Έφυγε με ανεκπλήρωτο το όραμά του για την Αμμόχωστο-Θλίψη για τον Αλέξη Γαλανό

Θλίψη στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου, και όχι μόνο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του δημάρχου Αμμοχώστου, πρώην Προέδρου της Βουλής και τέως προέδρου της Ένωσης Δήμων, Αλέξη Γαλανού, ο οποίος έφυγε σήμερα αναπάντεχα από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.

Ο Αλέξης Γαλανός απεβίωσε ευρισκόμενος σε διακοπές στην Κω, και ενώ βρισκόταν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο θάνατός του οφείλεται πιθανότητα σε ανακοπή καρδιάς, ωστόσο, τα ακριβή αίτια θα διαπιστωθούν κατά τη νενομισμένη νεκροτομή επί της σορού του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφυγε αναπάντεχα ο Αλέξης Γαλανός

Τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Αλέξη Γαλανού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μέσω γραπτής του δήλωσης, αλλά και από ανάρτηση του στο twitter.

Στη δήλωση του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον αδόκητο θάνατο του Δημάρχου Αμμοχώστου και πρώην Προέδρου της Βουλής, Αλέξη Γαλανού, ενός αγαπημένου φίλου, όπως τον χαρακτηρίζει.

«Ο Αλέξης Γαλανός υπήρξε ένας διακεκριμένος πολιτικός της Κύπρου, ο οποίος στη μακρά κοινοβουλευτική παρουσία του, η οποία επιστεγάστηκε με την Προεδρία της Βουλής, ήταν πάντοτε ευθύς και μαχητικός, με κριτήριο την αγάπη του για την πατρίδα», τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημειώνει ακόμα ότι «δίκαια ο Αλέξης Γαλανός έχαιρε εκτίμησης, όχι μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων του, αλλά και ευρύτερα μεταξύ του συνόλου των πολιτών».

Τονίζει ακόμα ότι «τα τελευταία χρόνια, από τη θέση του Δημάρχου Αμμοχώστου με αφοσίωση έδειξε και αφήνει ως παρακαταθήκη την επίμονη προσπάθεια για την επιστροφή της αγαπημένης του πόλης, και για την επίλυση του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τη σύζυγό του Αλεξάνδρα και όλη την οικογένεια του εκλιπόντος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ο Αλέξης Γαλανός , όλα τα τελευταία χρόνια είχε ταυτίσει τη ζωή του  με την προσπάθεια επιστροφής  των νομίμων κατοίκων της Αμμοχώστου στην πόλη τους, εκφράζοντας συγκλονισμό και βαθιά θλίψη εκ μέρους όλων των μελών του σώματος, για τον αδόκητο θάνατο τού Δημάρχου Αμμοχώστου και πρώην Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων  Αλέξη Γαλανού.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βουλής, στην γραπτή του δήλωση ο κ. Συλλούρης σημείωσε ότι κατά τη μακρά του θητεία ως Βουλευτής και αργότερα ως Πρόεδρος τού Σώματος ο Αλέξης Γαλανός υπηρέτησε με πάθος τον τόπο του και ανέλαβε με ζήλο σημαντικές πρωτοβουλίες για προβολή τού κυπριακού αλλά και τού θέματος της Αμμοχώστου.
 
«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς την οικογένειά του», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

«Καλό ταξίδι δήμαρχέ μας», αναφέρει σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Δήμος Αμμοχώστου, ενώ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αμμοχώστου Χρύσανθο Ζαννέττο, γίνεται συνεννόηση με την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα όσον αφορά τη διαδικασία για την μεταφορά της σορού του Αλέξη Γαλανού στην Κύπρο.


Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου έφυγε από τη ζωή με τον καημό της επιστροφής στην πόλη που τον γέννησε… Στην πόλη που υπηρέτησε για σχεδόν 13 χρόνια από τη θέση του Δημάρχου.
 
Τελευταία δημόσια εμφάνιση του τέως δημάρχου της Αμμοχώστου ήταν η πρόσφατη εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε ο Δήμος Αμμοχώστου έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, με αφορμή την απόφαση της λεγόμενης κυβέρνησης των κατεχομένων να ανοίξει τα Βαρώσια υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.    
 
 
Συλλυπητήρια από Δήμους και πολιτικές δυνάμεις 
Ανακοινώσεις εξέδωσαν Δήμοι και πολιτικές δυνάμεις, εκφράζοντας την θλίψη τους για τον αδόκητο θάνατο του κ. Γαλανού.
 
ΔΗΣΥ:
«Ο Πρόεδρος, οι βουλευτές και τα στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για το θάνατο του Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού.
 
Ο Αλέξης Γαλανός υπηρέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία ως εκλεγμένο μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και ως Πρόεδρος του Σώματος, ενώ άφησε τη σφραγίδα του ως Δήμαρχος Αμμοχώστου αλλά και ως Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων.  
 
Σε όλα τα χρόνια της δημόσιας πορείας του, διακρίθηκε για το ήθος που κόμισε στην πολιτική ζωή του τόπου αλλά και την προσήλωσή του για δικαίωση στον διαρκή αγώνα των Αμμοχωστιανών για επιστροφή, του οποίου υπήρξε αναπόσπαστο μέλος.
 
Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, επικοινώνησε ήδη με τη σύζυγο του εκλιπόντα εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του».
 
ΑΚΕΛ:
«Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Δήμαρχου Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού.
 
Ο Αλέξης Γαλανός είχε μια μακρά πορεία στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας. Διετέλεσε βουλευτής και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Δήμαρχος Αμμοχώστου.
 
Το ΑΚΕΛ εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Αλέξη Γαλανού».
 
ΔΗΚΟ:
«Ο Πρόεδρος, τα στελέχη και τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, εκφράζουν τη θλίψη τους για τον αδόκητο θάνατο του Δημάρχου Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού.
 
Ο Αλέξης Γαλανός υπηρέτησε για πολλά χρόνια τη δημόσια ζωή, από πολιτειακές και πολιτικές θέσεις.
 
Ο θάνατος του αποτελεί μεγάλη απώλεια για τον κόσμο της Αμμοχώστου, τον οποίο υπηρέτησε ανελλιπώς από το 1976 έως σήμερα.
 
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».
 
ΕΔΕΚ:
«Η ΕΔΕΚ εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του Δημάρχου Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού και στέλνει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
 
Η καλύτερη απότιση φόρου τιμής στους αγώνες του Αλέξη Γαλανού για την Αμμόχωστο είναι η συνέχιση και ολοκλήρωση του αγώνα του για κατά προτεραιότητα επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».
 
Κίνημα Οικολόγων:
«Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον ξαφνικό θάνατο του δημάρχου Αμμοχώστου και πρώην προέδρου της Βουλής Αλέξη Γαλανού.
 
Ο Αλέξης Γαλανός υπηρέτησε την Κύπρο μέσα από διάφορες θέσεις τις οποίες κατείχε, ενώ αγωνίστηκε σκληρά και με σθένος για την Αμμόχωστο, την οποία υπηρέτησε ως Δήμαρχος της.
 
Ο Αλέξης Γαλανός έφυγε απο τη ζωή σε μια κρίσιμη ώρα για την υπόθεση της Αμμοχώστου, καθώς οι κατοχικές αρχές μεθοδεύουν τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.
 
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια, συγγενείς και οικείους του, και στο Δήμο Αμμοχωστου.».
 
Συμμαχία Πολιτών:
«Ο Πρόεδρος, τα στελέχη και τα μέλη της Συμμαχίας Πολιτών, εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για το θάνατο του δημάρχου  Αμμοχώστου και πρώην Προέδρου της Βουλής Αλέξη Γαλανού.

Ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο στην οικογένεια και στους οικείους του».
 
Κίνημα Αλληλεγγύη:
«Το Κίνημα Αλληλεγγύη εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για το ξαφνικό θάνατο του Αλέξη Γαλανού, Δημάρχου Αμμοχώστου.

Εκφράζουμε από καρδιάς τα ειλικρινή και θερμά μας συλλυπητήρια προς όλη την οικογένεια του εκλιπόντος».
 
Ένωση Δήμων:
Συγκλονισμό και θλίψη για τον ξαφνικό θάνατο του Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας.
 
Όπως δήλωσε ο κ. Βύρας «συγκλονισμό και ταραχή ένοιωσα μόλις άκουσα την είδηση για τον ξαφνικό θάνατο του Αλέξη Γαλανού, ο οποίος ήταν μια ιστορική φυσιογνωμία της Αμμοχώστου, της πολιτικής ζωής ευρύτερα και τα τελευταία χρόνια και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
 
Πρόσθεσε ότι «ο Αλέξης Γαλανός φεύγει αναπάντεχα με την πίκρα της Αμμοχώστου ακόμα υπό κατοχή. Είναι χρέος μας στις προσπάθειες του να πετύχουμε τον σκοπό της επανένωσης της πόλης με τους κατοίκους της».
 
Ο κ. Βύρας είπε ακόμα ότι «ως Ένωση Δήμων θα συνεδριάσουμε εκτάκτως αύριο Τρίτη 16 Ιουλίου, για να αποφασίσουμε τις τιμές που θα αποδώσουμε στον εκλιπόντα Δήμαρχο Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανό».
 
Ταυτόχρονα εξέφρασε «θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του» ενώ ευχήθηκε «να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».
 
Δήμος Μόρφου:
«Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της κατεχόμενης Μόρφου εκφράζουν τη θλίψη τους για τον αναπάντεχο θάνατο του Δημάρχου Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού.

"Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του μ. Αλέξη Γαλανού αλλά και σε όλους τους Αμμοχωστιανιούς συμπολίτες του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Μόρφου».
 
Δήμος Λευκωσίας:
«Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και τα Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για τον ξαφνικό θάνατο του Δημάρχου Αμμοχώστου και καλού συνεργάτη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αλέξη Γαλανού.
 
Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του και τους οικείους του».
 
KEBE:
«Τα θερμά συλλυπητήρια του για το θάνατο του Δημάρχου Αμμοχώστου εκφράζει το ΚΕΒΕ.
 
Ο Αλέξης Γαλανός, αναφέρει το ΚΕΒΕ, υπήρξε στενός συνεργάτης του Επιμελητηρίου τόσο ως πολιτικός όσο και ως επιχειρηματίας. Τα τελευταία χρόνια με την ιδιότητα του Δημάρχου Αμμοχώστου είχε συχνές επαφές και συνεργασία με το ΚΕΒΕ τόσο για το θέμα της κατεχόμενής Αμμοχώστου όσο και για την ανάπτυξη της ελεύθερης περιοχής.
 
Αντιπροσωπεία του ΚΕΒΕ θα παρευρεθεί στην κηδεία του Αλέξη Γαλανού.
 
Το ΚΕΒΕ εκφράζει ιδιαίτερα τα ειλικρινή συλλυπητήρια του προς τη σύζυγο του Αλεξάνδρα και γενικότερα την οικογένεια του».
 
Δικηγορικός σύλλογος Αμμοχώστου:
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμμοχώστου με ανακοίνωση του εκφράζει την βαθιά του θλίψη "για την απώλεια του πολιτικού και Δημάρχου της κατεχόμενης πόλης μας Αμμοχώστου Αλέξη Γαλανού".
 
Η Αμμόχωστος και η Κύπρος καθίσταται από σήμερα φτωχότερη, σημειώνεται στην ανακοίνωση και εκφράζονται ειλικρινή  συλλυπητήρια  στην οικογένεια του εκλιπόντος.
 
Θλίψη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 
Από την πρώτη στιγμή που ακούστηκε η είδηση του θανάτου του, βροχή πέφτουν τα μηνύματα θλίψης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από πολιτικά πρόσωπα, οργανωμένα σύνολα, διπλωματικές αποστολές και από απλούς πολίτες. 

Το βιογραφικό του

Ο Αλέξης Γαλανός, γεννήθηκε το 1940, ενώ το 1958, μετά το τέλος των γυμανσιακών του σπουδών στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών, άρχισε να φοιτά στο Πανεπιστήμιο του Cambridge (Kings College) όπου έλαβε το 1962 δίπλωμα Master (Μ.Α) στις οικονομικές επιστήμες και την κοινωνιολογία. Ακολούθως σπούδασε νομικά και ήταν Barrister at Law του Inner Temple.
 
Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του ασχολήθηκε με τις εμπορικές επιχειρήσεις της οικογένειας του στην Αμμόχωστο από όπου και καταγόταν.  Ήταν παντρεμένος με την Αλεξάνδρα, θυγατέρα του Ν. Δημητρίου από τη Λάρνακα και έχει δύο γιους, τον Αλέξανδρο και τον Χρήστο.
 
Διετέλεσε επί σειράν ετών:
  • Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας (1975-77 και 2004-07)
  • Σύμβουλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αμμοχώστου.
  • Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.
  • Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της τότε Δημοκρατικής Παράταξης το 1976 που αργότερα μετονομάσθηκε σε Δημοκρατικό Κόμμα.
  • Εξελέγη τον ίδιο χρόνο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και ανέλαβε την Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας μέχρι το 1978.  Το 1978 ανέλαβε την Προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών.
  • Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών και Άμυνας από το 1981-1985 και Αντιπρόεδρος την ίδια περίοδο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
  • Για μια δεκαετία από το 1981-1991, ήταν ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος και μέχρι το 1989 εκπροσωπούσε το Δημοκρατικό Κόμμα στο Εθνικό Συμβούλιο.
  • Εξελέγη Γενικός Γραμματέας του Κόμματος το 1989 και παρέμεινε μέχρι το 1990 οπότε και εξελέγη Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.
  • Στις Βουλευτικές εκλογές της 19ης Μαΐου 1991 εξελέγη Βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος
  • Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, 30 Μαΐου 1991 μέχρι 1996
  • Επανεξελέγη Βουλευτής στις Βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαΐου 1996 και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
  • Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων παρά του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, 2003-2007
  • 1978 - 1993 Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Βουλής στην Διακοινοβουλευτική Ένωση
  • Διετέλεσε επίσης για 5 έτη Μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.
  • 1991 - 1996  Πρόεδρος της Μεικτής Επιτροπής Κύπρου-Ευρώπης.
  • 1991 - 1998 Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
  • 1996 – 1998  Πρόεδρος των Προέδρων του Κοινοβουλίου της Κοινοπολιτείας.
  • Επί σειρά ετών Πρόεδρος της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ
  • Πρόεδρος του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου.
  • Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου από το 2012-2016.
  • Ήταν Δήμαρχος Αμμοχώστου από το 2007 μέχρι και σήμερα.
     

Δειτε Επισης

Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»