Σάββατο 26 Σεπ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Στους υπουργούς εναπόκειται τώρα να αποφασίσουν για τα μέτρα κατά της Τουρκίας

  10/07/2019 14:59
Στους υπουργούς εναπόκειται τώρα να αποφασίσουν για τα μέτρα κατά της Τουρκίας

Στους υπουργούς εναπόκειται τώρα να αποφασίσουν για τα μέτρα κατά της Τουρκίας

  10/07/2019 14:59
Οι υπηρεσίες της ΕΕ έδρασαν σε χρόνο ρεκόρ σε σχέση με τον κατάλογο των μέτρων που ετοιμάστηκε όπως ζητήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τώρα εναπόκειται στους Υπουργούς που θα συμμετάσχουν στις συνεδρίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, την ερχόμενη εβδομάδα, να αποφασίσουν την πορεία των παραπέρα ενεργειών, δήλωσε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος απαντούσε σε ερώτηση σε ό,τι αφορά τα μέτρα που συζητούνται στην ΕΕ για την Τουρκία, λόγω των τουρκικών ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία για παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Φινλανδικής Προεδρίας της ΕΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

"Η θέση της ΕΕ είναι ξεκάθαρη σε αυτό το θέμα. ‘Εχει εκφραστεί από το Συμβούλιο Υπουργών, στο ανώτατο επίπεδο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που εξέφρασε τη θέση ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της, και προσκάλεσε την Επιτροπή και την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να παρουσιάσουν επιλογές, περιλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων", είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
 
"Αυτό είναι που κάναμε σε χρόνο ρεκόρ. Μέσα σε μερικές εβδομάδες ακολουθήθηκε η κατάλληλη διαδικασία με διαβούλευση μεταξύ όλων των υπηρεσιών, προκειμένου να παρουσιαστεί ο κατάλογος των μέτρων που υποβάλαμε στο Συμβούλιο τη Δευτέρα, πριν δυο ημέρες, και σήμερα θα συζητηθεί στο επίπεδο των Πρέσβεων, στην COREPER. Οι Πρέσβεις θα συζητήσουν τις διάφορες επιλογές που έχουμε παρουσιάσει από κοινού, και μετά εναπόκειται στο Συμβούλιο Υπουργών", επεσήμανε.

Υπενθύμισε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν δυο Συμβούλια Υπουργών, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 15 και 18 Ιουλίου, αντίστοιχα.
 
"`Ετσι εναπόκειται στους Υπουργούς να αξιολογήσουν και να αποφασίσουν την πορεία των ενεργειών. Αυτό σημαίνει ότι κάναμε αυτό που μας ζητήθηκε από τους ηγέτες και τώρα εναπόκειται στους Υπουργούς να αποφασίσουν", επεσήμανε.

Από την πλευρά του ο Πρέσβης της Φινλανδίας στην Κύπρο, Τίμο Χέινο, ανέφερε, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, πως  "ο ρόλος μας ως Προεδρία είναι να στηρίξουμε την Ύπατη Εκπρόσωπο" της ΕΕ.

Κατά την Προεδρία μας θα συζητήσουμε την εξέλιξη της εξωτερικής δράσης της ΕΕ, της ασφάλειας και  της άμυνας αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά μας, ανέφερε, προσθέτοντας πως ασφαλώς είναι ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα.

 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας