Δεν τα βρήκαν στην COREPER για τα μέτρα κατά της Τουρκίας

Η συζήτηση στο επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, COREPER, σχετικά με τα μέτρα της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, θα συνεχιστεί αύριο το απόγευμα καθώς σήμερα δεν υπήρξε ομοφωνία, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στους υπουργούς εναπόκειται τώρα να αποφασίσουν για τα μέτρα κατά της Τουρκίας
 
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε το ΚΥΠΕ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση των αντιπροσώπων δεν επρόκειτο έτσι κι αλλιώς να υπάρξει κατάληξη, καθώς οι διπλωμάτες δεν είχαν να συζητήσουν επί κάποιου προσχεδίου κειμένου.
 
Ως εκ τούτου, συνεχίζει η ίδια πηγή, δεν ετέθη θέμα ομοφωνίας, ή γενικώς συμφωνίας σήμερα, αλλά εκ της διαδικασίας προγραμματίστηκε να συνεχιστεί η συζήτηση αύριο.
 
Η ίδια πηγή εξήγησε ότι αύριο οι διπλωμάτες των Κ-Μ θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε ανακοίνωση, η οποία θα υιοθετηθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών τη Δευτέρα (ΣΕΥ).

Την ίδια ώρα, συζήτηση για τη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε και το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Συγκεκριμένα, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών πως "το Κολέγιο συζήτησε την κατάσταση πραγμάτων στις σχέσεις με την Τουρκία και τις παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο".
 
Τα υπό συζήτηση μέτρα
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες χθες, η περικοπή των κοινοτικών κονδυλίων της διεύρυνσης κατά 145,8 εκ. Ευρώ το επόμενο έτος και η επανεξέταση των χρηματοδοτικών - επενδυτικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Τουρκία, βρίσκονται ανάμεσα στα στοχευμένα μέτρα που η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) επρόκειτο να παρουσιάσουν στους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της ΕΕ, ενόψει και των συνεδριάσεων των Υπουργών την επόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον η Κομισιόν θα περικόψει μια σειρά από "διαλόγους υψηλού επιπέδου" σε υπουργικό επίπεδο στην οικονομία, την γεωργία, την ενέργεια και τις μεταφορές, αλλά και την αναστολή τυχόν συναντήσεων κορυφής ΕΕ- Τουρκίας προς το παρόν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγαλώνει το κύμα αντίδρασης για τις τουρκικές παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ
 
Η Κομισιόν αναμένεται μάλιστα να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να προτείνει και στοχευμένα μέτρα κατά εταιριών και προσώπων που σχετίζονται με την γεωτρητική δραστηριότητα της Τουρκίας σε δεύτερη φάση "τη στιγμή που τα Κράτη Μέλη θα το κρίνουν απαραίτητο", ανέφερε η διπλωματική πηγή.
 
Οι αποφάσεις για το τι θα εφαρμοστεί και το τι όχι θα ληφθούν από τους Υπουργούς Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα