Η Βουλή καταδίκασε το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής

Η απόδοση τιμής στους πεσόντες για υπεράσπιση της Δημοκρατίας του κυπριακού εδάφους κατά την τουρκική εισβολή, καθώς και ο προβληματισμός για το τι δέον γενέσθαι στο Κυπριακό, υπό τη σκιά των νέων τουρκικών προκλήσεων, χαρακτήρισε την Ειδική Συνεδρία της Βουλής για την καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.
 
Η συνεδρία άρχισε με την τήρηση μονόλεπτης σιγής εις μνήμη των ηρώων και των μαρτύρων της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.
 
«Η απόδοση τιμής στους αγωνιστές και τους πεσόντες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, πέρα από χρέος, συμβάλλει στη συντήρηση και αφύπνιση της ιστορικής μνήμης, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι τα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφή ώστε αντλώντας τα απαραίτητα διδάγματα, να συνεχίσουν, με ορθό προσανατολισμό τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης στην αναφορά του ενώπιον της ειδικής συνεδρίας.
  
«Ως Βουλή των Αντιπροσώπων», είπε, «καταδικάζουμε, για ακόμα μια φορά, την προδοσία και το έγκλημα και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει σθεναρά την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα, που κορυφώνεται αυτές τις μέρες με τις παράνομες ενέργειές της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της τουρκικής πλευράς για εποικισμό της Αμμοχώστου, οι οποίες περιφρονούν πλήρως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής επαναβεβαίωσε για την «αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που θα εδράζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
 
«Το οφείλουμε σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν μαχόμενοι, το οφείλουμε σε αυτούς που θα’ ρθουν, στις μελλοντικές γενιές να παραδώσουμε μια ειρηνική, ασφαλή και ευημερούσα πατρίδα», κατέληξε. 
 
Νεοφύτου: Η Τουρκία να αντιληφθεί τον βαθμό της ευθύνης της
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επαναβεβαίωσε τον στόχο για επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, για να τονίσει πως «για να μπορέσει η Κύπρος να καταστεί ένα φυσιολογικό κράτος, μέσα στο πλαίσιο και τις παραμέτρους που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ έχει θέσει, θα πρέπει να αντιληφθεί και η Τουρκία τον βαθμό της ευθύνης της».

«Δυστυχώς όμως, αντί η Τουρκία να λειτουργήσει εποικοδομητικά προασπίζοντας πραγματικά τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων μέσα από μια δίκαιη επίλυση του κυπριακού, εισβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ και επιχειρεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και στην Αμμόχωστο», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου στην ομιλία του κατά την ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής και συμπλήρωσε: «Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι μόνο ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο, τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αυτή η συμπεριφορά στρέφεται και ενάντια στα συμφέροντα των Τ/κ».
 
Κατά τον κ. Νεοφύτου, η Τουρκία με την παράνομη διεκδίκηση μέρος της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ουσιαστικά βλάπτει τα συμφέροντα των Τ/κ από την στιγμή που έχουμε δεχθεί ότι όλα τα έσοδα από τον φυσικό πλούτο ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση, που σημαίνει στο σύνολο του κυπριακού λαού. Με τις ενέργειές τους ουσιαστικά αφαιρούν από τα συμφέροντα και των Τ/κ.
 
Ο κ. Νεοφύτου απευθύνθηκε προς τους Τ/κ λέγοντας πως «η διαβεβαίωση εκ μέρους μας για έναν έντιμο συμβιβασμό στο κυπριακό, είναι δεδομένη. Θα πρέπει να αντιληφθούν όμως και εκείνοι, πως τίποτα από όσα πράττει η Τουρκία σήμερα δεν είναι προς το συμφέρον τους».
 
Αναγνώρισε ωστόσο πως τα δεδομένα για την επίλυση του κυπριακού έχουν καταστεί δυσκολότερα. Αναγνωρίζουμε όλες τις δυσκολίες. «Ωστόσο την ίδια ώρα δεν πρέπει κανείς να θεωρεί πως εκλείπει η βούληση. Τόσο η βούληση του Δημοκρατικού Συναγερμού, όσο και του Προέδρου Αναστασιάδη, για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες αυτές. Η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση», είπε.
 
Καταλήγοντας, ο κ. Νεοφύτου είπε πως αντλώντας και από τα διδάγματα του παρελθόντος, θα πρέπει να καταλάβουμε πως μόνο μέσα από την ενότητα μπορούμε να προχωρήσουμε. «Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να ακουστεί σήμερα. Μήνυμα που εκπηγάζει από τα διδάγματα του προδοτικού πραξικοπήματος και τον εφιάλτη της τουρκικής εισβολής του 1974», κατέληξε.

Κυπριανού: Να προβληματιστεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
 
Η Κύπρος δεν θα τουρκοποιηθεί αν επανενωθεί, θα τουρκοποιηθεί αν δεν επανενωθεί, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να πει τι έκανε και σε ποια φάση οδήγησε το Κυπριακό.
 
«Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους. Η Κύπρος δεν θα σωθεί με τις τριμερείς συνεργασίες, τα καζίνο, το παζάρι των διαβατηρίων και τους πύργους. Η Κύπρος θα σωθεί αν επανενωθεί», ανέφερε στη ομιλία του ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας πως «ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες, να επιδείξει συνέπεια και αποφασιστικότητα, προκειμένου να προωθήσει το στόχο της λύσης, να αναδείξει με συνέπεια τις διαχρονικές θέσεις και την επιχειρηματολογία μας».
 
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρέλαβε το Κυπριακό από τον Δ. Χριστόφια με κοινά ανακοινωθέντα που εξασφάλιζαν διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας. Με πολλά θέματα συμφωνημένα και καταγεγραμμένα ως συγκλίσεις, με το κεφάλαιο της ενέργειας με τεράστια προοπτική και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας διασφαλισμένα και τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίζει ότι η πλευρά μας ήταν ένα βήμα μπροστά στην προσπάθεια για λύση του προβλήματος. «Ο ίδιος τι έκανε και σε ποια φάση οδήγησε το κυπριακό; Θα πρέπει να προβληματιστεί έστω και τώρα γι’ αυτό», είπε.
 
Λέγοντας πως «ασφαλώς δεν απαλλάσσουμε την Τουρκία από τη διαχρονική της ευθύνη για τη μη επίλυση του Κυπριακού», ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε πως «αυτό που λέμε είναι ότι οφείλουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε προκειμένου να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει με συνέπεια τη λύση του προβλήματος. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή κάθε άλλο παρά αυτό συμβαίνει. Όλα αυτά την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα κορυφώνεται στην ΑΟΖ μας αλλά και στην Αμμόχωστο, επιχειρώντας νέα τετελεσμένα».

Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε πως «ως ΑΚΕΛ θα αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη για τη σωτηρία της Κύπρου. Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στο εφιαλτικό σενάριο της διχοτόμησης. Δεν θα πάψουμε να εργαζόμαστε για τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως την περιγράφουν τα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την επανένωση του τόπου μας, για την ανατροπή των δεδομένων που δημιούργησαν η εισβολή και η κατοχή».

Παπαδόπουλος: Επέτειος υπό τη σκιά ενός τρίτου Αττίλα

Οι δήθεν πραγματικότητες, όπως τις προβάλλει η τουρκική προπαγάνδα, δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα τετελεσμένο γεγονός πάνω στο οποίο πρέπει να προσαρμοστεί η οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως η σημερινή ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, «συνέρχεται κάτω από τη σκιά ενός Τρίτου Αττίλα, της εισβολής της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».
 
«Η εισβολή των Τούρκων στις θάλασσές μας, μας υπενθύμισε –αν χρειαζόταν άλλη υπενθύμιση – ότι η εισβολή και κατοχή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ή ανεκτή», ανέφερε στην ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, προσθέτοντας πως «πραγματικότητες» στο έδαφος και στη θάλασσα, που είναι αποτέλεσμα της χρήσης βίας και πολεμικών ενεργειών, «πραγματικότητες» που είναι το αποτέλεσμα ενός διεθνούς εγκλήματος, δεν μπορούν να αποτελέσουν το υπόβαθρο της πολιτικής λύσης του Κυπριακού».
 
Χαρακτήρισε ως εφιαλτικούς και ολέθριους σταθμούς την 15η και την 20η Ιουλίου 1974 και συμπλήρωσε: «δυο μακάβριες ημερομηνίες, που χαράκωσαν το ιστορικό πρόσωπο του νησιού μας και καθόρισαν τη ζωή και την πορεία του στο μέλλον».
 
Ο κ. Παπαδόπουλος αναγνώρισε πως «αν θέλουμε να επανενώσουμε την πατρίδα μας και να άρουμε τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής, πρέπει να καταβάλουμε βαρύ το τίμημα και να επιδιώξουμε μια πολιτική λύση, μέσω διαπραγματεύσεων, που θα είναι πικρή και οδυνηρή», όπως είπε. «Μια λύση που επιβάλλει μια λειτουργική και βιώσιμη Ομοσπονδία, με δυσανάλογα προνόμια και δικαιώματα προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας», τόνισε.
 
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ μνημόνευσε και τίμησε αυτούς που αγωνίστηκαν και αυτούς που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία, τη νομιμότητα και την ελευθερία της Κύπρου, τον Εθνάρχη Μακάριο αλλά και τους τους γενναίους υπερασπιστές της δημοκρατίας και τους ηρωικούς μαχητές της Κυπριακής ελευθερίας.

Σιζόπουλος: Δύο φάσεις του ιδίου εγκλήματος

Μόνο η ιστορική αυτογνωσία, η σωστή διεκδίκηση των δικαίων μας και η αγωνιστικότητα μπορούν να διορθώσουν την πορεία μας, να ανατροφοδοτήσουν  τους στόχους μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, χαρακτηρίζοντας την 15η και τη 20η Ιουλίου 1974 «ως δύο φάσεις του ίδιου εγκλήματος».
 
«Η 15η και η 20η Ιουλίου 1974 δεν ήταν δύο στιγμιαία γεγονότα.  Ήταν οι δύο φάσεις του ίδιου εγκληματικού σχεδίου το οποίο είχε εκκολαφθεί από τους ΝΑΤΟικούς κύκλους και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών και τη συνδρομή Κυπρίων συνοδοιπόρων.

Ήταν το αποκορύφωμα μιας 10ετούς συνωμοσίας η οποία άρχισε με την τουρκοανταρσία του 1963. Αποσκοπούσε στην κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβολή διχοτομικής λύσης», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος σε ομιλία του στην ειδική συνέδρια της Ολομέλειας της Βουλής για τις μαύρες επετείους.
 
Όπως είπε, σήμερα καλούμαστε μέσα σε δύσκολες συνθήκες λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής και της προκλητικής επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, αλλά και των λαθών και των παραλείψεων μας, να διεκδικήσουμε λειτουργική και δίκαιη λύση στο πρόβλημά μας.

Η λύση αυτή, είπε, πρέπει απαλλάσσει την πατρίδα μας από την κατοχή, να κατοχυρώνει τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών ανεξάρτητα από θρησκευτική ή εθνοτική προέλευση, την απαλλάσσει από την κηδεμονία τρίτων χωρών, να κατοχυρώνει το ενιαίο εκλογικό σώμα και το δημοκρατικό δικαίωμα «ένας άνθρωπος, μία ψήφος», σέβεται τη θεμελιώδη αξία της δημοκρατίας, τη λαϊκή κυριαρχία όπως αυτή εκφράζεται με τη βούληση της πλειοψηφίας.

Η λύση, πρόσθεσε ο κ. Σιζόπουλος, πρέπει να οδηγεί σε ένα κράτος και ένα λαό και θα ενισχύει τη συνεργασία των πολιτών για τη διαμόρφωση του κοινού τους μέλλοντος.

Λιλλήκας: Επιβάλλεται μια ειλικρινής αξιολόγηση της πορείας του Κυπριακού

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε από την πλευρά του ότι εκείνο που τώρα επιβάλλεται είναι μια ειλικρινής κι αντικειμενική αξιολόγηση της όλης πορείας του Κυπριακού και των νέων δεδομένων «που συνθέτουν την περιφερειακή και διεθνή πραγματικότητα και με συναίσθηση της ευθύνης μας, χωρίς ρεβανσισμούς και αλληλοκριτική, να σχεδιάσουμε μια νέα πορεία».
 
«Να αναλογιστούμε συλλογικά και με πνεύμα ενότητας, από που ξεκινήσαμε και που βρισκόμαστε. Να αποφασίσουμε που θέλουμε να πάμε, ποιους στόχους θέλουμε να πετύχουμε και πως θα τους πετύχουμε. Πως θα θωρακίσουμε το κράτος μας και θα προσφέρουμε ασφάλεια στο λαό μας. Έτσι θα τιμήσουμε, με έργα κι όχι με λόγους τους ήρωες μας που θυσίασαν τη ζωή τους προασπιζόμενοι την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη, η ιστορία θα μας καταγράψει ως κατώτερους των περιστάσεων, ως πολύ μικρούς με πολύ μεγάλο, όμως, εγωισμό», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε, επίσης, ότι  σαρανταπέντε χρόνια μετά την εισβολή στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας η Τουρκία εισέβαλε στην Κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζοντας, για πολλοστή φορά, το διεθνές δίκαιο με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας η οποία αρκείται σε φραστικές καταδίκες ή ανώδυνες κυρώσεις.
 
«Όλες αυτές τις δεκαετίες η Τουρκία δημιουργεί νέα δεδομένα τα οποία, μετατρέπει και επιβάλλει ως συνισταμένες της λύσης. Αναβαθμίζει τις απαιτήσεις της εκμεταλλευόμενη τη δική μας υποχωρητικότητα. Όλες αυτές τις δεκαετίες, η δική μας πλευρά, χωρίς στρατηγική και επιδιώκοντας μια λύση το συντομότερο, διολισθαίνει προς τις ακραίες κι απαράδεκτες τουρκικές θέσεις», συμπλήρωσε.
 
Πρόσθεσε ότι ως αποτέλεσμα τούτου το Κυπριακό από πρόβλημα εισβολής και κατοχής, από πρόβλημα παραβίασης του διεθνούς δικαίου, έχει μετατραπεί σε πρόβλημα κατανομής των εξουσιών, σε ζήτημα ερμηνείας της πολιτικής ισότητας, μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων και τώρα πάει να καταστεί πρόβλημα κατανομής των εσόδων από το Φυσικό Αέριο.
 
«Δυστυχώς δεν βλέπω να ξυπνούμε από το λήθαργο των ψευδαισθήσεων και της πλασματικής ευμάρειας. Ενώ η επιθετικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται, εμείς αναλωνόμαστε σε συζητήσεις κι αντιπαραθέσεις για το αν πρέπει ή όχι και με ποιους όρους να πάμε σε μια νέα Διάσκεψη. Δεν έχουμε ακόμα μάθει πως ακολουθώντας το ίδιο μονοπάτι θα καταλήγουμε πάντα κι αναπόφευκτα στο ίδιο αδιέξοδο», κατέληξε.
 
Γιωργάλλας: Αδήριτη ανάγκη η ενότητα
 
Την ανάγκη για ενότητα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων ανέδειξε από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Αλληεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας.
 
«Στη συγκυρία που διερχόμαστε η πολιτική διαίρεση δεν έχει θέση ανάμεσα μας. Σήμερα για εμάς η ενότητα δεν είναι επιλογή και προαίρεση. Είναι υποχρέωση και αδήριτη ανάγκη», ανέφερε.
 
Όπως είπε, «δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα εγκληματικά λάθη και τον αδελφοκτόνο διχασμό που στοίχισε στην πατρίδα και δυστυχώς δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από την ολέθρια εφιαλτική στιγμή του Ιουλίου του ‘74 που χρέωσε με βαρύ φόρο αίματος την Κύπρο μας».
 
«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διδαχθούμε από τα τραγικά λάθη εκείνου του νοσηρού παρελθόντος», κατέληξε

Περδίκης: Ευθύνη στην Τουρκία για τη στασιμότητα

Αντιμετωπίζουμε με πολλή ανησυχία τη στασιμότητα στο Κυπριακό, για την οποία απόλυτη ευθύνη φέρει η Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης προσθέτοντας ότι «έχουμε απογοητευτεί για άλλη μια φορά από τη στάση φίλων και εταίρων μας, της ΕΕ και του ΟΗΕ, που είτε επιλέγουν τη στάση του επιτήδειου ουδέτερου, είτε από την πίσω πόρτα ενισχύουν την Τουρκία με εξοπλισμούς, όπως τους Ρωσικούς S-400 και τα Γερμανικά Leopard».
 
Τα μέτρα κατά της Τουρκίας, για την πειρατική συμπεριφορά της στην Αν. Μεσόγειο, σημείωσε, δεν φαίνεται να είναι αρκετά – έτσι αδύναμα που είναι – να τιθασεύουν τον νεοσουλτάνο Ερντογάν. Αντίθετα, ανέφερε, κλιμακώνει τις προκλήσεις του με την επαναφορά της απαράδεκτης πρότασης για έλεγχο της διαχείρισης του φυσικού πλούτου της Κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς λύση του Κυπριακού, απειλώντας με συνέχιση των παράνομων γεωτρήσεων.
 
Όπως είπε, οι γενναίοι υπερασπιστές της Δημοκρατίας και της Πατρίδας, σημείωσε, δεν κατόρθωσαν να σταματήσουν του χουντικούς και τους πραξικοπηματίες, ούτε τον βαριά οπλισμένο Αττίλα – ο αγώνας τους ήταν άνισος γιατί ήταν προδομένος και η θυσία τους, σαράντα πέντε χρόνια μετά, παραμένει αδικαίωτη.
 
«Και η δικαίωση θα έρθει μόνο όταν καταφέρουμε να πετύχουμε λύση στο Κυπριακό, πρόβλημα που να απελευθερώνει την πατρίδα μας από τα δεσμά της κατοχής όπου θα αποκαθίσταται η νομιμότητα και η δημοκρατία σε όλη την Κύπρο. Θέλουμε μία πατρίδα για όλους τους συνταγματικά νόμιμους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους,  χωρίς ξένους εγγυητές, εποίκους, στρατούς και βάσεις, μία δημοκρατική  και ανεξάρτητη πολιτεία, με κατοχυρωμένη την ισοπολιτεία και την ισονομία των πολιτών της», συμπλήρωσε. 

Χρίστου: Να χαράξουμε νέα πορεία

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε στη δική του ομιλία πως "είναι επιτακτική ανάγκη να αφήσουμε πίσω μας το σύνδρομο του ηττημένου και να χαράξουμε μια νέα πορεία που θα διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του."

"Αυτή ακριβώς την ώρα ο Αττίλας 3 είναι σε εξέλιξη, γεωτρύπανα του τουρκικού ναυτικού παραβιάζουν την κυπριακή ΑΟΖ και προχωρούν σε γεωτρήσεις, μάλιστα ο κατοχικός ηγέτης θέτει ζήτημα συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Άγκυρας", είπε πως οι απειλές από τουρκικής πλευράς είναι "συνεχείς και ασταμάτητες".

"Πώς απαντούμε σε όλα αυτά; ανοίγουμε νέα οδοφράγματα, συνδέουμε τηλεφωνικά τις κατεχόμενες περιοχές με τις κατεχόμενες περιουσίες μας, αναγνωρίζοντας έτσι έμμεσα την υπόσταση του ψευδοκράτους και εμμένουμε να επιδιώκουμε μια λύση που είναι καταδικασμένη να αποτύχει", κατέληξε.
 
Βουλευτής Θεολόγου

Τέλος, η Άννα Θεολόγου ανέφερε στη δική της ομιλία πως ο ήχος των σειρήνων που κάθε χρόνο ακούγονται τέτοια μέρα "αποτελεί αναπαράσταση και υπενθύμιση της προδοσίας και της εθνικής καταστροφής".

"Είναι ο ήχος αυτός αρκετός να ακούγεται μια φορά τον χρόνο για να αφυπνίζει ή μήπως θα έπρεπε να ήταν καθημερινός οδηγός των πολιτικών μας πράξεων", διερωτήθηκε.
 
"Για όλους τους Κύπριους νέους ο διαπεραστικός τους ήχος αποτελεί προειδοποίηση να μην διαπράξουμε τα ίδια λάθη και να μην βιώσουμε άλλες εθνικές τραγωδίες, να μην επιτρέψουμε στο φασισμό να επηρεάσει τη νεολαία και τα ιδανικά της".

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου