Τρίτη 26 Μαϊ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Πάλμας: Η στήριξη της Ε.Ε. διαμηνύει πως η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

  14/07/2019 12:30
Πάλμας: Η στήριξη της Ε.Ε. διαμηνύει πως η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

Πάλμας: Η στήριξη της Ε.Ε. διαμηνύει πως η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

  14/07/2019 12:30
Η έμπρακτη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ΕΕ έναντι των τουρκικών προκλήσεων, διαμηνύει στην Τουρκία κατά τρόπο κατηγορηματικό και απόλυτο ότι θα πρέπει να τερματίσει άμεσα τις έκνομες ενέργειες της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, και ότι επιβάλλεται, δίχως άλλο, να ακολουθήσει την οδό του πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των κρατών, δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας, σε επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Ντίνου Παύλου, στη Δορά.

Ο κ. Πάλμας ανέφερε πως η κατοχική δύναμη περιφρονεί προκλητικά κάθε αρχή του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου, χωρίς να διστάζει να κάνει σαφή την επιδίωξή της να θέσει υπό την ηγεμονία και τον πλήρη έλεγχο της ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

"Η καταφανής ωμή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής μας Ζώνης, δεν άφησε φυσικά αδιάφορη την Ευρωπαϊκή Ένωση που στέκεται  αλληλέγγυα προς την Κύπρο και τα δίκαια της. Αυτό καταδεικνύει και η πολύ σημαντική απόφαση των ηγετών των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι τον περασμένο μήνα υιοθέτησαν ομόφωνα την εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για λήψη στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας", σημείωσε.

Ο κ. Πάλμας είπε επίσης πως η Τουρκία επιδεικνύει πάντοτε την ίδια αδιάλλακτη στάση και συνεχίζει τον σφετερισμό περιουσιών, την παράβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον εποικισμό, την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων, την αξίωση μόνιμης παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, περιφρονεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, κύριο γνώρισμα των οποίων είναι η προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

"Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι είναι δεδομένη η βούληση της δικής μας πλευράς για την επανέναρξη του διαλόγου, με την ίδια αποφασιστικότητα και καλή διάθεση που επιδείξαμε μέχρι σήμερα.  Δυστυχώς, όμως, η Τουρκία προκαλεί όλο και μεγαλύτερα προβλήματα στις προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών. Προβλήματα που αναδεικνύουν στον πιο έντονο βαθμό την αλαζονεία της ηγεσίας της και την έλλειψη κάθε διάθεσης από μέρους της να συνεργαστεί για την επίτευξη μια διαρκούς και κοινώς αποδεκτής λύσης του Κυπριακού", ανέφερε.

Επεσήμανε πως "ανεξάρτητα από την όποια στάση της άλλης πλευράς, μόνο η ενότητα του κυπριακού λαού και των πολιτικών δυνάμεων μπορεί να οδηγήσει  στην απαλλαγή από την κατοχή και στην ελευθερία. Οποιεσδήποτε προσωπικές αντιπαραθέσεις ή πάθη, που πιθανόν να προκαλέσουν τη διολίσθηση της πορείας μας, πρέπει να τεθούν στο περιθώριο".

Έχουμε υποχρέωση, προς όλους αυτούς τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στο βωμό της πατρίδας, να πορευτούμε με σύνεση και υπευθυνότητα. Το οφείλουμε σε αυτούς, το οφείλουμε στην ιστορική μας παράδοση, το οφείλουμε στις σημερινές και αυριανές γενιές, σημείωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας