Τετάρτη 23 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Η. Λεοντάρης: Η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζει την επιτυχή παρουσία ΟΥΝΦΙΚΥΠ

  14/07/2019 16:08
Η. Λεοντάρης: Η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζει την επιτυχή παρουσία ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Η. Λεοντάρης: Η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζει την επιτυχή παρουσία ΟΥΝΦΙΚΥΠ

  14/07/2019 16:08
Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος υποδοχής, αναγνωρίζει τη διαχρονική επιτυχή παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και την αποτελεσματική εφαρμογή των όρων εντολής της, δήλωσε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος, Ηλίας Λεοντάρης, προσθέτοντας παράλληλα ότι η αποστολή δημιουργεί τις συνθήκες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Μιλώντας στο 3ο Συνέδριο του ΟΗΕ για τους Αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Ιουλίου, στη Νέα Υόρκη, με θέμα “Generating Capabilities to Meet High-Performance Requirements", ο κ. Αντιστράτηγος Λεοντάρης πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, πέραν της ετήσιας εθελοντικής της συνεισφοράς που καλύπτει το 1/3 του προϋπολογισμού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, υποστηρίζει ενεργά, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, άλλες ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, με προσωπικό και μέσα καθώς και με την παροχή διευκολύνσεων, μέσων και υπηρεσιών εντός του νησιού. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Συνέδριο πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και φέρνει στη Νέα Υόρκη τους Αρχηγούς ΕΔ ή εκπροσώπους τους για να εξετάσουν θέματα συναφή με τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ. Το φετινό συνέδριο είναι το τρίτο του είδους του και ακολούθησε την αντίστοιχη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας τον περασμένο Μάρτιο, στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο επικεντρώθηκε στη δημιουργία επιπρόσθετων δυνατοτήτων για την κάλυψη των απαιτήσεων για υψηλότερη απόδοση του έργου των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ. 

Ο Αντιστράτηγος Λεοντάρης συμμετείχε στο συνέδριο εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, έπειτα από πρόσκληση του Διευθυντή Στρατιωτικών Υποθέσεων του Τμήματος Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Αντιστράτηγου Carlos Loitey. Τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς συνόδευαν οι επιτελείς του ΓΕΕΦ, Συνταγματάρχης Λούκας Χατζημιχαήλ, Αντισυνταγματάρχης Θεόκλειτος Παχουλίδης και ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, Αντισυνταγματάρχης Γιώργος Ιωάννου.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν 102 χώρες (54 εκ των οποίων εκπροσωπήθηκαν από τους Αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων), η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ καθώς και τέσσερις Διοικητές Στρατιωτικών Επιχειρήσεων του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και η Διοικητής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Υποστράτηγος Cheryl Pearce.

Το Συνέδριο είχε τρεις επιμέρους σκοπούς: (α) τον προσδιορισμό των αναγκών των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά την ταχύτητα ανάπτυξης, τις γλωσσικές ικανότητες και την επαγγελματική κατάρτιση ιδιαίτερα από πλευράς του κράτους υποδοχής (β) την κάλυψη των αναγκών μέσα από συλλογική προσπάθεια αναβάθμισης της εκπαίδευσης και της διάθεσης προηγμένων δυνατοτήτων και μέσων για επαύξηση της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του διεθνούς οργανισμού και (γ) την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις και της συνεισφοράς τους στην προστασία των αμάχων.  

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Αντιστράτηγος Λεοντάρης είχε σειρά επαφών με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του διεθνούς οργανισμού, με ομολόγους του άλλων κρατών και με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους οποίους ενημέρωσε για την κατάσταση και τις εξελίξεις στην περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, τον οποίο συνεχάρη για την εκλογή και ενθρόνισή του. Επίσης, δείπνο προς τιμή του Αρχηγού παρέθεσε η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας