Θ. Τσιόλας: Κανείς δεν συμβιβάζεται με την ιδέα της διχοτόμησης

Κανείς δεν συμβιβάζεται με την ιδέα της διχοτόμησης, ούτε θα δεχθούμε ποτέ τα δεδομένα που προκάλεσε η στρατιωτική εισβολή και ο εποικισμός ως τετελεσμένα, ανέφερε σε ομιλία του απόψε ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Θεοδόσης Τσιόλας στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Λατσιών.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Τσιόλας είπε ότι «μας ενώνει ο αντικατοχικός αγώνας. Όλοι έχουμε κοινό μας στόχο μια βιώσιμη λύση που θα οδηγεί σε απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του κυπριακού λαού. Μας ενώνει όλους ο πόθος της επιστροφής».
 
Δυστυχώς, πρόσθεσε, κατά το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες της ιδιαίτερα προκλητικής κλιμάκωσης της αδιαλλαξίας και επιθετικότητας της Τουρκίας με την καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη. Περιφράσσοντας κατά το δοκούν το διεθνές δίκαιο και τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, η Τουρκία, ανέφερε, απειλεί ακόμα και με περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ, ως να μην έφθαναν όλα αυτά, εξαγγέλθηκαν και διαδικασίες για επανεγκατάσταση της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου υπό καθεστώς τουρκικής κατοχής.
 
Πρόκειται, είπε, ασφαλώς, για ενέργειες που δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες από το Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας. «Από δικής μας πλευράς, έχουμε διακηρύξει, όπως τονίζεται και σε πρόσφατη επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κύριο Γκουτέρες, την ετοιμότητα μας να συμβάλουμε στη νέα προσπάθεια επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων  το συντομότερο δυνατόν, από το σημείο που σταμάτησαν κατά τη διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα και στη βάση του πλαισίου των παραμέτρων που καθόρισε ο ίδιος ο κύριος Γκουτέρες».
 
Καταδεικνύοντας την καλή θέληση που τον διακρίνει, και με σκοπό να διευκολύνει την όλη προσπάθεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ο κ. Τσιόλας, προχώρησε και στην κατάθεση μιας σειράς ιδεών τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας. «Η θετική δική μας στάση δεν βρήκε όμως καμιά ανταπόκριση από μέρους της Τουρκικής πλευράς. Ούτε και οι προσπάθειες της ειδικής απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, που απέβλεπαν σε συμφωνία σε «όρους αναφοράς» οι οποίοι θα χρησίμευαν ως βάση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων».
 
Και  ενώ αναμένουμε την αντίδραση του Γενικού Γραμματέα, ως θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών που πρεσβεύουν τα Ηνωμένα Έθνη, είδαμε με ικανοποίηση να εκδηλώνονται από πολλές ξένες κυβερνήσεις έντονα καταδικαστικές αντιδράσεις με πιο σημαντικές εκείνες των ηγετών των 28 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε.
 
«Η Τουρκία θα πρέπει δίχως άλλο να εγκαταλείψει την προκλητική και επιθετική τακτική της. Υπέρτατος δικός μας στόχος είναι η επίτευξη μιας διαρκούς και λειτουργικής λύσης η οποία να είναι προς το πραγματικό συμφέρον των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, και όχι προς το συμφέρον οποιασδήποτε άλλης χώρας, πόσο μάλλον της Τουρκίας που επιδιώκει να θέσει ολόκληρη την Κύπρο υπό τον έλεγχο της, όπως και όλη την γύρω περιοχή».
 
Επιζητούμε, είπε ο κ. Τσιόλας, μια λύση η οποία θα ακυρώνει τα κατοχικά δεδομένα, να ανατρέπει τη διαίρεση και να επιτρέπει στους Κυπρίους πολίτες,  να συμβιώσουν σε μια κοινή ευημερούσα πατρίδα, υπό καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας.  Λύση που να δημιουργεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος μέσα από τη διαφύλαξη της λειτουργικότητας, της βιωσιμότητας και σταθερότητας, χωρίς βέβαια στρατούς κατοχής και συρματοπλέγματα.  Χωρίς εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.
 
Αυτός ο στόχος είναι κοινός για όλους μας, κατέληξε λέγοντας «ας πορευτούμε με ενότητα, σύμπνοια και συναίνεση έχοντας για οδηγό μας την αγάπη για τους σκλαβωμένους τόπους μας και τη μνήμη όλων όσοι έπεσαν για την ελευθερία, την εδαφική ακεραιότητα και της αξιοπρέπεια της πατρίδας μας, αποπνέοντας αρετή, γενναιότητα, ήθος και ψυχική λεβεντιά».

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»