Σφυρίζει αδιάφορα η Ευρώπη για τις φουρνιές μεταναστών στην Κύπρο

Η απελπιστική κατάσταση που δημιουργήθηκε με την ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Κυπριακή Δημοκρατία δια μέσου των κατεχομένων, αποτελεί όπως άλλωστε δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ένα τεράστιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα.
 
Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και οι παρεμβάσεις του Κωνσταντίνου Πετρίδη στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έφεραν τα ανάλογα αποτελέσματα, αφού η κάθε χώρα προασπίζεται τα δικά της συμφέροντα ή τα συμφέροντα του μπλοκ που ανήκει.
 
Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα
η Άτυπη Σύνοδος των ΥΠΕΣ
Χθες και προχθές, οι υπουργοί Εσωτερικών της Ένωσης παρακάθισαν σε Άτυπη Σύνοδο για το μεταναστευτικό στο Ελσίνκι, χωρίς ωστόσο να βγει άσπρος καπνός. Συγκεκριμένα, οι 28 υπουργοί, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για έναν μηχανισμό κατανομής των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη και το θέμα αναμένεται να συζητηθεί και πάλι τη Δευτέρα στο Παρίσι, όπου θα συναντηθούν οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών.
 
Στόχος ενός γκρουπ χωρών είναι η δημιουργία νέου μηχανισμού για κατανομή των μεταναστών, ωστόσο κάποιες χώρες αρνούνται να το δεχθούν, εκφράζοντας την ανησυχία πως αυτό θα αποτελέσει κίνητρο για περισσότερους μετανάστες να διασχίσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ευρώπη.
 
Η παρέμβαση Πετρίδη
Στην παρέμβαση του στα πλαίσια της Άτυπης Συνόδου ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, επανέλαβε πως η Κύπρος καλείται να διαχειριστεί δυσανάλογες πιέσεις, ενώ υπογράμμισε τις γεωπολιτικές ιδιαιτερότητες του νησιού μας, με την Τουρκία να δημιουργεί υπέρμετρες μεταναστευτικές προκλήσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών πρότεινε την εφαρμογή μέτρων αλληλεγγύης για ανακατανομή των προσφυγικών ροών, ενώ εξέφρασε την αντίθεση του στη δημιουργία κατηγοριοποίησης των μεταναστευτικών ροών, με τρόπο που ο μηχανισμός που προτείνουν Γαλλία και Γερμανία να αφορά μόνο τις χώρες της κεντρικής Μεσογείου.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων όπως:

α) Λειτουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών για μετανάστες που δεν είναι δικαιούχοι προστασίας,

β) σύναψη περισσότερων συμφωνιών επανεισδοχής μεταξύ της Ένωσης και τρίτων χωρών,

γ) δημιουργία ευρωπαϊκού καταλόγου ασφαλών τρίτων χωρών,

δ) σύναψη συμφωνιών με τρίτες χώρες για δημιουργία κέντρων υποδοχής και διαλογής μεταναστών.

Το μέγεθος του προβλήματος
και ο ρόλος της Τουρκίας

Η Κύπρος είναι η χώρα που αντιμετωπίζει τους τελευταίους μήνες το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις ροές μεταναστών που φτάνουν δια μέσου των κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές να έχει υπερβεί κατά 600% τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, κατ’ αναλογία πληθυσμού στην Ένωση.

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης εδώ και καιρό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ζήτημα και για το πρόβλημα που δημιουργείται στα κέντρα κράτησης με τις αυξημένες ροές, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν μέρος ενός ενορχηστρωμένου σχεδίου, για εμπορία και διακίνηση προσώπων, με τη συμμετοχή των «αρχών» της Τουρκίας αλλά και του ψευδοκράτους.
 
Προτιμούν να πεθάνουν στη
θάλασσα παρά στη Συρία

Για το ζήτημα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε με μετανάστες που βρίσκονται στα κέντρα προσωρινής κράτησης μεταναστών αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος.
 
Στο σχετικό ρεπορτάζ, που κυκλοφορεί με τίτλο «Κύπρος, η νέα διαδρομή των μεταναστών που ετοιμάζονται να πεθάνουν στη θάλασσα», φιλοξενούνται μαρτυρίες μεταναστών που ταξίδεψαν στην Κύπρο, πληρώνοντας αδρά τους διακινητές.
 
Όπως ομολογούν οι μετανάστες πλήρωσαν ποσά από 1000 έως 4000 δολάρια για να φθάσουν στην Κύπρο, που για τους ίδιους αποτελεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για να ταξιδέψουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
 
Ο Ομάρ, ο οποίος μίλησε στο AFP ζούσε σε στρατόπεδο προσφύγων στον Λίβανο και όταν συγκέντρωσε 1000 δολάρια, μπήκε σε ένα φουσκωτό σκάφος τριών μέτρων, με προορισμό την Κύπρο. Μαζί με άλλους επτά μετανάστες, βρέθηκαν στη θάλασσα όταν το σκάφος παρουσίασε πρόβλημα και για τρεις μέρες κρατήθηκε από ένα ελαστικό μέσα στο νερό, πριν τον περισυλλέξει ένα φορτηγό πλοίο. Οι υπόλοιποι εφτά μετανάστες που επέβαιναν στην βάρκα έχασαν τη ζωή τους.
 
Όπως είπε ο Ομάρ, όπως αυτός, έτσι και άλλοι μετανάστες, προτιμούν να πεθάνουν στη θάλασσα, παρά στη Συρία. Η Κύπρος ωστόσο, δεν αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για τους μετανάστες αφού δεν υπάρχουν όσες ευκαιρίες υπάρχουν σε άλλες χώρες της Ένωσης.
 
Η διαδρομή από την Τουρκία 
στη Πράσινη Γραμμή
Οι μετανάστες εμφανίζονται αισιόδοξοι πάντως πως σύντομα θα αφεθούν για να ταξιδέψουν από την Κύπρο προς την υπόλοιπη Ευρώπη για να χτίσουν τη ζωή τους από το μηδέν. Αρκετοί μάλιστα έχουν ζήσει για μήνες και σε κέντρα κράτησης άλλων χωρών, όπως η Τουρκία και ο Λίβανος και παραδέχονται πως η κατάσταση στην Κύπρο είναι πολύ καλύτερη από ότι στις άλλες χώρες.
 
Στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε και υπάλληλος από το κέντρο αιτητών ασύλου, ο οποίος εξέφρασε την αγανάκτησή του για την κατάσταση που δημιουργείται με την αύξηση των ροών.
 
Ο συγκεκριμένος υπάλληλος που δεν θέλησε να κατονομαστεί, υπέδειξε πως οι υπηρεσίες υποδοχής μεταναστών είναι πλήρως κορεσμένες αφού πριν οι αιτήσεις έφταναν τις μερικές δεκάδες ετησίως, ενώ τώρα είναι μερικές χιλιάδες και για την εξέταση τους χρειάζονται περίπου έξι μήνες με ένα έτος.
 
Στο ρεπορτάζ του AFP γίνεται αναφορά και σε άλλους μετανάστες και τους τρόπους που έφτασαν στην Κύπρο. Ο 23χρονος Μουσταφά έφτασε στην Κύπρο αφού πλήρωσε 4000 χιλιάδες ευρώ, κρυμμένος μέσα σε ένα κοντέινερ. Το κόστος περιλάμβανε και την μεταφορά του από το Λιμάνι προς την Πράσινη Γραμμή.
 
Βέβαια τους τελευταίους μήνες, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στα κατεχόμενα, έγινε πολύ πιο εύκολη αφού πλέον οι μετανάστες φτάνουν στην Κύπρο μέσω του αεροδρομίου της Τύμβου και ακολούθως μεταβαίνουν οργανωμένα στα οδοφράγματα.

Δειτε Επισης

Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη