«Χρέος στη θυσία των αγωνιστών μας ο αγώνας για επανένωση»

Χρέος στη θυσία των αγωνιστών και των ηρώων, αλλά και ύψιστο καθήκον στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές είναι να συνεχίσουμε ανυποχώρητα, την προσπάθεια και τον αγώνα για την αποχώρηση της κατοχικής δύναμης και για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Στον επιμνημόσυνο του λόγο κατά το ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των Ηρώων της κοινότητας Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς , κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ο κ. Προδρόμου είπε πως, στις μέρες μας, ο επεκτατισμός της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου διευρύνεται και στη θάλασσα, με την απόπειρα να καταπατήσει τα χωρικά ύδατα και την Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίας και να σφετεριστεί ενεργειακούς πόρους στο όνομα δήθεν των Τουρκοκυπρίων και του ανύπαρκτου δήθεν κράτους, που η ίδια εγκατέστησε, χρηματοδοτεί και ελέγχει.
 
Υπογράμμισε δε ότι "οι ορέξεις της Άγκυρας για σφετερισμό του υποθαλάσσιου πλούτου, όπως δημοσιεύονται σε αυθαίρετα συνταγμένους χάρτες του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αφαιρούν από το σύνολο των Κυπρίων –Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων- προς όφελος της Τουρκίας ένα μεγάλο μέρος της κυπριακής Α.Ο.Ζ. καταρρίπτοντας έτσι τον ισχυρισμό ότι η Άγκυρα ενεργεί προστατεύοντας συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων".
 
"Σήμερα, όπως αναλογιζόμαστε την ηρωική προσπάθεια υπεράσπισης της πατρίδας από παλληκάρια σαν κι αυτά που μνημονεύουμε και τιμούμε εδώ, χρέος μας είναι να συνεχίσουμε ανυποχώρητα προσπάθεια και αγώνα για την αποχώρηση της κατοχικής δύναμης και για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας", είπε και πρόσθεσε ότι αποτελεί χρέος στη θυσία των αγωνιστών και των ηρώων, αλλά και ύψιστο καθήκον στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές.
 
Αξιοποιώντας το μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα που μας έδωσε η ένταξη στην ΕΕ, συνέχισε, διαπιστώνουμε τι μπορεί να αποφέρει όταν για πρώτη φορά η Ενωμένη Ευρώπη ομόθυμα εκφράζει και με πρακτικό τρόπο, μέσα από κυρώσεις, την αλληλεγγύη της στην Κύπρο και την ανυποχώρητη θέση ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
 
Ανέφερε δε ότι, συνεχίζουμε τον αγώνα, αυξάνοντας τα διεθνή ερείσματα της χώρας μας, τόσο με την ενεργειακή πολιτική, όσο και με τη μεθοδευμένη διπλωματική στρατηγική, μέσα από την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, αναδεικνύει μέσα από ένα πλέγμα τριμερών σχέσεων και συνεργασιών την Κυπριακή Δημοκρατία, ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας και ως αξιόπιστο εταίρο σημαντικών διεθνών δυνάμεων με συμφέροντα στην περιοχή μας.
 
Η προσπάθεια για την απαλλαγή από την τουρκική κατοχή, υπέδειξε, γίνεται με πολιτικό τρόπο και διπλωματικά μέσα και σημείωσε ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδώ και δυο χρόνια, από την επομένη του αδιεξόδου " που προκάλεσε η επιμονή της Τουρκίας σε έλεγχο μέσω εγγυήσεων και μόνιμη στρατιωτική παρουσία", ζητά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν διακοπεί, προκειμένου να αξιοποιηθεί η προηγούμενη πρόοδος και το στρατηγικό πλεονέκτημα που αποκομίσαμε μαζί με την Ελλάδα, όπως εκφράστηκε και μέσα στις έξι παραμέτρους που πρότεινε ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών ως πλαίσιο.
 
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η τουρκική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης μέχρι τώρα και της τουρκοκυπριακής, είναι απρόθυμη, κωλυσιεργεί, χρονοτριβεί ή και αρνείται ακόμα διαπραγμάτευση στο πλαίσιο των Η.Ε. κάνοντας λόγο για “άλλα μοντέλα”.
 
Την ίδια ώρα διαμήνυσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνησή επιμένει για μια συνολική συμφωνία μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση του διεθνούς δικαίου, των αποφάσεων των Η.Ε. και των αρχών, αξιών και κανόνων της Ε.Ε.
 
"Πρέπει σήμερα με ενότητα να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια. Το οφείλουμε στη μεγάλη προσπάθεια και στη θυσία τόσων ανθρώπων μας το 1974", είπε και εξήρε τη θυσία των ηρώων του Άγιου Ιωάννη Πιτσιλιάς,  Αναστάση Πίττα,  Χριστόφορου Γιατρού, Σάββα Μαλεκκίδη και Κώστα Μοιράνθη.
 
Συγκεκριμένα, όπως είπε, οι νέοι αυτοί άνθρωποι, "την ώρα που χρειάστηκε, μέτρησαν ταπεινά το μπόι τους στο ιερό καθήκον. Μέτρησαν το μπόι τους και προχώρησαν με όποια λιγοστά μέσα και εφόδια είχαν αντιμέτωποι με τις τραγικές περιστάσεις μιας προδομένης άμυνας, αγωνιστές του υπέρ πάντων αγώνα… Μετρήθηκαν και βγήκαν γίγαντες γιατί ήξεραν να δώσουν κι αυτή τη ζωή τους ακόμα για την πατρίδα".
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Εισηγήθηκε να παραμείνει «ανοιχτή» η αιτία θανάτου του Θανάση η Εισαγγελία-Ο λόγος στην πλευρά της οικογένειας
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας