Παρασκευή 10 Απρ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Πέρασε ως έχει το κείμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας-Τη Δευτέρα στους ΥΠΕΞ

  12/07/2019 12:24
Πέρασε ως έχει το κείμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας-Τη Δευτέρα στους ΥΠΕΞ

Πέρασε ως έχει το κείμενο κυρώσεων κατά της Τουρκίας-Τη Δευτέρα στους ΥΠΕΞ

  12/07/2019 12:24
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες και οι ζυμώσεις για το κείμενο των συμπερασμάτων με τα στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας. Πριν από λίγο έληξε η διορία που είχαν οι χώρες να εκφράσουν τη διαφωνία τους για το κείμενο που πρότεινε χθες η φινλανδική προεδρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, καμία χώρα δεν διέκοψε τη διαδικασία, επομένως το κείμενο «πέρασε» ως έχει.
 
Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται μέτρα όπως η περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων για την Τουρκία, η αναστολή της δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η διακοπή των συζητήσεων για την αεροπορική σύνδεση, όπως και του διαλόγου υψηλού επιπέδου.
 
«Η δραστηριότητα της Τουρκίας για τις εξορύξεις είναι παράνομες, θέλουμε να τις σταματήσει. Η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δε θέλω να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ πριν από λίγο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε σιωπηρή διαδικασία έγκρισης το προσχέδιο του κειμένου των μέτρων κατά Τουρκίας

Η ίδια αξιωματούχος ανέφερε ότι αναμένεται να υπάρξει κείμενο συμπερασμάτων τη Δευτέρα μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
 
Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγο έληξε η διορία της σιωπηρής διαδικασίας για την αποδοχή του κειμένου. Χθες δεν υπήρξε συμφωνία στη συνάντηση των 28 πρέσβεων, αφού η Κύπρος επέμενε σε πιο αυστηρή διατύπωση στην τελευταία παράγραφο που αφορά στον τρόπο παρακολούθησης της κατάστασης στο μέλλον και για το κατά πόσο θα συνεχιζόταν η μελέτη των στοχευμένων μέτρων ή όχι.
 
Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη σήμερα νωρίς το πρωί, η Κύπρος είναι ικανοποιημένη με το κείμενο και δεν έσπασε τη σιωπηρή διαδικασία. Συνεπώς το κείμενο ως έχει προωθείται για το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ τη Δευτέρα.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν.Χριστοδουλίδης: Σε κρίσιμη συγκυρία το Κυπριακό, αλλά ελπίδες από κάθοδο Λουτ

Την ίδια ώρα από την Άγκυρα όπου βρίσκεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκσφενδόνισε νέες απειλές σημειώνοντας πως η Τουρκία θα απαντήσει στην περίπτωση που η ΕΕ λάβει μέτρα εναντίον της και θα αυξήσει τις δραστηριότητες της στην Κύπρο.

«Η προσδοκία μας είναι ξεκάθαρη. Να εγγυηθούν τα δικαιώματα των Τ/Κ. Τυχόν βήματα εναντίον μας θα είναι αντιπαραγωγικά. Αν γίνει βήμα εναντίον μας θα απαντήσουμε, θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας στην Κύπρο», ανέφερε. 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας