Τετάρτη 27 Μαϊ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Επαναβεβαίωση στήριξης στην Κύπρο από Βρετανούς βουλευτές

  17/07/2019 12:11
Επαναβεβαίωση στήριξης στην Κύπρο από Βρετανούς βουλευτές

Επαναβεβαίωση στήριξης στην Κύπρο από Βρετανούς βουλευτές

  17/07/2019 12:11
Τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να προασπίζονται και να προωθούν τα δίκαια της Κύπρου επαναβεβαίωσαν οι φιλοκύπριοι Βρετανοί βουλευτές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο κοινοβούλιο του Γουέστμινστερ το βράδυ της Τρίτης με αφορμή την επικείμενη συμπλήρωση 45 ετών από την τουρκική εισβολή.

Στην ετήσια εκδήλωση μνήμης, που διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου και φέτος είχε τίτλο «Κύπρος: Προοπτικές για μια Λύση», την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Στην ομιλία του ο Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρθηκε στην ετοιμότητα που έχει επανειλημμένως εκφράσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για επανέναρξη των συνομιλιών για μια λύση εντός του πλαισίου των έξι σημείων που είχε θέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Ενημερώνοντας τους Βρετανούς βουλευτές και τα μέλη της παροικίας που συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του κοινοβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ανετράπη η ελπίδα που είχε δημιουργηθεί μετά από τις επαφές με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για έλευση της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο ώστε να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για επανέναρξη των συνομιλιών λόγω της μη ετοιμότητας της τουρκοκυπριακής πλευράς, που επέλεξε τελικά να καταθέσει την πρόταση Ακιντζί για συνδιαχείριση των φυσικών πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η Τουρκία προσπαθεί να παρεκκλίνει της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και να αποφύγει τη συζήτηση επί των σημείων που συμφωνήθηκαν στην Ελβετία τον Ιούλιο του 2017», εκτίμησε ο κ. Προδρόμου, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη συζήτηση του σημείου περί ασφάλειας που αναφέρει ότι το απαρχαιωμένο σύστημα των εγγυήσεων δεν έχει θέσει σε ένα μελλοντικό πλαίσιο ασφαλείας, όπως δεν έχουν και τα κατοχικά στρατεύματα.

Σε ό,τι αφορά την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι όλοι οι φυσικοί πόροι, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, ανήκουν σε όλους τους Κύπριους. Πρόσθεσε ότι η ευθύνη διαχείρισής τους ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και αν όλα πάνε κατ’ ευχήν σε μια μελλοντική Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε, εξάλλου, την Κύπρο «ευρωπαϊκό φάρο σταθερότητας» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω των αγαστών συνεργασιών με τις γειτονικές χώρες.

Ευχαρίστησε τέλος και εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης τους Βρετανούς βουλευτές για τη διακομματική υποστήριξη της Κύπρου, ζητώντας τους να συνεχίσουν να έχουν την ειρηνική λύση του Κυπριακού ως προτεραιότητά τους. Συμπλήρωσε ότι ακόμα ελπίζει στη συντομότερη δυνατή επανέναρξη των συνομιλιών.

Από τους παρόντες βουλευτές πρώτος το λόγο πήρε ο επανεκλεγείς στη θέση του προέδρου της Διακομματικής Ομάδας για την Κύπρο σερ Ρότζερ Γκέιλ του Συντηρητικού Κόμματος, ο οποίος είπε ότι «45 χρόνια είναι υπερβολικά πολλά, η κατάσταση αυτή πρέπει να τερματιστεί τώρα».

Η επίσης Συντηρητική βουλευτής Τερέζα Βίλιερς χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το ότι για ακόμα μία χρονιά η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη και «τραγωδία» τη συνεχιζόμενη διαίρεση της Λευκωσίας, της μόνης διαιρεμένης πρωτεύουσας στην Ευρώπη.
 
Δήλωσε «σταθερή και δυνατή υποστηρίκτρια μιας ελεύθερης και ενωμένης Κύπρου», όπως είναι εδώ και 20 χρόνια και τόνισε την ανάγκη αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειές της στο ζήτημα των αγνοουμένων και σε θέματα που αφορούν την παροικία.

Ο Πάμπος Χαραλάμπους του Εργατικού Κόμματος στάθηκε στη σημασία επανέναρξης των συνομιλιών με στόχο μια λύση χωρίς εγγυήσεις και στρατό κατοχής, σημειώνοντας ότι οι φιλοκύπριοι Βρετανοί βουλευτές ενεργούν συλλογικά.
 
Αναφέρθηκε επίσης στις δικές του δράσεις υπέρ της Κύπρου και της παροικίας και τελείωσε με την επισήμανση της ανάγκης να τεθεί υπόψη της επικείμενης νέας βρετανικής κυβέρνησης το κυπριακό ζήτημα.

Ο σκιώδης υπουργός Ειρήνης και Αφοπλισμού των Εργατικών Φάμπιαν Χάμιλτον είπε ότι η Κύπρος είναι στην καρδιά του από το καλοκαίρι του 1974, όταν ένας Κύπριος φίλος του σκοτώθηκε κατά την τουρκική εισβολή. Διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του, είπε ότι θα την επισκεφθεί ξανά το Σεπτέμβριο με μέλη της σκιώδους κυβέρνησης και τόνισε ότι δεν υπάρχει χωρίς στην Κύπρο για εγγυήσεις ή ξένα στρατεύματα.
 
Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ σημείωσε ότι ανήκουν στους Κύπριους και σε κανέναν άλλο και δεν είναι προς κλοπή.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης οι βουλευτές Κάθριν Γουέστ, Μάικ Φρηρ, Σέριλ Μάρεϊ, Μάικ Γκέιπς, Κέιτ Όσαμορ, σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, Ρότζερ Γκόντσιφ, Τζακ Ντρόουμι, ο λόρδος Ντάικς, η βαρόνη Μάσεϊ, αλλά και η υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδια για τη Μετανάστευση Κάρολαϊν Νόουκς.

Στον εισαγωγικό του χαιρετισμό ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής δήλωσε ότι αυτό που επιθυμούν οι Κύπριοι είναι δίκαιο και απλό, δηλαδή μία πλήρως λειτουργική χώρα βασισμένη στο κράτος δικαίου ή αλλιώς μία «φυσιολογική» χώρα κατά τη φράση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
 
Χαρακτήρισε την Κύπρο «πυλώνα σταθερότητας» στην περιοχή, είπε ότι το φυσικό αέριο θα αξιοποιηθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων και εξέφρασε τη λύπη του για τη συνεχιζόμενη παρέμβαση της Τουρκίας στις υποθέσεις της Κύπρου.

Συμπλήρωσε ότι η φωνή της παροικίας 45 χρόνια μετά από την εισβολή και έναρξη της κατοχής είναι πιο δυνατή από ποτέ, καθώς με συντονισμένη δράση πάνω από 377 Βρετανοί βουλευτές επί συνόλου 650 έχουν λάβει επιστολή από ψηφοφόρους τους υπέρ της Κύπρου.
 
Ευχαρίστησε τους Βρετανούς βουλευτές και τους κάλεσε να αξιοποιούν τη θέση τους για να συμβάλλουν στην επίτευξη των αλλαγών που επιδιώκει η Κύπρος.

Η Διακομματική Ομάδα για την Κύπρο απένειμε, εξάλλου, τιμητική πλακέτα στον αφυπηρετούντα Ύπατο Αρμοστή Ευριπίδη Ευρυβιάδη, ο οποίους τους ευχαρίστησε για το γεγονός ότι είναι «φίλοι παντός καιρού».

Συμπλήρωσε ότι η διμερής σχέση Κύπρου έχει ενισχυθεί, είναι πολυδιάστατη και διόλου μονοθεματική.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας