Ν. Αναστασιάδης: Μεγάλο στοίχημα για την Κυβέρνηση το ΓΕΣΥ

Για την Κυβέρνηση, το ΓεΣΥ αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα και αντιμετωπίζεται με κάθε σοβαρότητα, διαβεβαίωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως η επιτυχία του, εξαρτάται από ολόκληρη την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των μελών της ιατρικής κοινότητας.
 
Σε χαιρετισμό του στην τελετή ορκωμοσίας των πρώτων αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον οποίο ανέγνωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στον ενάμισι μήνα από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, σημειώνοντας πως «είναι με ικανοποίηση που αποτιμούμε τις πρώτες μέρες της υλοποίησης με θετικό πρόσημο».
 
«Το σημαντικότερο όλων», πρόσθεσε, «είναι η βελτίωση που έφερε η εφαρμογή του ΓεΣΥ για όλους τους πολίτες, εφόσον πλέον όλοι απέκτησαν πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής φροντίδας με ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση και ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της πάθησής τους».

Η ποιότητα και το υψηλό επίπεδο του ιατρικού κόσμου στην Κύπρο αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και ενισχύονται από σήμερα με νέους επιστήμονες, πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι αναμφίβολα, οι γιατροί απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Κύπρου έχουν πολλά να προσφέρουν για την επίτευξη των στόχων αυτών.

Εξήρε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο, όπως είπε, από την ίδρυσή του έχει ως σταθερό χαρακτηριστικό την παραγωγή και τη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης, αλλά και τη διαμόρφωση νέων ικανών επιστημόνων.

Αναγνωρίζοντας τη σημαντική διάσταση της Ανώτερης Εκπαίδευσης ως πυλώνα αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υιοθετήσαμε έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ενδυνάμωση της αγαστής και αποδοτικής συνεργασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, τη σύναψη συμφωνιών Αμοιβαίας Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών με σειρά ξένων χωρών, καθώς και στις Διακρατικές Συμφωνίες για ευρύτερη συνεργασία στα θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων με την Κίνα και τη Ρωσία, ενώ δόθηκε η δυνατότητα στα Δημόσια Πανεπιστήμια να προσφέρουν προγράμματα στην αγγλική γλώσσα.

Σημείωσε ακόμη πως, το Υπουργείο Υγείας προωθεί τη νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση και τη λειτουργία Πανεπιστημιακών Κλινικών, που θα είναι επωφελές τόσο για τους ακαδημαϊκούς ιατρούς και τους φοιτητές τους όσο και για τους ιατρούς στα δημόσια νοσηλευτήρια που θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες και να ανταλλάζουν γνώσεις και βέλτιστες πρακτικές με τους συναδέλφους τους από την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Για το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως διανύει μια περίοδο ανάπτυξης και προόδου με εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς. Για αυτό, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν οι Αρχές του Πανεπιστημίου και ιδιαίτερα ο νέος Πρύτανης κ. Τάσος Χριστοφίδης, που έχουν θέσει τον πήχη πολύ ψηλά και εργάζονται για να αναδείξουν το όραμά τους, για ένα πανεπιστήμιο σύγχρονο, αποτελεσματικό και στενά συνδεδεμένο με τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό της χώρας μας είπε.

«Γνωρίζουμε πως το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει θέσει ως έναν από τους βασικούς του στόχους την ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμισή του και συναφώς τη διεύρυνση των γνωστικών αντικειμένων και ειδικοτήτων που σήμερα προσφέρει. Ήδη μπορούμε να διακρίνουμε την επέκταση των υποδομών του Πανεπιστημίου που σαφώς θα διευκολύνουν και τη διεύρυνση των Τμημάτων», είπε, προσθέτοντας πως ο επόμενος σημαντικός στόχος είναι η λειτουργία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Λάρνακα της νέας Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου.
 
Τέλος, απευθυνόμενος στους απόφοιτους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ως νέοι πλέον επιστήμονες είστε έτοιμοι να συμβάλετε στην προσπάθεια της περαιτέρω κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας.
 
«Είμαι βέβαιος ότι θα αξιοποιήσετε τις γνώσεις και την κατάρτιση που αποκομίσατε από την ακαδημαϊκή σας πορεία και θα διαγράψετε μια λαμπρή και επιτυχημένη σταδιοδρομία», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή