Η Βουλή κατήργησε το ασυμβίβαστο του Διαπραγματευτή με το καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου

H Ολομέλεια της Βουλής με τροποποίηση του βασικού νόμου για το Διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας για το Κυπριακό, κατήργησε το υφιστάμενο ασυμβίβαστο του δημόσιου υπαλλήλου με τη θέση του διαπραγματευτή και ρύθμισε τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα του κατόχου της θέσης αυτής.
 
Η τροποποίηση του νόμου επήλθε με 23 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον.
             
Στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων προς την Ολομέλεια της Βουλής αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη ενώπιον της Επιτροπής, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία του, ημερομηνίας 15 Φεβρουαρίου 2019, αποφάσισε να τοποθετήσει τον Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη στη θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας, στη Νέα Υόρκη.
 
Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η απόφαση αυτή προσκρούει στο άρθρο 3 του περί Διαπραγματευτή της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας για το Κυπριακό Νόμου του 2013, δεδομένου ότι ο κ. Μαυρογιάννης έχει διοριστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως ο Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας για το Κυπριακό.
             
Επιπροσθέτως των πιο πάνω, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι, για να καταστεί σύννομη η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τοποθέτηση του κ. Μαυρογιάννη ως Μόνιμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη με παράλληλη διατήρηση του αξιώματος του διαπραγματευτή πρέπει να τροποποιηθεί κατάλληλα ο βασικός νόμος.
             
Ο εκπρόσωπος του Γενικού Λογιστηρίου δήλωσε πως η Γενική Λογίστρια υπέβαλε εισήγηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος και την έκανε αποδεκτή, έτσι ώστε να ρυθμιστεί η αφυπηρέτηση του διαπραγματευτή που απουσιάζει από τη θέση του με άδεια χωρίς απολαβές για λόγους δημόσιου συμφέροντος, χωρίς να επιστρέφει πίσω στα καθήκοντα της θέσης του.
             
Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας ανέφερε πως ο νόμος έτυχε νομοτεχνικού ελέγχου και ως εκ τούτου μπορεί να οδηγηθεί ενώπιον της Ολομέλειας  του νομοθετικού σώματος προς έγκριση.
 
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε πως η μεγάλη εικόνα που πρέπει να αποδεχτούμε είναι η πολύ σημαντική  ιδιότητα του Μονίμου Αντιπροσώπου. Ο διαπραγματευτής αν δεν ήταν Μόνιμος Αντιπρόσωπος θα έπρεπε ούτως ή άλλως να είναι συχνά στη Νέα Υόρκη, πρόσθεσε.
 
Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε πως το κόμμα του έχει σοβαρές ενστάσεις για τη ρύθμιση και θα καταψηφίσει, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει τίποτε προσωπικό με τον κ. Μαυρογιάννη.

Ο Διαπραγματευτής δεν μπορεί να επιτελεί ορθά τα καθήκοντα του αν επιτελεί και καθήκοντα του Μονίμου Αντιπροσώπου στη Νέα Υόρκη, πρόσθεσε.
 
Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου παρατήρησε πως δεν προσβάλλει ο ένας ρόλος τον άλλον. Μπορεί να δράσει και στα δύο πεδία λόγω της εμπειρίας του στο Κυπριακό, πρόσθεσε.
 
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλληκας ανέφερε πως για το συγκεκριμένο πρόσωπο έχουν ψηφιστεί 3 νόμοι. Ο εκάστοτε διαπραγματευτής διορίζεται από τον Πρόεδρο συνέχισε προσθέτοντας ότι ο νόμος προς ψήφιση ρυθμίζει το συνταξιοδοτικά του δικαιώματα.
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως ο νόμος κατοχυρώνει τα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα ενός συμπαθέστατου δημοσίου λειτουργού.
 
Πρόσθεσε πως ο Διαπραγματευτής έχει και επιτελεί πολιτικό ρόλο και σε πολική θέση ο τόπος χρειάζεται πολιτικό και όχι δημόσιο υπάλληλο.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»