Μια κυρία στο τιμόνι της Ευρώπης-Η φον ντερ Λάιεν νέα Πρόεδρος της Κομισιόν

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 383 ψήφους υπέρ  την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το αποτέλεσμα ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έκανε επίσης γνωστό πως κατά της υποψηφιότητας της Γερμανίδας πολιτικού ψήφισαν 327 ευρωβουλευτές, 22 απήχαν και μία ψήφος μετρήθηκε ως άκυρη.

Είχε προηγηθεί ένα έντονο παρασκήνιο, ενώ ως και την τελευταία στιγμή ακούγονταν ψίθυροι στους διαδρόμους του Στρασβούργου περί ακατάλληλης υποψηφιότητας, αλλά και ουσιαστικής παντοκρατορίας της Γερμανίας σε όλες τις θέσεις-κλειδιά της ΕΕ. Κάτι άλλο που επίσης προκαλούσε αντιδράσεις ήταν το γεγονός ότι η Γερμανίδα υπουργός «επιβλήθηκε» ως συμβιβαστική λύσημεταξύ των ηγετών την τελευταία στιγμή και μετά από δύο αποτυχημένες Συνόδους Κορυφής. Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας έγινε γνωστό πως τόσο η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών -στους κόλπους της οποίας είχαν εκφραστεί έντονες αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν- όσο και η ομάδα των Φιλελευθέρων θα στήριζε την υποψηφιότητα της Γερμανίδας πολιτικού. 

Η φον ντερ Λάιεν διαδέχεται τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που το 2014 είχε επιλεγεί να ηγηθεί της Κομισιόν, έχοντας τη στήριξη 422 ευρωβουλευτών.

Η Ευρώπη είναι το πάθος μου, νοιώθω ότι σήμερα επιστρέφω στο σπίτι μου, δήλωσε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen αμέσως μετά την εκλογή της.

Η νέα πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), Νταβίντ Σασσόλι, ότι γνωρίζει πως ήταν δύσκολο να κερδίσει την πλειοψηφία αλλά νοιώθει πως σήμερα τα πράγματα ήταν καλύτερα από ότι ήταν πριν δύο βδομάδες.

Θέλω να ενώσω την Ευρώπη, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει όλοι να δουλέψουμε μαζί και παρά τις διαφορές μας που πάντα θα υπάρχουν, πρέπει να επικεντρωθούμε στα μεγάλα ζητήματα και τις προκλήσεις.

Μίλησε και πάλι για το όραμά της για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, την οικονομική ενίσχυση και την παραχώρηση φωνής στους πολίτες της Ευρώπης.

Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ακόμη ότι δεν πίστευε πριν δύο βδομάδες ότι θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση και ότι νοιώθει περήφανη και ευτυχής που θα ηγηθεί της Επιτροπής και θα εργαστεί για μια δυνατή Ευρώπη στην οποία πάντα πίστευε.

Η κ. von der Leyen αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου 2019 για τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Η εκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής θα στείλει τώρα επίσημες επιστολές στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών, ζητώντας τους να προτείνουν υποψηφίους για τη σύσταση της Επιτροπής.

Οι ακροάσεις των υποψηφίων στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του ΕΚ έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα 30 Σεπτεμβρίου - 8 Οκτωβρίου. Το πλήρες Σώμα των Επιτρόπων θα πρέπει να εκλεγεί από το Κοινοβούλιο, σε ψηφοφορία η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα κατά τη σύνοδο ολομέλειας 21 - 24 Οκτωβρίου.

Δειτε Επισης

Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού