Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου Αρχηγών η τουρκική πρόταση για φυσικό αέριο

Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου των Αρχηγών, το οποίο θα συνέλθει στις 10:30 σήμερα το πρωί στα γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τίθεται η τουρκική πρόταση που υποβλήθηκε από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και αφορά στην αξίωση των Τούρκων για συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων πριν από τη λύση του Κυπριακού.
 
Μέχρι στιγμής, η Κυβέρνηση δεν προέβη σε οποιαδήποτε επίσημη τοποθέτηση αναφορικά με την τουρκική πρόταση, κάτι που σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, θα πράξει μετά τη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου των Αρχηγών.
 
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που ανεπισήμως είδαν το φως της δημοσιότητας, η Λευκωσία μόνο με θετικό φακό δεν αντικρίζει την πρόταση των Τούρκων, αφού πέραν του ότι μια ανάλογη πρόταση υποβλήθηκε και στο παρελθόν, έχοντας απορριφθεί για λόγους ουσίας (σ.σ. αφού προσπάθεια της Άγκυρας είναι να βάλει χέρι στο φυσικό αέριο που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ), είναι ξεκάθαρο και σαφές πως υποβάλλεται στην παρούσα χρονική στιγμή και προς εξυπηρέτηση επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων, αποτελώντας άλλο ένα πυροτέχνημα-τέχνασμα από πλευράς της Άγκυρας.
 
Συγκεκριμένα, με τη συγκεκριμένη πρόταση η Τουρκία, επιχειρεί από την μια να διασυνδέσει το θέμα του φυσικού αερίου με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, σε μια κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία προετοιμάζεται η επάνοδος της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο(σ.σ. με στόχο την εξεύρεση φόρμουλας για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας), ενώ κατά δεύτερο, αποτελεί κίνηση αντιπερισπασμού ενόψει των κυρώσεων που επιβάλλει η Ε.Ε. για την προκλητική και εκτός διεθνούς δικαίου συμπεριφορά της στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση που υπέβαλε η Τουρκία, μέσω του Μουσταφά Ακιντζί, προβλέπει τη δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες.
 
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τη δημιουργία επιτροπής υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών με ίσο αριθμό μελών από τις δύο κοινότητες και τη συμμετοχή της Ε.Ε. ως παρατηρητή.
 
Περιγράφονται παράλληλα η δομή, οι στόχοι και ο τρόπος εργασίας της κοινής επιτροπής, ενώ περιέχονται λεπτομέρειες και για τη δημιουργία ταμείου και τους τρόπους που θα μπορούσε να καταστεί επωφελές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Η κυπριακή ΑΟΖ, τα μέτρα κατά Τουρκίας και η κίνηση αντιπερισπασμού
Take it or leave it από Τσαβούσογλου για την πρόταση Ακιντζί
Πράσινο από τους Υπ. Εξωτερικών για τα μέτρα της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας

Δειτε Επισης

Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες
Η δυστοκία επίλυσης του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και οι εναλλακτικές που μελετώνται
Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας