Το Κυπριακό, οι κυρώσεις στην Τουρκία και η ρωσική… σαλάτα της Μόσχας

Την αντίθεση της Μόσχας στην επιβολή κυρώσεων που παρακάμπτουν, όπως είπε, το Συμβούλιο Ασφαλείας, εξέφρασε ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι, λέγοντας παράλληλα ότι η θέση της χώρας του στο Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη.
 
Ερωτηθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο για τα μέτρα που υιοθέτησε η Ε.Ε. κατά της Άγκυρας, ο κ. Οσάτσι ανέφερε πως είναι καλά γνωστό ότι η Ρωσία ήταν πάντοτε αντίθετη και παραμένει και τώρα αντίθετη με την επιβολή οποιονδήποτε κυρώσεων, οι οποίες παρακάμπτουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
«Μόνο το Σώμα αυτό έχει εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα, όπως είναι οι κυρώσεις», σημείωσε ο Στάνισλαβ Οσάτσι,.
 
Είπε, εξάλλου, ότι οι κυρώσεις έχουν συνήθως το αντίθετο αποτέλεσμα και επιδεινώνουν την κατάσταση. «Όλες οι διαφωνίες μπορούν να επιλυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Ρωσία υποστηρίζει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού», συμπλήρωσε ο Ρώσος Πρέσβης.
 
Ανέφερε ακόμη ότι στις περιπτώσεις με το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Φατίχ» και με το δεύτερο πλοίο «Γιαβούζ», το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δεν υποστήριξε τις μονομερείς ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
 
«Τίποτα δεν πρέπει να εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό πρόβλημα. Η καλά γνωστή μας θέση στο Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη», κατέληξε ο κ. Οσάτσι.
 
Εξάλλου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε., Βλαντιμίρ Τσιζόφ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24, υποστήριξε πως η Ε.Ε. δεν έχει εξουσιοδότηση να επιβάλλει κυρώσεις κατά άλλων υποκείμενων του διεθνούς δικαίου, και για αυτό οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν είναι νόμιμες.
 
«Ο μόνος οργανισμός που έχει εξουσιοδότηση με βάση το διεθνές δίκαιο να επιβάλλει κυρώσεις κατά οποιουδήποτε είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε.  Είναι για αυτό τον λόγο που όλα όσα κάνουν ορισμένες χώρες και σε αυτή την περίπτωση η Ε.Ε. αποτελούν μονομερή περιοριστικά μέτρα, εξ ορισμού παράνομα», πρόσθεσε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απογοητευμένος ο Αβέρωφ για τις ρωσικές τοποθετήσεις- «Δεν το περιμέναμε»
 
Υπενθυμίζεται πως με δηλώσεις του στην εφημερίδα Izvestia και ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο εξέφρασε τη θέση της Μόσχας κατά των μέτρων που έλαβε η Ε.Ε. ενάντια στην Τουρκία, λόγω των ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία υποστηρίζει τις δραστηριότητες της Τουρκίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τάσσεται κατά των μέτρων της Ε.Ε. στην Τουρκία
 
Από πλευράς Λευκωσίας, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, σε σημερινές του δηλώσεις υπέδειξε πως η Ρωσία, εδώ και πολύ καιρό τάσσεται εναντίον των κυρώσεων σε κράτη μέλη της διεθνούς κοινότητας.
 
«Πόσο μάλλον, όταν και στην ίδια έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ε.Ε. Να υπενθυμίσω, και αυτό ίσως είναι χρήσιμο για να γίνει πιο κατανοητή η συζήτηση την οποία κάνουμε, ότι ακόμα και για την Γεωργία με την οποία βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση η Ρωσία, η Ρωσία τάχθηκε εναντίον των κυρώσεων κατά της Γεωργίας», υπογράμμισε ο κ. Πάλμας.  
 
«Θα έλεγα πως ήταν για εμάς μια αναμενόμενη τοποθέτηση αυτή που αφορά το θέμα των κυρώσεων. Εκείνο όμως που έχει σημασία και πρέπει να αναδείξουμε και να προτάξουμε, είναι το γεγονός ότι έστω και αν διαφώνησε με τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είχε σαφή και ξεκάθαρη θέση, ότι διαφωνούν με τον τρόπο που συμπεριφέρεται η Τουρκία ή με τον επιθετικό τρόπο που παραβιάζει παράνομα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Θα πρέπει να κρατήσουμε αυτό το κομμάτι», τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.   
 
«Θέλω να επαναλάβω ότι οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι πάρα πολύ καλές, την ίδια ώρα όμως η Κύπρος έχει μια πολυδιάστατη προσέγγιση των πραγμάτων σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις και τους συμμάχους της. Είμαστε ένα μικρό κράτος, που έχουμε τη δυνατότητα και την ευελιξία, να διατηρούμε καλές σχέσεις, τόσο με το Δύση όσο και με τη Ρωσία. Την ίδια ώρα διατηρούμε καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά την ίδια ώρα είμαστε δίαυλος επικοινωνίας και με τον αραβικό κόσμο», κατέληξε ο Βασίλης Πάλμας.  

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»