Αντίποινα για το φυσικό αέριο το θέμα των Βαρωσίων

Αντί για ομοσπονδία οι δύο πλευρές πρέπει να ιδρύσουν ένα συνεταιρισμό, δήλωσε ο "υπουργός εξωτερικών" Κουντρέτ Οζερσάι, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται οι όροι όπως "συνομοσπονδία" ή "δύο κράτη", επειδή στο παρελθόν είχαν ταυτιστεί με εκείνους που δεν θέλουν λύση. Σε σχετική ερώτηση ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει εάν θα υποβάλει υποψηφιότητα στις "προεδρικές εκλογές" που θα πραγματοποιηθούν σε ένα χρόνο στα κατεχόμενα.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι η ε/κ πλευρά τους λέει ότι πρέπει να καθίσουν να συζητήσουν το θέμα των Βαρωσίων και ότι πρέπει να ανοίξει υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών. “Με αυτή την έννοια δίνουμε απάντηση σε αυτούς για το θέμα του φυσικού αερίου”, είπε ο Κουντρέτ Οζερσάι. “Όταν λέμε ελάτε να συζητήσουμε το θέμα του φυσικού αερίου - το οποίο αποδέχεστε ότι ανήκει και σε μας- για να λάβουμε από κοινού μια απόφαση και μου λες ‘όχι, δεν συζητώ μαζί σου, είναι κυριαρχικό μου δικαίωμα’, τότε κι εγώ γιατί να καθίσω και να συζητήσω το θέμα των Βαρωσίων τα οποία είναι κομμάτι του εδάφους της ‘τδβκ’ με στρατιωτικό καθεστώς και υπό την κυριαρχία μου; Εάν η ε/κ πλευρά θέλει κάποια πράγματα να είναι διαφορετικά, πρέπει πρώτα να καθίσει και να σκεφτεί η ίδια”, υποστήριξε ο Κουντρέτ Οζερσάι.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αιχμές κατά Αναστασιάδη και ο λόγος που θέλει τη συνάντηση ο Ακιντζί
 
Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι τα Βαρώσια μετατράπηκαν σε σύμβολο του στάτους κβο στην Κύπρο, υποστηρίζοντας ότι επομένως μετά από 50 χρόνια, που δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και δεν υπάρχει κοινό όραμα των δύο πλευρών, πλέον τα Βαρώσια πρέπει να διευθετηθούν εκτός περιεκτικής λύσης του Κυπριακού. Όπως είπε, επειδή ο "νυν κυβερνητικός συνασπισμός κομμάτων" στα κατεχόμενα έχει ένα κεκαλυμμένο όραμα για τα Βαρώσια σκέφτονται να ανακαλύψουν τα επιστημονικά δεδομένα, να δημιουργήσουν σωστές πολιτικές με βάση τα δεδομένα αυτά και να τις εφαρμόσουν. 

Ο Κουντρέτ Οζερσάι κατηγόρησε ξανά την ε/κ πλευρά ότι δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί με τους Τ/κ την εξουσία και τον πλούτο, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο λόγος της μη επίλυσης του Κυπριακού. Διερωτήθηκε γιατί η ε/κ πλευρά να θέλει λύση του Κυπριακού αφού μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ χωρίς την επίλυση του Κυπριακού, να συμπεριφέρεται ως το μόνο νόμιμο κράτος και να μπορεί να βγάζει μόνη της το φυσικό αέριο διοχετεύοντάς το στην παγκόσμια αγορά. “Η ομοσπονδία δεν φαίνεται ρεαλιστική επειδή δεν υπάρχουν αυτοί οι όροι. Επομένως οι επιλογές είναι δύο. Ή να αλλάξουν οι παρόντες όροι για να μπορούν κάποιοι να κάνουν κάτι και να ιδρυθεί τότε ομοσπονδιακός συνεταιρισμός ή να γίνουν αποδεκτοί οι νυν όροι ως δεδομένα και να συζητηθούν νέες ιδέες για να ιδρυθεί ένας άλλος συνεταιρισμός πέραν του ομοσπονδιακού συνεταιρισμού”, ανέφερε.
 
Ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε ότι πρέπει να αποφεύγονται συγκεκριμένοι όροι για τις νέες ιδέες επειδή στο παρελθόν κάποιοι όροι όπως η "συνομοσπονδία" ή "τα δύο κράτη" είχαν ταυτιστεί με εκείνους που ήταν εναντίον της λύσης του Κυπριακού. “Αυτό που μπορεί να γίνει είναι οι δύο πλευρές αντί για ομοσπονδία να ιδρύσουν ένα συνεταιρισμό. Και αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά”, ανέφερε.

Για την ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ότι η Τουρκία έκανε εξισορροπητικά βήματα για να μετατρέψει μια μη δίκαιη κατάσταση σε δίκαιη. “Οι δικές μας δραστηριότητες δεν είναι δραστηριότητες εναντίον των δικών τους, είναι δραστηριότητες που επιφέρουν ισορροπία. Πλέον αυτή η ισορροπία έχει επέλθει. Επομένως αυτό που εμείς κάναμε δεν είναι καν μια ελεγχόμενη ένταση επειδή δεν δημιουργούμε ένταση”, ανέφερε. Όπως είπε, ενόσω δεν προσπαθεί κανείς να εμποδίσει τις δραστηριότητές τους στην ανατολική Μεσόγειο, δεν τίθεται θέμα να χρησιμοποιήσουν βία. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χωρίς συμφωνία ηγετών, πενταμερής… γιοκ

Για τις "προεδρικές εκλογές" στα κατεχόμενα που θα γίνουν την επόμενη χρονιά, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι “ακόμη δεν έλαβα τέτοια απόφαση. Θα αποφασίσω παρακολουθώντας τις εξελίξεις του Κυπριακού και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο την επόμενη περίοδο. Εάν μπορούμε να συμβάλουμε περισσότερο με τέτοια καθήκοντα θα το αξιολογήσουμε”, ανέφερε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»