«Ναι» του Ευρωκοινοβουλίου στην φον ντερ Λάιεν-Εξελέγη πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Κομισιόν

Η κρίσιμη ώρα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασε, με την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Πριν από λίγη ώρα και ενώ η γηραιά ήπειρος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τη διαδιακασία για την ανάδειξη προέδρου Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ομάδες Φιλελευθέρων, Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών (S&D) ανέφεραν ότι θα στηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Γερμανίδα πολιτικός πλησιάζει στον στόχο της: να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να διαδεχτεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τον προσεχή Νοέμβριο.

Εάν, πάντως, η φον ντερ Λάιεν δεν κερδίσει την αποδοχή της πλειοψηφίας των βουλευτών του Ευρωκοινοβουλίου, τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει 30 ημέρες στη διάθεσή του ώστε να ορίσει νέα υποψηφιότητα. 

Όπως εκτιμάται όμως από πολιτικούς αναλυτές, δεν αναμένονται  εκπλήξεις στην ευρωπαϊκή εκλογική διαδικασία  καθώς εκκρεμούν καυτά ζητήματα που ταλανίζουν το εσωτερικό της ΕΕ, όπως το Brexit. 

Οι ψήφοι που απαιτούνται για την εκλογή της φον ντερ Λάιεν είναι 374, όμως επιτυχία θα θεωρηθεί εάν συγκεκεντρώσει πάνω από 400 ψήφους. 

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που είχε συγκεντρώσει 422 ψήφους θεωρήθηκε ότι κατέκτησε μικρό ποσοστο στήριξης των ευρωβουλευτών. 

Εάν εκλεγεί η φον ντερ Λάιεν θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Κομισιόν από 1ης Νοεμβρίου, ημερομηνία που φτάνει μετά την τελευταία προθεσμία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Η ομάδα μου θα στηρίξει σήμερα την κυρία φον ντερ Λάιεν. Ανυπομονούμε να εργαστούμε εντατικά μαζί της για να οδηγήσουμε την Ευρώπη προς τα εμπρός. Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας. Ας ανανεώσουμε μαζί την Ευρώπη», είπε ο Ντάτσιαν Τσιόλος, ο επικεφαλής του Renew Europe, στο οποίο έχουν ενταχθεί και οι μακρονικοί ευρωβουλευτές.

Από την πλευρά της η Ομάδα των Σοσιαλιστών σημείωσε σε ανακοίνωσή της ότι «μετά από απόφαση στη συνεδρίαση της Ομάδας μας, θα υποστηρίξουμε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, θα είμαστε σε επαγρύπνηση για να διασφαλίσουμε ότι θα εκπληρώσει τις προοδευτικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως αποτέλεσμα της πίεσής μας». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην κόψη του ξυραφιού η επικύρωση του διορισμού της Ούρσουλα στην προεδρία της Κομισιόν

Με τη στήριξη των δύο ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου η Γερμανίδα πολιτικός πλησιάζει στον στόχο της: να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να διαδεχτεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Επιτροπής τον προσεχή Νοέμβριο.

Για να εκλεγεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάζεται τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών του Κοινοβουλίου (δηλ. 50% συν μία ψήφο).

Το Κοινοβούλιο προς το παρόν αποτελείται από 747 μέλη, βάσει των επίσημων ειδοποιήσεων που έχει λάβει από τις εθνικές αρχές όσον αφορά τους εκλεγέντες του Μαΐου του 2019. Ως εκ τούτου, το απαιτούμενο όριο αναμένεται να είναι 374 ψήφοι.

Η εκλογή Προέδρου της Επιτροπής πραγματοποιείται με μυστική ψηφοφορία με κάλπη.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών