Εγκαινίασαν τη διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας Αναστασιάδης-Ακιντζί

Κοινή δήλωση για την ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας εξέδωσαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Μουσταφά Ακιντζί, μέσω των Ηνωμένων Εθνών.
 
Όπως αναφέρεται στη δήλωση, ήταν οι πρώτοι που εφάρμοσαν το μέτρο, με ένα τηλεφώνημα μεταξύ τους σήμερα το μεσημέρι, στο οποίο συζήτησαν την πιθανότητα μιας νέας μεταξύ τους συνάντησης σύντομα, με στόχο τη συζήτηση του Κυπριακού και την εφαρμογή κι άλλων ΜΟΕ.

Ευχή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να καταργηθεί η γραμμή που χωρίζει τη χώρα στα δύο, όπως έγραψε στο Twitter, ανακοινώνοντας την τηλεφωνική επικοινωνία:

Για βήμα μπροστά έκανε λόγο, από την πλευρά της, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ:

 
Ολόκληρη η κοινή δήλωση:
Σήμερα, οι ηγέτες ανακοίνωσαν την εφαρμογή της διαλειτουργικότητας των κινητών τηλεφώνων σε όλο το νησί, με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των κοινοτήτων και να έρθουν όλοι οι Κύπριοι πιο κοντά.
 
Το πρώτο τηλεφώνημα έγινε μεταξύ των δύο ηγετών, στις 12:45 το μεσημέρι, υποβοηθούμενο από την Ειδική Αντιπρόσωπο/Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, επιβεβαιώνοντας ότι η συμφωνία έχει πλέον τεθεί σε λειτουργία και δουλεύει.
 
Το επίτευγμα αυτού του Μέτρου Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υπογραμμίζει τη σημασία του διαλόγου, της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, κ. Μουσταφά Ακιντζί, και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης, κ. Νίκος Αναστασιάδης, συζήτησαν, επίσης, την πιθανότητα συνάντησης το συντομότερο δυνατό, με στόχο την αξιολόγηση της κατάστασης, σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό, όπως επίσης και την προώθηση περισσότερων πιθανών ΜΟΕ, τα οποία θα επηρεάσουν θετικά την καθημερινότητα όλων των Κυπρίων.

Μ. Ακιντζί: Πολύ σημαντικό μέτρο
 
Στο μεταξύ σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε η λεγόμενη προεδρία, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι έίναι μια πολύ σημαντική υπηρεσία, ευχόμενος, «εμπνεόμενοι από αυτό το επιτυχημένο αποτέλεσμα οι λύσεις που θα είναι ωφέλιμες και για τις δύο κοινότητες να επεκταθούν».
  
Οι Τ/κ και οι Ε/κ που ταξίδευαν και στις δύο πλευρές της Κύπρου δεν μπορούσα να επικοινωνήσουν με τα σπίτια τους, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας ότι όπως και να το δει κάποιος αυτό ήταν μη αποδεκτό. «Είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι αυτή η σύνδεση επιτεύχθηκε έστω κι αν είναι μέσω κέντρο επικοινωνίας στην Ελβετία. Εύχομαι στο μέλλον να μπορούμε να φτάσουμε στην επίτευξη απευθείας σύνδεσης χωρίς να έχουμε ανάγκη αυτά τα κέντρα επικοινωνίας».
 
Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι αυτό το θέμα πήρε πολύ καιρό και μπορεί να άργησε αλλά τελικά έγινε. Ευχήθηκε καλορίζικο το μέτρο σε όλους όσους ζουν στην Κύπρο και ευχήθηκε εμπνεόμενοι από αυτό το επιτυχημένο αποτέλεσμα οι λύσεις που θα είναι ωφέλιμες και για τις δύο κοινότητες να επεκταθούν.
 
Χωρίς αμφιβολία, ο κύριος στόχος είναι να υπάρξει μια λύση που να μπορεί να γίνει αποδεκτή κι από τις δύο πλευρές, να είναι βιώσιμη, με πολιτική ισότητα, ασφάλεια και ελευθερία, πρόσθεσε. «Πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το στόχο. Είναι αναμφίβολο ότι τέτοιου είδους θετικές εξελίξεις είναι υποβοηθητικές και αυξάνουν την ασφάλεια», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα