Τετάρτη 12 Αυγ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Ανάβουν πράσινο για τις κυρώσεις στην Τουρκία οι Ευρωπαίοι Υπ. Εξωτερικών

  15/07/2019 10:34
Ανάβουν πράσινο για τις κυρώσεις στην Τουρκία οι Ευρωπαίοι Υπ. Εξωτερικών

Ανάβουν πράσινο για τις κυρώσεις στην Τουρκία οι Ευρωπαίοι Υπ. Εξωτερικών

  15/07/2019 10:34
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, υπό την προεδρία της Υπάτης Εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φρεντερικά Μογκερίνι, υιοθετεί σήμερα και επίσημα μέτρα κατά της Τουρκίας, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητά της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Το πακέτο των μέτρων το οποίο προετοιμάστηκε από το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων (Coreper) μετά από εισήγηση της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ, σε συνέχεια πολιτικής εντολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εγκρίθηκε αρχικά με σιωπηρή διαδικασία που έληξε το απόγευμα της Παρασκευής.
 
Το ΣΕΥ υιοθετεί επίσημα το ίδιο πακέτο ως σημείο «Α» στην αρχή της ημερήσιας διάταξης, ενώ οι Υπουργοί αναμένεται να προβούν σε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων σε σχέση με την Τουρκία, αμέσως μετά στις «τρέχουσες υποθέσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η κυπριακή ΑΟΖ, τα μέτρα κατά Τουρκίας και η κίνηση αντιπερισπασμού

Στο πακέτο περιλαμβάνεται η περικοπή κοινοτικών κονδυλίων ύψους 146 εκ. ευρώ από τα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας (ΙPA-II  κάτι που έχει προβλεφθεί ήδη στη γενική θέση του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2020), το πάγωμα της επενδυτικής δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία, το πάγωμα της αεροπορικής συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας  και η ακύρωση μιας σειράς διαλόγων υψηλού επιπέδου Ε.Ε.- Τουρκίας σε σχέση με την οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές και τη γεωργία (ο τελευταίος έχει ήδη ακυρωθεί και στην πράξη) και τέλος οι 28 θα προβλέπουν πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ή περαιτέρω κλιμάκωσης η ΕΕ είναι έτοιμη και για στοχευμένα μέτρα κατά προσώπων και εταιριών που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις.
 
Το μήνυμα ότι «είμαστε στο πλευρό της Κύπρου», έστειλε προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο Υπουργός Εξωτερικών των Κάτω Χωρών Στέφαν Μπλόκ. Συγκεκριμένα ερωτηθείς για το αν περιμένουμε «κυρώσεις», απάντησε ότι «βεβαίως δεν θα πρέπει να προτρέχουμε, αλλά είμαστε στο πλευρό της Κύπρου».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διπλή επίθεση Ερντογάν σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Μενέντεζ
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας