Επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας για ΑΟΖ και Κυπριακό ο Τσαβούσογλου

Με τίτλο «Εφαρμόστε την πρόταση ή θα συνεχίσουμε» η Κίπρις Ποστασί στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο φιλοξενεί άρθρο του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που αναδημοσιεύεται και σήμερα σε κάποιες άλλες τ/κ εφημερίδες.
 
Στο άρθρο του ο κ. Τσαβούσογλου λέει ότι η πρόταση που υπέβαλλε ο Τ/κ ηγέτης «είναι εύστοχη και ήρθε ακριβώς στην ώρα». Εάν δεν δημιουργηθεί ένας μηχανισμός συνεργασίας, όπως προβλέπει η πρόταση, τότε οι δραστηριότητες στην περιοχή της «τδβκ», όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος, όπου αδειοδοτήθηκε η ΤΡΑΟ (τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου)  θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα, χωρίς να υπάρξει καμία αλλαγή, προσθέτει.
 
Το άρθρο ρπαναλαμβάνει ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχιστούν από εκεί που έμειναν το 2017. Πρέπει να καθοριστεί από πριν, ανέφερε, τι, με ποιον στόχο και σε ποιο πλαίσιο μεθοδολογίας θα γίνει η διαπραγμάτευση. «Δεν θεωρώ επωφελές να πάμε σε μια άσκηση ανοικτού τέλους, χωρίς ξεκάθαρο στόχο και όραμα απλά για να κάνουμε διαπραγματεύσεις. Ως τουρκική πλευρά δεν αποκλείουμε κανένα σύστημα λύσης, ούτε και επιβάλλουμε κάποιο. Υπερασπιζόμαστε ότι όλες οι επιλογές πρέπει να είναι στο τραπέζι. Είναι πολύ σημαντικό για μας, το όποιο μοντέλο λύσης να θέτει υπό εγγύηση την πολιτική ισότητα των Τ/κ και την αποτελεσματική συμμετοχή τους στην λήψη αποφάσεων».
 
 Σημειώνει επίσης ότι η πρόταση (Ακιντζί) προβλέπει το να έχουν (οι δύο πλευρές) ταυτόχρονα όφελος από την συνεργασία των δύο πλευρών και των πηγών, περιλαμβανομένων και των εσόδων.
 
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου γράφει για δύο διαστάσεις στο θέμα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, η μία είναι, όπως αναφέρει, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας και το άλλο το Κυπριακό.
 
Φατίχ και οριοθέτηση Κύπρου – Τουρκίας και Κύπρου – Αιγύπτου
 
Για την πρώτη διάσταση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ γράφει ότι η Τουρκία ως η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο υπερασπίζεται με αποφασιστικό τρόπο τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της. Το να συνδέεται αυτό το στοιχείο απευθείας με το Κυπριακό δεν είναι σωστό, σημειώνει. «Ακριβώς εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας, στις περιοχές που η κυβέρνησή μας έδωσε άδεια στην ΤΡΑΟ το 2009 και το 2012 – και τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας γεωγραφικά και νομικά σε αυτές τις περιοχές τα έχουμε καταγράψει και στα ΗΕ από το 2004 μέχρι σήμερα – συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις εργασίες έρευνας και γεωτρήσεων».
 
Επί του παρόντος το γεωτρητικό πλοίο Φατίχ, προσθέτει, δραστηριοποιείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Η «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αναφέρεται ο κ. Τσαβούσογλου στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, «που φωνάζει σε κάθε πλατφόρμα ‘η Τουρκία εισέβαλε στην δική μου ΑΟΖ’, θεωρούμε ότι αβάσιμα παραπονιέται. Γιατί αβάσιμα; Επειδή σχετικά με την περιοχή όπου το Φατίχ έκανε την γεώτρηση δεν έχει ξεκαθαρίσει με συμφωνία μεταξύ του νησιού της Κύπρου και της Τουρκίας η οριοθέτηση της θαλάσσιας περιοχής αρμοδιότητας. Γι’ αυτό το λόγο δεν είναι εφικτό νομικά να αναγνωριστεί μια ΑΟΖ της ε/κ διοίκησης της νότιας Κύπρου»
 
Η προσέγγιση της Τουρκίας σε αυτό το θέμα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, υποστηρίζει. «Στο δίκαιο της θάλασσας, όταν γίνονται οι οριοθετήσεις, εάν η ύπαρξη των νησιών υπονομεύει την δίκαιη οριοθέτηση, περιορίζεται ανάλογα με την ηπειρωτική χώρα/ξηρά όσον αφορά την δημιουργία ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα τους (των νησιών). Επιπλέον δε σε κάποιες περιπτώσεις έχει μηδενική επιρροή. Σίγουρα δεν υπάρχει μια διευθέτηση ίσης απόστασης στο διεθνές δίκαιο. Αυτό θεωρείται βασική αρχή σε μια δίκαιη οριοθέτηση στην διεθνή δικαστική νομολογία και στο διεθνές δίκαιο γραπτώς. Και ο τρόπος οριοθέτησης είναι είτε να κάνεις διμερείς συμφωνίες χωρίς να παραβιάζεις δικαιώματα τρίτων μερών, είτε να μεταφέρεις το θέμα στο διεθνές δικαστήριο».
 
Για παράδειγμα, αναφέρει, όπως η συμφωνία που η ε/κ πλευρά έκανε με την Τουρκία είναι χωρίς ισχύ για την Τουρκία, λόγω του Κυπριακού, ενώ από άποψης δικαίου της θάλασσας είναι άκυρη γιατί παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. «Στα δυτικά του νησιού, μπορεί να συζητηθεί θέμα οριοθέτησης μετά που θα λυθεί το Κυπριακό και αφού εδραιωθεί ένα κράτος που θα μπορεί να είναι συνομιλητής της Τουρκίας».
 
Κυπριακό και γεωτρήσεις
Όσον αφορά την δεύτερη διάσταση του θέματος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου γράφει ότι αφορά την προστασία, με βάση το διεθνές δίκαιο, των δίκαιων δικαιωμάτων των Τ/κ.
 
Σε αυτό το θέμα θα συνεχίσουμε, αναφέρει, με αποφασιστικό τρόπο να παρέχουμε κάθε στήριξη στην «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος. Σε αυτό το πλαίσιο και οι δραστηριότητες στην περιοχή που το 2011 αδειοδότησε την ΤΡΑΟ το ψευδοκράτος, όπως είπε. Ως εκ τούτου το γεωτρητικό μας πλοίο Γιαβούζ με το σεισμογραφικό Μπαρμπαρός δραστηριοποιούνται στην περιοχή, σημειώνει.
 
«Συμπερασματικά, ως Τουρκία ότι έχουμε τονίσει με έμφαση εδώ και καιρό, τα κάνουμε ένα προς ένα πράξη στο πεδίο δράσης. Έτσι, στις μονόπλευρές δραστηριότητες της ε/κ πλευράς, που αποκλείει τους Τ/κ στο θέμα των υδρογονανθράκων, απαντούμε ενεργά στο πεδίο δράσης. Η Τουρκία θα συνεχίσει αυτή την στάση αρχών και αποφασιστικότητας. Όπως και ο Πρόεδρός μας λέει με κάθε ευκαιρία, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να παραβιαστούν να υφιστάμενα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/κ».
 
Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, η χώρα του είναι υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. «Η Τουρκία, ως η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, είναι ένα παίκτης κλειδί για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής από ιστορικής και γεωγραφικής σκοπιάς. Σε αυτό το πλαίσιο, οι συνεργασίες και οι συνεταιρισμοί στην περιοχή, που αποκλείουν την Τουρκία, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν».
 
Η συνέχιση του στάτους κβο στο νησί είναι ξεκάθαρο ότι εγκλωβίζει την τ/κ πλευρά, συνεχίζει.
 
Η Τουρκία δεν θα αφήσει ποτέ μόνους τους Τ/κ, θα δείξει κάθε προσπάθεια για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους, καταλήγει ο κ. Τσαβούσογλου λέγοντας ότι από δω και πέρα «δεν θα αποφύγει καμιά αυτοθυσία, ή αυταπάρνηση, όταν χρειαστεί».
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Ένορκες δηλώσεις πολιτών για τις €807.000 στον μονάχο-Ολοκληρώθηκαν δύο από τις διερευνώμενες υποθέσεις
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης