Στο πλαίσιο τούτο, αυτό που από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου μένει, πέραν των ισχυρισμών του για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι ακριβώς η αναφορά του εκείνη, η οποία καταδεικνύει την στόχευση της Άγκυρας σε ό,τι αφορά τη μορφή λύσης του Κυπριακού.
 
Μια στόχευση, που μέσα από τα συμφραζόμενα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών απέχει κατά παρασάγγας από εκείνο που ο Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει ότι επιδιώκει, δηλαδή λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.  
 
«Στο Κραν Μοντάνα, αλλά και νωρίτερα στη Γενεύη, είχαμε πει ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι οι τελευταίες για ομοσπονδία. Πριν αρχίσει η σύνοδος το είπαμε. Επομένως, εμείς ως Τουρκία τις τελευταίες μας διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία τις κάναμε. Αλλά τώρα πρέπει να δούμε τις εναλλακτικές. Τι είναι πιο ωφέλιμο» είπε ο κ. Τσαβούσγλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι TGRT.
 
Όπως ευκόλως γίνεται αντιληπτό, η σύγχυση την οποία η τουρκική πλευρά φορτώνει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δημιουργεί όσον αφορά την επιδιωκόμενη λύση, καθίσταται σαφές και ξεκάθαρο πως από την ίδια προέρχεται και δημιουργείται, καθώς άλλα λέει ο Τ/κ ηγέτης και άλλα η Άγκυρα.  
 
Ενώ την ίδια ώρα, η Τουρκία επιχειρεί να καταδικάσει εν τη γενέσει της σε αποτυχία την προδιαγραφόμενη νέα προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές