Κυριακή 26 Ιαν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Κ. Ιωάννου: Βασικό μας μέλημα πρέπει να είναι η προάσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού

  14/07/2019 14:34
Κ. Ιωάννου: Βασικό μας μέλημα πρέπει να είναι η προάσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού

Κ. Ιωάννου: Βασικό μας μέλημα πρέπει να είναι η προάσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού

  14/07/2019 14:34
Βασικό μας μέλημα πρέπει να είναι η προάσπιση των βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού και η διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις έντονες προκλήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα του 1974, στη Λεμεσό.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως "οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την πλήρη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου αγνοουμένου και την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, η οποία θα επανενώνει τη χώρα και τον λαό της και θα κατοχυρώνει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της πατρίδας μας".

"Μία λύση, η οποία θα δημιουργεί εκείνες τις συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας που θα επιτρέπουν την ειρηνική διαβίωση σε ένα σύγχρονο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε απόλυτη συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο και τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Σε ένα κράτος, απαλλαγμένο από τις όποιες ξένες εξαρτήσεις και αναχρονιστικές εγγυήσεις", σημείωσε.

Επεσήμανε πως δύο χρόνια μετά τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά, γινόμαστε συνεχώς μάρτυρες των μεθοδεύσεων και των προσκομμάτων που θέτει η Τουρκία που μοναδικό στόχο έχουν την κωλυσιεργία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

"Παρά την κατ’ επανάληψη δεδηλωμένη ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών, πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους πως καμία διαδικασία δεν μπορεί να επαναρχίσει εάν η Τουρκία δεν τερματίσει τις προκλητικές της ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των Χωρικών Υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας", είπε ο κ. Ιωάννου.

Ανέφερε πως "στην προσπάθειά μας για άρση της στασιμότητας που παρατηρείται τα τελευταία δύο χρόνια εξ υπαιτιότητας της τουρκικής πλευράς, απευθύνουμε κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους εταίρους μας, οι οποίοι έσπευσαν να καταδικάσουν τις παράνομες γεωτρήσεις που επιχειρεί η Τουρκία".

"Μόλις προ ημερών, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ χαρακτήρισε τη νέα επιχειρούμενη παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας ως περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου και δεσμεύτηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο", σημείωσε.

Υπογράμμισε πως "η Κυβέρνηση, όπως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά την αδιάλλακτη και προκλητική στάση της τουρκικής πλευράς, παραμένει προσηλωμένη και δεσμευμένη στην εξεύρεση μιας λύσης που θα διασφαλίζει την ασφάλεια, την ευημερία και την πρόοδο όλων των Κυπριών, σε ένα κράτος χωρίς την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και χωρίς διαχωρισμούς".

"Μιας λύσης που θα φέρει επιτέλους τη δικαίωση για τις θυσίες των ηρώων μας", επεσήμανε, σημειώνοντας πως "με φάρο τη θυσία των ηρώων μας, διατρανώνουμε σήμερα την αποφασιστικότητα και τη θέλησή μας για επανένωση της πατρίδας μας".
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας