Απογοητευμένος ο Αβέρωφ για τις ρωσικές τοποθετήσεις- «Δεν το περιμέναμε»

Απογοήτευση, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ για την χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ρωσίας όσον αφορά τα μέτρα της ΕΕ.

Σε σημερινές δηλώσεις του μετά από συνάντηση στα γραφεία του ΔΗΣΥ με τον JIA Gaojian,  αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου για την Ιστορία και Λογοτεχνία της Κ.Ε.Κ.Κ. Κίνας, είπε ότι το ζητούμενο είναι επιτέλους να έχουμε εμείς οφέλη γιατί εμείς ζούμε την κατοχή και βλέπουμε καθημερινά να τσιμεντώνεται η κατοχή και όχι μόνο επί του εδάφους.
 
«Πρώτον, θέλουμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας από τη χθεσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου της Ρωσίας όσο αφορά τα μέτρα που η ΕΕ έχει πάρει. Η Ρωσία ήταν και παραμένει μια φιλική χώρα, και ως Δημοκρατικός Συναγερμός δεν αναμέναμε ότι θα τασσόταν ενάντια στα μέτρα που η ΕΕ έχει πάρει. Την ίδια ώρα η χθεσινή τοποθέτηση εκ μέρους της Ρωσίας, θεωρώ πως πρέπει να μας προσγειώνει όλους, είτε είναι Ρωσία, είτε είναι Αμερική, είτε είναι μια οποιαδήποτε χώρα», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.
 
Προτεραιότητά τους, συνέχισε, είναι τα δικά τους συμφέροντα και πρέπει ως μικρός τόπος να κατανοήσουμε αυτό το αξίωμα και να προσπαθούμε να εκμεταλλευόμαστε τις συγκυρίες που παρουσιάζονται και να τις μετατρέπουμε ως θετικό για τη δική μας πλευρά.
 
Την ίδια ώρα, σημείωσε, κάποιες χώρες όπως η Ρωσία θεωρούν ότι είναι ουσιαστικά τα μέτρα της ΕΕ γι’αυτό και τάχθηκαν ενάντια, την ίδια ώρα στο εσωτερικό υπάρχουν τοποθετήσεις εκ μέρους του ΑΚΕΛ που ουσιαστικά θεωρούν ανύπαρκτα τα μέτρα. Δεν θα μπω σε αυτή τη λογική, συμπλήρωσε. Ένα θα πω, η βαρύτητα αυτών των μέτρων είναι πολιτική. Και έτσι πρέπει να ερμηνεύεται η ξεκάθαρη πολιτική θέση της ΕΕ στο σύνολό της, πως είναι ενάντια στις απαράδεκτες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο.
 
Την ίδια ώρα, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «πρέπει και κάτι άλλο να συνειδητοποιήσουμε ως τόπος. Πέραν του δύσκολου προβλήματος που έχουμε να διαχειριστούμε, του εθνικού προβλήματος στην περιοχή μας συγκρούονται μεγάλα γεωστρατηγικά συμφέροντα. Και είτε θα εκμεταλλευτούμε αυτά τα μεγάλα γεωστρατηγικά συμφέροντα που εξελίσσονται στην περιοχή, είτε υπάρχει ο κίνδυνος να βαθαίνει το πρόβλημα και να τσιμεντώνεται το στάτους κβο αλλά και χειρότερες εξελίξεις για τον τόπο μας.
 
Ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε ότι όπως δήλωσε και χθες, «δεν είμαστε ένα κόμμα που αρεσκόμαστε στο να λέμε τί θέλουμε. Αυτό είναι το εύκολο πράγμα. Και το είπαμε χθες ομόφωνα. Στο τί δεν θέλουμε εύκολα βρίσκουμε ομοφωνία. Το δύσκολο είναι να βρίσκουμε τί θέλουμε. Και εμείς στον ΔHΣΥ ταπεινά το καταθέτουμε, ξέρουμε τί θέλουμε.

Θέλουμε επανεκκίνηση και συνέχιση των διαπραγματεύσεων για συνολική λύση του Κυπριακού από εκεί που έχουμε μείνει. Και το πλαίσιο για μας είναι ξεκάθαρο, γιατί για τον ΔΗΣΥ δεν υπάρχουν ούτε σχέδια Β, ούτε Γ. Βλέπουμε ότι ο μόνος δρόμος με πιθανότητες να ζήσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα, είναι μέσα από το πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Και ο νέος διάλογος αν θα ξεκινήσει, συνέχισε, «δεν μπορεί να αγνοήσει τις παραμέτρους Γκουτέρες, που ως Δημοκρατικός Συναγερμός και εγώ προσωπικά από την πρώτη μέρα που είχε κατατεθεί το πλαίσιο Γκουτέρες, δήλωσα, δηλώνω και θα συνεχίσω να δηλώνω πως έπρεπε να το κάνουμε από την πρώτη μέρα πολιτική προίκα για το Kυπριακό».
 
 Από εκεί και πέρα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις προσπάθειές του να σπάσει το αδιέξοδο, συμπλήρωσε.
 
 Οι προκλήσεις συνεχίζονται και τις χαρακτήρισε «απαράδεχτες». Σωστά τα μέτρα της κυβέρνησης για δημιουργία κόστους στην Τουρκία, είπε, «αλλά θα πω αυτό που ήταν και διαχρονική θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Όσα κόστη και να δημιουργούμε σε οποιονδήποτε δεν σημαίνει ότι έχουμε εμείς οφέλη. Και το ζητούμενο είναι επιτέλους να έχουμε εμείς οφέλη γιατί εμείς ζούμε την κατοχή, ζούμε το διαμελισμό και βλέπουμε καθημερινά να τσιμεντώνεται η κατοχή, όχι μόνο επί εδάφους».

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα