Δευτέρα 27 Ιαν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Απαντά στην πρόταση Ακιντζί ο Αναστασιάδης, στον αέρα η έλευση Λουτ

  17/07/2019 14:23
Απαντά στην πρόταση Ακιντζί ο Αναστασιάδης, στον αέρα η έλευση Λουτ

Απαντά στην πρόταση Ακιντζί ο Αναστασιάδης, στον αέρα η έλευση Λουτ

  17/07/2019 14:23
Εν αναμονή της αποστολής των θέσεων και προτάσεων των κομμάτων τελεί το Προεδρικό, ώστε να ετοιμάσει την επιστολή που θα σταλεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στην οποία θα επεξηγούνται λεπτομερώς οι λόγοι απόρριψης της πρότασης Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες.
 
Μετά τη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλιού των Αρχηγών στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από τους ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων να του αποστείλουν γραπτώς τις θέσεις τους, ώστε να έχει συνολική εικόνα πριν ετοιμάσει την απαντητική επιστολή, με την οποία θα στέλνει το μήνυμα πως δεν υπάρχει χώρος για άλλη συζήτηση επί του θέματος αυτού, τονίζοντας συναφώς πως  η πρόταση Ακιντζί τορπιλίζει τη συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ για τους υδρογονάνθρακες, που επαναβεβαιώθηκε και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μετά την εκλογή του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
 
Μιλώντας σήμερα στον Alpha, ο υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας υπέδειξε πως δόθηκε χρόνος στους πολιτικούς αρχηγούς για να ετοιμάσουν τις θέσεις τους, ενώ την ίδια ώρα τόνισε πως τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το περιεχόμενο της επιστολής, θα τον έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Άγνωστο αν θα έρθει η Λουτ
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη κάθοδο της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, ο Βασίλης Πάλμας εξέφρασε εκ νέου την ετοιμότητα, αλλά και την επιθυμία της δικής μας πλευράς για την έλευση της κ. Λουτ στις αρχές Αυγούστου, όπως η ίδια προγραμμάτιζε, ώστε να δοθεί η απαραίτητη ώθηση για να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών. Μέχρι στιγμής, σημείωσε ο κ. Πάλμας, δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι αποφάσισε η Τζέιν Χολ Λουτ.
 
 
Ζητά την κατάθεση
αντιπρότασης το ΑΚΕΛ
Πάντως, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε σημερινές του δηλώσεις, εξέφρασε τη θέση πως ένα απλό όχι στην πρόταση Ακιντζί δεν είναι ικανοποιητικό. Θα πρέπει, είπε ο Άντρος Κυπριανού, να καταθέσουμε τη δική μας αντιπρόταση.
 
«Θεωρούμε ότι με μία αντιπρόταση, η οποία θα είναι τεκμηριωμένη, ολοκληρωμένη και σωστή, θα υποχρεωθεί και η Τουρκία και ο κ. Ακιντζί να τοποθετηθούν σε αυτά τα ζητήματα και μπορεί να διανοίξει η προοπτική για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, που είναι το ζητούμενο».
 
«Την ίδια στιγμή θεωρούμε ότι πρέπει να απαντούμε σε σειρά ζητημάτων αναφορικά με το φυσικό αέριο. Θέματα που αφορούν ανησυχίες τις οποίες έχει η τουρκοκυπριακή κοινότητα, είτε για τους πόρους οι οποίοι θα προκύψουν από την πώληση φυσικού αερίου είτε τα ζητήματα διαχείρισης, καθώς επίσης και ζητήματα τα οποία ανησυχούν την ίδια την Τουρκία», πρόσθεσε.
 
Το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τον Άντρο Κυπριανού, ετοιμάζει επιστολή η οποία θα σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία θα περιλαμβάνει μια  συνολική ανάλυση-πρόταση, με την άποψη του κόμματος για τον τρόπο που θα πρέπει να τύχει χειρισμού το ζήτημα.
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας