Μετά την κινητή τηλεφωνία προχωρά και η αποναρκοθέτηση

Προχωρά η υλοποίηση του μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που αφορά τον έλεγχο δεκαοκτώ περιοχών, εννέα στο υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας έδαφος του νησιού, και εννέα στα κατεχόμενα, που καθορίστηκαν ως δυνητικά επικίνδυνες λόγω του ενδεχόμενου να υπάρχουν σε αυτές νάρκες. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται κοντά στη νεκρή ζώνη, κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός.
 
Αρμόδια πηγή ανέφερε πως δεν έχει εντοπιστεί οτιδήποτε "ύποπτο" στα σημεία που έχουν μέχρι στιγμής ελεγχθεί στις ελεύθερες περιοχές. Οι έλεγχοι που γίνονται, σε συνεργασία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την Υπηρεσία Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τις Νάρκες (UNMAS) είναι τόσο τεχνικοί όσοι και μη τεχνικοί, και η υλοποίηση του μέτρου αυτού, που είχε συμφωνηθεί μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, τον περασμένο Φεβρουάριο, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020.
 
Σχετική αναφορά στο θέμα αυτό γίνεται και στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), ανεπίσημο αντίγραφο της οποίας επιδόθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Αναφέρεται πως «οι ηγέτες συμφώνησαν στο να ακυρωθούν 18 ύποπτες ως επικίνδυνες περιοχές, εννιά σε κάθε πλευρά, μέσω συντονισμένων, αμοιβαίων ελέγχων», και πως η όλη διαδικασία ξεκίνησε τον Μάιο φέτος με την υποστήριξη της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και της Υπηρεσίας Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τις Νάρκες (UNMAS)».
 
Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη πως έπειτα από αίτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς για διενέργεια τεχνικών και μη τεχνικών ελέγχων, σε συνδυασμό, στις «ύποπτες» περιοχές, η εργασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020.
 
«Γίνεται έλεγχος για να εξακριβωθεί αν υπάρχει κάτι `ύποπτο`. Ως τώρα τα σημεία που ελέχθησαν στις ελεύθερες περιοχές, γύρω στα 4-5 είναι καθαρά», είπε αρμόδια πηγή, επισημαίνοντας πως γίνονται τόσο τεχνικοί όσο και μη τεχνικοί έλεγχοι. Πρόσθεσε πως «οι πραγματογνώμονες μας βρίσκονται σε συνεννόηση με την UNMAS για το θέμα αυτό”.
 
Σε ερώτηση για την αναφορά στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ πως «σε σχέση με τη δημιουργία ενός δυνητικού στρατιωτικού μηχανισμού μεταξύ των αντιτιθέμενων δυνάμεων, οι δύο πλευρές εξέφρασαν ενδιαφέρον και αναγνώρισαν την πιθανή προστιθέμενη αξία ενός τέτοιου μηχανισμού» αλλά «οι θέσεις των δυο πλευρών διέφεραν σε σχέση με την πιθανή λεπτομερή δομή, τη σύνθεση και τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού», η ίδια πηγή ανέφερε πως η πλευρά μας δεν δέχεται σε έναν τέτοιο πιθανό μηχανισμό να συμμετέχουν εκπρόσωποι των «δυνάμεων ασφαλείας» της τ/κ πλευράς, αλλά του κατοχικού στρατού.

Είπε ακόμη πως η δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού θα αποσκοπούσε στην ad hoc αντιμετώπιση στρατιωτικής φύσεως θεμάτων που προκύπτουν στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός όπως αυτά που αφορούν στρατιωτικές σκοπιές ή στρατιωτικές ασκήσεις και μεταφορά στρατιωτών και οπλισμού.
 
Σημείωσε πως ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο ως τριμερής, δηλαδή με τη συμμετοχή και της στρατιωτικής διοίκησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αφού στόχος δεν είναι σε καμία περίπτωση να μειωθεί ο ρόλος της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά