Ομόφωνη απόρριψη πρότασης Ακιντζί, παραμένουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις

Ομόφωνα το Συμβούλιο των Αρχηγών, που συνεδρίασε σήμερα στη Λεμεσό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, απέρριψε διά κοινού ανακοινωθέντος που εξέδωσε, την τουρκική πρόταση που υπέβαλε η Άγκυρα μέσω του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και προβλέπει ουσιαστικά τη  συνδιαχείριση του φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη(ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν από τη λύση του Κυπριακού.
 
Το Συμβούλιο Αρχηγών εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει τεκμηριωμένα για τα αρνητικά που εμπεριέχονται στην πρόταση του κ. Ακιντζί, τόσο στον ίδιο όσο και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, από τους υπόλοιπους αποδέχτες της επιστολής του.
Η επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη θα σταλεί άμεσα, και σε αυτή θα απαντά σημείο προς σημείο σε όλα τα οποία προκύπτουν μέσα από την πρόταση του κ. Ακιντζί.
 
Ταυτόχρονα, θα επαναλαμβάνεται ο κύριος στόχος της ε/κ πλευράς για συνολική λύση του Κυπριακού και τη δημιουργία καλών προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών.
 
Το κοινό ανακοινωθέν 
Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου των Αρχηγών, και το οποίο ανέγνωσε ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, αναφέρονται τα εξής:  
 
«Η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αποπροσανατολίζει από την ουσία του προβλήματος του Κυπριακού και την ανάγκη άμεσης επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο αν υπάρχει απαραίτητη βούληση από όλους τους εμπλεκόμενους, την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Επιπλέον, η πρόταση του κ. Ακιντζί περιέχει πρόνοιες που δεν εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού στο σύνολό του.
 
Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Αρχηγών εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει τεκμηριωμένα για τα αρνητικά που εμπεριέχονται στην πρόταση του κ. Ακιντζί, τόσο στον ίδιο όσο και στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών από τους υπόλοιπους αποδέχτες της επιστολής του».
 
Οι διαφωνίες
Πάντως, παρά το κοινό ανακοινωθέν, οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων όσον αφορά την ευρύτερη εικόνα του Κυπριακού και το πώς επιτυγχάνεται επιστροφή στις διαπραγματεύσεις με στόχο τη λύση, επαναβεβαιώθηκαν και κατά τη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου των Αρχηγών.
 
Το γεγονός αυτό δεν απέκρυψε, ούτε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Πάλμας στις δηλώσεις στις οποίες προέβη μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου των Αρχηγών, αλλά ούτε και οι πολιτικοί αρχηγοί, με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, να εμφανίζεται περισσότερο έντονος όσον αφορά τις διαφορετικές προσεγγίσεις του κόμματός του.  
 
«Έγινε μια πολύ εποικοδομητική και πολύ ουσιαστική συζήτηση», ανέφερε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω. «Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα κόμματα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις σε επιμέρους θέματα, αυτό έγινε και σήμερα. Το σημαντικό και ουσιαστικό από αυτή τη συνεδρία είναι η ομόφωνη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Ακιντζί», υπέδειξε ο Βασίλης Πάλμας. 
 
Ο ΔΗΣΥ
«Αυτό που χρειαζόμαστε όλοι σήμερα είναι μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος και η πρόταση που έχει υποβληθεί από τον κ. Ακιντζί αποπροσανατολίζει από αυτό τον εθνικό στόχο», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Σε ερώτηση αν καλύπτεται από το κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «βεβαίως και καλυπτόμαστε, γιατί αυτό που χρειαζόμαστε όλοι σήμερα είναι μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος και η πρόταση που έχει υποβληθεί από τον κ. Ακιντζί αποπροσανατολίζει σε αυτό τον εθνικό στόχο».

 
«Και η θέση μας είναι μια και ξεκάθαρη: Η άμεση επανέναρξη και συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που μείναμε, στο πλαίσιο το ξεκάθαρο, της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και στις παραμέτρους του κ. Γκουτέρες, όπως κατατέθηκε στο Κρανς Μοντανά», πρόσθεσε.
 
Ερωτηθείς αν είναι αρκετό ένα όχι στην πρόταση Ακιντζί, ο κ. Νεοφύτου είπε: «Ακούσατε από εμένα ή από την ανακοίνωση, ένα απλό όχι;».
 
«Είναι ξεκάθαρη η βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς πως ο εθνικός μας στόχος-και το επαναλαμβάνω-είναι μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και όχι αποπροσανατολισμό από τον εθνικό στόχο της επανένωσης μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής και επανέναρξη και συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντανά», κατέληξε.

Το ΑΚΕΛ
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να απαντήσει με πολύ ολοκληρωμένο τρόπο στη συγκεκριμένη πρόταση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες. Για τον λόγο αυτό, το ΑΚΕΛ θα αποστείλει ολοκληρωμένη επιστολή με προτάσεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για το πώς κατά την άποψή του θα πρέπει να απαντήσει σε όλα αυτά τα ζητήματα που εγείρονται.
 
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι για να τοποθετηθεί κάποιος ολοκληρωμένα και αντικειμενικά  για την πρόταση την οποία έχει υποβάλει ο κ. Ακιντζί, θα πρέπει να λάβει υπόψη κάποια συγκεκριμένα ζητήματα. 
 
Πρώτα και κύρια, είπε, ποιες είναι οι προτεραιότητες και ο στόχος που έχουμε ως ε/κ πλευρά. Και η δική μας θέση είναι ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η επίλυση του Κυπριακού, είπε.
 
Το δεύτερο, το οποίο θα πρέπει να συνυπολογίσουμε, είναι το πώς τοποθετείται η διεθνής κοινότητα στην κατάσταση όπως είναι αυτή τη στιγμή διαμορφωμένη. «Λυπούμαι να παρατηρήσω», είπε, «ότι ανεξάρτητα από τις απόψεις που έχουμε εμείς εδώ στην Κύπρο, είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις και για την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για την επίλυση του Κυπριακού».
 
«Ακόμη», συμπλήρωσε, «και εκείνων οι οποίοι τοποθετούνται με τρόπο υποστηρικτικό στη δική μας πλευρά (και) δεν είναι έτοιμοι να προβούν σε ενέργειες οι οποίες θα υποχρεώνουν την Τουρκία…να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
 
Το τρίτο το οποίο θα πρέπει να συνυπολογίσουμε, συνέχισε, είναι ποιες είναι οι εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.
 
«Οι δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν και επιδιώκουν λύση αποδυναμώνονται συνεχώς, ενώ ενισχύονται οι φωνές για λύση δύο κρατών», είπε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.
 
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο», συνέχισε, «εμείς στο ΑΚΕΛ αναλύουμε και εκτιμούμε την πρόταση την οποία έχει υποβάλει ο κ. Ακιντζί. Η πρόταση για πολλούς λόγους, δεν θεωρώ σκόπιμο να τους αναπτύξω αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Περιέχει πρόνοιες οι οποίες από τη μια υποσκάπτουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και από την άλλη υπάρχει ενδεχόμενο να εγκλωβίσουν την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού σε διάφορες σκοπιμότητες».
 
Βλέποντας το αυτό, είπε, η άποψή μας είναι ότι «η δική μας πλευρά πρέπει να απαντήσει με ένα τρόπο πολύ ολοκληρωμένο σε αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, θα πρέπει να αναφέρει την ετοιμότητά του για επανέναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και από το σημείο που είχαν μείνει στο Κραν Μοντανά, με ειλικρίνεια και με ετοιμότητα να εμπλακεί σε εντατικές διαπραγματεύσεις με στόχο να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό στη λύση στο Κυπριακό.
 
Το δεύτερο, είπε, είναι ότι πρέπει να απαντήσουμε σε κάποιες κατανοητές ανησυχίες που υπάρχουν στην τουρκοκυπριακή πλευρά για τα ζητήματα που αφορούν στο φυσικό αέριο. «Να εξηγήσουμε αντικειμενικά και ολοκληρωμένα γιατί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση η οποία κατατίθεται από τον κ. Ακιντζί, και υπάρχουν κατά την άποψή μας πάρα πολλά επιχειρήματα που μπορούν να απαντούν πειστικά και την ίδια στιγμή όμως, να απαντήσουμε σε πολλά ζητήματα τα οποία προκαλούν ανησυχία στην τ/κ κοινότητα».
 
Αυτά, ανέφερε, τέθηκαν στη συνεδρίαση, και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα στείλει τις επόμενες μέρες ολοκληρωμένη επιστολή με τις συγκεκριμένες μας προτάσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για το πώς κατά την άποψή μας, θα πρέπει να απαντήσει σε όλα αυτά τα ζητήματα που εγείρονται».
 
Η δική μας άποψη είναι ότι ένα απλό «όχι»  στην πρόταση του κ. Ακιντζί δεν είναι αρκετό, επεσήμανε.
 
Ερωτηθείς αν καλύπτεται από το κοινό ανακοινωθέν, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτά είναι τα ελάχιστα σημεία στα οποία υπάρχει συναντίληψη. Υπάρχουν πολλά άλλα ζητήματα στα οποία δεν καλυπτόμαστε, σημείωσε, και για αυτό το λόγο προέβη σήμερα σε αυτές τις δηλώσεις.

Το ΔΗΚΟ

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των τούρκικων μεθοδεύσεων, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών, στη Λεμεσό. 

Σημείωσε ότι η πρόταση Ακιντζί όχι μόνο δεν μπορεί να είναι αποδεκτή, αλλά δεν είναι και τίποτα το καινούργιο, προσθέτοντας ότι είναι στην ουσία μια επανάληψη παλαιότερης πρότασης του κ. Έρογλου σε χειρότερη έκδοση.

«Σε σχέση με την περιβόητη πρόταση του κ. Ακιντζί, θεωρώ πως το κοινό ανακοινωθέν καλύπτει και τη δική μας θέση. Απ´ εκεί και πέρα, θεωρούμε πως βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των τούρκικων μεθοδεύσεων και της τούρκικης επεκτατικότητας και για αυτόν ακριβώς το λόγο, εμείς θεωρούμε πως απαιτείται σήμερα μια αποτελεσματική εξωτερική διπλωματία αλλά και πολιτική που θα αντιμετωπίσει αυτές τις στοχεύσεις και αυτές τις μεθοδεύσεις της Άγκυρας και είναι για αυτό, ακριβώς τον λόγο που εμείς επιμένουμε πως πρέπει να εφαρμοστεί η νέα στρατηγική χωρίς αμφιταλαντεύσεις, και χωρίς παλινδρομήσεις», πρόσθεσε. 

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε, επιπρόσθετα, ότι δεν γίνεται από τη μια να ζητάμε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση «και από την άλλη να συμφωνούμε σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ή ούτω καλούμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για την κινητή τηλεφωνία, με τα οποία απλά αναβαθμίζουμε το ψευδοκράτος, χωρίς να επιτυγχάνεται ο ουσιαστικός και βασικός στόχος που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και η επίλυση του Κυπριακού».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η απάντηση είναι «είναι ομόφωνα αρνητική. Όλα τα κόμματα σήμερα τοποθετήθηκαν και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους αυτή η πρόταση όχι μόνο δεν μπορεί να είναι αποδεκτή, αλλά δεν είναι και τίποτα το καινούργιο. Είναι στην ουσία μια επανάληψη παλαιότερης πρότασης του κ. Έρογλου σε χειρότερη έκδοση. Επομένως, για τους λόγους που και εμείς επεξηγήσαμε εντός του Εθνικού Συμβουλίου, συμφωνήσαμε με την ομόφωνη τοποθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου ότι αυτή η πρόταση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείς τι περιθώρια επανέναρξης ενός διαλόγου υπάρχουν την ώρα που πολλαπλασιάζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι είναι γεγονός πως με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, με την κλιμάκωση της έντασης, με τις αδιάλλακτες θέσεις που προβάλει, «δεν μπορεί κάποιος να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις ή εάν αυτές αρχίσουν, ότι αυτές θα έχουν μια θετική κατάληξη».

Η ΕΔΕΚ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός στον τρόπο διαχείρισης αυτού του ζητήματος, είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
 
«Εμείς καλυπτόμαστε από το κοινό ανακοινωθέν, παρά το γεγονός ότι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουμε υποδείξει ότι πρέπει να είναι πάρα-πάρα πολύ προσεκτικός στον τρόπο διαχείρισης αυτού του ζητήματος και στην τακτική που θα ακολουθήσει», πρόσθεσε.

 
Γιατί, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, «πάντοτε υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούμε, ενδεχομένως, στις τακτικές κινήσεις, τις οποίες η Άγκυρα θα επιδιώξει να ακολουθήσει για να πετύχει τους δικούς της στόχους».
 
«Γι’ αυτό εμείς προτείναμε στον Πρόεδρο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στον τρόπο χειρισμού του ζητήματος», κατέληξε.

Η Συμμαχία Πολιτών
Εκφράζοντας την ικανοποίηση του από την ομόφωνη απόρριψη της πρότασης του Τ/κ ηγέτη από το Συμβούλιο Αρχηγών, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε πως η πρόταση έχει υποβληθεί υπό διαφορετική μορφή και στο παρελθόν και δεν μπορεί να αποτελέσει με κανέναν τρόπο αντικείμενο συζήτησης.
 
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως η πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί «εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Τουρκίας για την ακύρωση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και που, σαφέστατα, αποπροσανατολίζει από την ουσία, που είναι η λύση του Κυπριακού».
 
«Λύση για την οποίαν δεν δείχνει καμία διάθεση συμβιβασμού η Τουρκία και επιμένει στις απαράδεκτες απαιτήσεις της στα ζητήματα ασφάλειας, στρατού και εγγυήσεων», είπε ο κ. Λιλλήκας και πρόσθεσε ότι η πρόταση, «η οποία είχε υποβληθεί υπό διαφορετική μορφή στο παρελθόν, δεν μπορεί να αποτελέσει με κανέναν τρόπο αντικείμενο συζήτησης».
 
Όπως είπε, η πρόταση υποβαθμίζει και καταργεί την  Κυπριακή Δημοκρατία και αναβαθμίζει ή και νομιμοποιεί το κατοχικό καθεστώς.
 
Κατά συνέπεια, συνέχισε, η απάντηση μας θα πρέπει να είναι μια απάντηση που θα προσανατολίζει τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα την Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών και της άσκησης πίεσης πάνω στην Τουρκία, για να προσέλθει στις συνομιλίες με συμβιβαστικό και συναινετικό πνεύμα, εγκαταλείποντας τις αναχρονιστικές της απαιτήσεις.
 
Μόνο έτσι, είπε ο Γιώργος Λιλλήκας, θα λυθεί το Κυπριακό και μόνο έτσι θα ξεπεραστούν τα όποια ζητήματα εγείρονται, είτε από την Τουρκία είτε από τους Τουρκοκύπριους.
 
Σε ερώτηση κατά πόσο υπήρξε ενημέρωση για τις αναφορές από τουρκικής πλευράς περί εντοπισμού κοιτάσματος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών δήλωσε πως δεν έγινε συζήτηση επί τούτου, αλλά εξέφρασε τη θέση πως δεν είναι άσχετες οι διαρροές που γίνονται για την ανακάλυψη κοιτασμάτων με την πρόταση του κ. Ακιντζί.
 
«Θεωρώ ότι το πιο πιθανόν είναι οι διαρροές στόχευαν να ενισχύσουν την πρόταση Ακιντζί», κατέληξε.

Οι Οικολόγοι
Η πρόταση του Τ/κ ηγέτη είχε στόχο ν’ αποτρέψει τα μέτρα της Ευρώπης κατά της Τουρκίας και θα πρέπει να προσέξουμε τους χειρισμούς μας και να μην εγκλωβιστούμε στην επικοινωνιακή παγίδα της τουρκικής πλευράς, ανέφερε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης.
 
Ο κ. Περδίκης εξέφρασε τη θέση πως η πρόταση Ακιντζί, ήταν μια κίνηση που είχε στόχο ν’ αποτρέψει την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών που προνοεί τα στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας.
 
«Πρέπει να προσέξουμε στους χειρισμούς μας, να μην εγκλωβιστούμε σε αυτήν την επικοινωνιακή παγίδα που έχει στήσει η τουρκική πλευρά», υπέδειξε και πρόσθεσε ότι συμφωνεί πως στόχευσή μας πρέπει να είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.

 
Ο κ. Περδίκης είπε ακόμη πως, «τα όσα αφορούν το φυσικό αέριο θα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο εκείνο που να μην δημιουργεί προβλήματα για τη συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος και νομίζω ότι η πρόταση Ακιντζί είναι εκτός αυτού του πλαισίου».
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, ανέφερε πως η αποστολή της Ειδικής Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ,  έχει επιβεβαιωθεί ότι δυσχεραίνεται λόγω της στάσης του κ. Ακιντζί, σε σχέση με το γεγονός ότι έχει προταχθεί από την πλευρά του το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ των δυο ηγετών".
 
«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, από ό,τι μας είπε, σωστά ξεκαθάρισε ότι, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπρόσωπος της ε/κ κοινότητας, η δική του στάση και θέση δεν καθορίζεται από τη στάση του κ. Άκιντζί και ότι ο ίδιος επιθυμεί να υπάρξει κάθοδος της κυρίας Λουτ και να γίνει ακόμα μια προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε.
 
Τέλος, ο Γιώργος Περδίκης δήλωσε πως σωστά όλα τα κόμματα στηρίζουν τον ΠτΔ στην προσπάθεια του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τόνισε πως αυτός πρέπει να είναι ο κύριος στόχος, αποφεύγοντας τις διάφορες παγίδες που στήνει η τουρκική πλευρά.

Η Αλληλεγγύη
«Η πρόταση της Τουρκίας που μας ήρθε από τα χέρια του κ. Ακιντζί κρίνεται απαράδεκτη και απορρίπτεται από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», είπε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλλήκαρος.
 
«Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει αναλάβει να απαντήσει σημείο σε σημείο σε όλους τους αποδέκτες της επιστολής της πρότασης της Τουρκίας. Να σημειώσουμε ότι για το θέμα διαχείρισης των πόρων, του φυσικού αερίου, υπήρχε συμφωνία από τον κ. Χριστόφια, η οποία συμφωνία επιβεβαιώθηκε από τον κ. Αναστασιάδη και λόγω αυτής της συμφωνίας έχουμε περάσει και σαν Κυπριακή Δημοκρατία νόμο στη Βουλή. Οπότε αντιλαμβάνεστε για ποιους λόγους η Τουρκία αυτή τη στιγμή βάζει κάτω τέτοιο θέμα», πρόσθεσε.
 
«Εκείνο», συνέχισε ο κ. Παλλήκαρος, «το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνουμε είναι να πέσουμε στην παγίδα που στήνει η Τουρκία και να αρχίσουμε να συζητούμε αντί την ουσία του Κυπριακού, τις παραμέτρους της διαχείρισης του φυσικού αερίου».
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παλλήκαρος είπε ότι από το ανακοινωθέν καλύπτονται πλήρως όλοι οι αρχηγοί, «το θέμα της απάντησης του Προέδρου θα το δούμε και θα το κρίνουμε εν καιρώ».

Το ΕΛΑΜ
«Απορρίπτουμε κάθετα και ξεκάθαρα την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη.
 
«Απορρίπτουμε κάθετα και ξεκάθαρα την πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί, καθώς δεν νοείται να διαμοιραστεί φυσικό αέριο σε κοινότητες, γειτονιές, χωριά ή ψευδοκράτη», πρόσθεσε.
 
«Όσον αφορά», συνέχισε ο κ. Γεάδης, «την πολιτική που ακολουθούμε διαχρονικά, την πολιτική της ηττοπάθειας, του συμβιβασμού και του κατευνασμού, φαίνεται ότι έχει αποτύχει παταγωδώς, αφού οι πολιτικές διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που οδηγούσαν στο να συζητούμε για διαμοιρασμό της εξουσίας, διαμοιρασμό της προεδρίας, διαμοιρασμό της δημόσιας υπηρεσίας, έχουν οδηγήσει στο φυσικό επακόλουθο στο να συζητούμε σήμερα στο αίτημα του κατοχικού ηγέτη για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου».
 
«Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο είναι ξεκάθαρο: Πρέπει επιτέλους να χαράξουμε νέα στρατηγική στο Κυπριακό, διεκδίκησης και να βάλουμε πίσω τα όσα θλιβερά πράττουμε μέχρι σήμερα», κατέληξε.
 
 


 

 

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία
Η ώρα της κρίσης για την Ρούλα Πισπιρίγκου-Αποφασίζει το Δικαστήριο για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Τους ανέκοψαν για έλεγχο και τους τσάκωσαν με πέντε κιλά κάνναβη-Χειροπέδες σε δύο (pics)
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού