Τετάρτη 17 Ιουλ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Πέρασε ως έχει το κείμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας-Τη Δευτέρα στους ΥΠΕΞ

  12/07/2019 12:24
Πέρασε ως έχει το κείμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας-Τη Δευτέρα στους ΥΠΕΞ

Πέρασε ως έχει το κείμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας-Τη Δευτέρα στους ΥΠΕΞ

  12/07/2019 12:24
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες και οι ζυμώσεις για το κείμενο των συμπερασμάτων με τα στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας. Πριν από λίγο έληξε η διορία που είχαν οι χώρες να εκφράσουν τη διαφωνία τους για το κείμενο που πρότεινε χθες η φινλανδική προεδρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, καμία χώρα δεν διέκοψε τη διαδικασία, επομένως το κείμενο «πέρασε» ως έχει.
 
Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται μέτρα όπως η περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων για την Τουρκία, η αναστολή της δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η διακοπή των συζητήσεων για την αεροπορική σύνδεση, όπως και του διαλόγου υψηλού επιπέδου.
 
«Η δραστηριότητα της Τουρκίας για τις εξορύξεις είναι παράνομες, θέλουμε να τις σταματήσει. Η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δε θέλω να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ πριν από λίγο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε σιωπηρή διαδικασία έγκρισης το προσχέδιο του κειμένου των μέτρων κατά Τουρκίας

Η ίδια αξιωματούχος ανέφερε ότι αναμένεται να υπάρξει κείμενο συμπερασμάτων τη Δευτέρα μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
 
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγο έληξε η διορία της σιωπηρής διαδικασίας για την αποδοχή του κειμένου. Χθες δεν υπήρξε συμφωνία στη συνάντηση των 28 πρέσβεων, αφού η Κύπρος επέμενε σε πιο αυστηρή διατύπωση στην τελευταία παράγραφο που αφορά στον τρόπο παρακολούθησης της κατάστασης στο μέλλον και για το κατά πόσο θα συνεχιζόταν η μελέτη των στοχευμένων μέτρων ή όχι.
 
Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη σήμερα νωρίς το πρωί, η Κύπρος είναι ικανοποιημένη με το κείμενο και δεν έσπασε τη σιωπηρή διαδικασία. Συνεπώς το κείμενο ως έχει προωθείται για το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν.Χριστοδουλίδης: Σε κρίσιμη συγκυρία το Κυπριακό, αλλά ελπίδες από κάθοδο Λουτ

Την ίδια ώρα από την Άγκυρα όπου βρίσκεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκσφενδόνισε νέες απειλές σημειώνοντας πως η Τουρκία θα απαντήσει στην περίπτωση που η ΕΕ λάβει μέτρα εναντίον της και θα αυξήσει τις δραστηριότητες της στην Κύπρο.

«Η προσδοκία μας είναι ξεκάθαρη. Να εγγυηθούν τα δικαιώματα των Τ/Κ. Τυχόν βήματα εναντίον μας θα είναι αντιπαραγωγικά. Αν γίνει βήμα εναντίον μας θα απαντήσουμε, θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας στην Κύπρο», ανέφερε. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας