Διπλή επίθεση Ερντογάν σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Μενέντεζ

Η ΕΕ ας επιβάλει τις κυρώσεις της εναντίον της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι διεθνώς δεν είναι δεσμευτικές.
 
Για τον Αμερικανό γερουσιαστή (Ρ. Μενέντεζ) ο οποίος υπέβαλε την πρόταση για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο είπε ότι «αυτό το πρόσωπο είναι εχθρός της Τουρκίας» και απειλή για τις σχέσεις Τουρκίας -ΗΠΑ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα κάνει σχετικούς ελιγμούς «για να χαλάσει αυτό το παιχνίδι». Για την ελληνική κυβέρνηση είπε ότι θα δουν τί θέλει η Ελλάδα από αυτή την Τουρκία σε αυτή τη νέα εποχή και αναλόγως θα κάνουν βήματα. 
 
Σε δηλώσεις του  στους διευθυντές εφημερίδων και τηλεοπτικών καναλιών, ο Τούρκος Πρόεδρος, αφού αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Συρία, είπε ότι μια άλλη εξέλιξη που πυροδοτεί την ευαισθησία της Τουρκίας για την ασφάλεια είναι η Ανατολική Μεσόγειος.
 
«Κάνουμε απτά βήματα ενάντια στην νοοτροπία η οποία προσπαθεί να εγκαταστήσει στην περιοχή την αντίληψη που αγνοεί τα δικαιώματα, το δίκαιο, τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τ/Κ στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη τα γεωτρύπανα μας Φατίχ και Γιαβούζ και το ερευνητικό μας Μπαρμπαρός συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή παρά τις απειλές. Ασφαλώς δίπλα σε αυτά τα πλοία μας βρίσκεται και το πολεμικό ναυτικό μας και η πολεμική αεροπορία μας με στόχο την ασφάλειά τους», ανέφερε. 

Σε άλλη ερώτηση, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας (drones) εξοπλισμένα και μη, συνεχώς πετούν στην περιοχή ή είναι σε θέση έτοιμα να πετάξουν. «Γι αυτό και δεν μας ενδιαφέρει και πολύ αν ‘χαλάει ο κόσμο’ εκεί. Εμείς αυτή τη στιγμή κοιτάμε τη δουλειά μας. Ποια είναι αυτή; Εμείς έχουμε ομοεθνείς στη βόρεια Κύπρο. Στη νότια Κύπρο υπάρχουν Ε/κ. Υπάρχουν τρεις εγγυήτριες χώρες. Η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βρετανία. Επομένως αν κάποιοι εδώ έχουν δικαίωμα λόγου είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις. Γιατί; Είναι εγγυήτριες. Εμείς έχουμε δικαίωμα λόγου στο θέμα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Ε/κ και των Τ/κ ως εγγυήτρια χώρα. Η ΕΕ μπήκε μέσα σε αυτή τη διαδικασία αλλά δυστυχώς έκανε αυτό που όφειλε; Όχι δεν το έκανε. Και τα ΗΕ δυστυχώς δεν το έκαναν. Και η μεγαλύτερη απόδειξη είναι αυτά που έγιναν στο φημισμένο Μπούργκενστοκ. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν εκεί δεν τηρήθηκε καμία», ανέφερε.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι έπρεπε να δοθούν και οικονομικές βοήθειες αλλά «δυστυχώς η ΕΕ μέχρι στιγμή δεν τις εφάρμοσε». «Μετά από όλα αυτά δεν γίνεται να βλέπουμε θετικά ακόμα αυτούς που μιλούν εδώ, αυτούς που φωνάζουν. Τώρα βγήκε η ΕΕ και τί λέει; Θα επιβάλει κυρώσεις. Επέβαλε τις κυρώσεις σου. Να μας συγχωρέσεις. Εσείς ούτε μια φορά δεν υπερασπιστήκατε τα συμφέροντα των Τ/κ. Δεν τηρήσατε ούτε τις υποσχέσεις σας. Στο θέμα της ΑΟΖ ακόμη η ΕΕ συνεχίζει να κινείται μονομερώς. Ενώ εσείς κινείστε μονομερώς εμείς θα σας πούμε μπράβο; Και μάλιστα αυτές οι δηλώσεις και αυτά τα βήματα δεν έχουν καμιά δεσμευτικά διεθνώς. Εμείς τώρα εδώ βάσει ποιου δικαίου προστατεύουμε τα δικαιώματα των ομογενών μας Τ/κ; Κάνουμε αυτά τα βήματα με την ιδιότητα της εγγυήτριας δύναμης. Η στάση μας εδώ είναι κάθετη, θα διατηρήσουμε αυτή τη στάση μέχρι τέλους», ανέφερε.

Σε σχετική ερώτηση ο Τούρκος Πρόεδρος είπε για τον Αμερικανό γερουσιαστή που υπέβαλε στην γερουσία την πρόταση για άρση εμπάργκο όπλων στην Κύπρο πως «αυτό το πρόσωπο είναι ένα πρόσωπο που είναι εχθρός της Τουρκίας». «Ένα τέτοιο πρόσωπο που έφερε αυτή την απειλή στη γερουσία είναι μια άμετρη απειλή για τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ. Εγώ πιστεύω πως ο κ. Τραμπ δεν θα μπει σε αυτό το παιχνίδι. Ο κ. Τραμπ που πρέπει να χαλάσει αυτό το παιχνίδι θα κάνει ελιγμούς. Πιστεύω ότι πρέπει να το χαλάσει. Οι προσεγγίσεις ενός γερουσιαστή ποτέ δεν πρέπει να χαλάσουν τις σχέσεις Τουρκίας ΗΠΑ», ανέφερε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στην εποχή Μπους λέγοντας ότι και τότε δεν κατάφερε να λυθεί το Κυπριακό επειδή «και πάλι η ΕΕ μας έπαιξε μεγάλο παιχνίδι. Αυτή τη στιγμή γίνονται παρόμοιοι ελιγμοί, γίνεται προσπάθεια για παρόμοια παιχνίδια. Από όπου και να το δούμε όλο το θέμα είναι η δική μας στάση. Χάρη σε αυτήν τη στάση μας με τη βοήθεια του Αλλάχ θα τα ξεπεράσουμε όλα», ανέφερε. 
 
Για τις εκλογές στην Ελλάδα ο Τούρκος Πρόεδρος είπε «θα δούμε τί θα βγει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τί εξελίξεις θα υπάρξουν στην Ελλάδα...». «Αν δούμε από τις επαφές που κάναμε, ανταλλάξαμε ωραία λόγια. Η ευχή μου είναι όπως οι ίδιοι μείνουν πιστοί σε αυτά τα λόγια. Αν κάνουν βήματα με αυτό τον τρόπο τότε ταχύτατα οι σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας θα φτάσουν σε καλύτερο σημείο. Έχουμε αναθέσει καθήκοντα γι’ αυτό το θέμα. Γι’ αυτή την ανάθεση καθηκόντων θα έχουμε αμοιβαίες επαφές. Στην νέα εποχή η Ελλάδα τί θέλει από εμάς; Αυτά θα τα δει η αντιπροσωπεία μας και οι συνεργάτες μας. Με βάση αυτά θα κάνουμε τα βήματά μας», ανέφερε. 
 
Για τους S400 Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «εμείς αγοράζοντας τους S400 δεν ετοιμαζόμαστε για πόλεμο. Προσπαθούμε να θέσουμε υπό εγγύηση την ειρήνη και την δική μας ασφάλεια».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα