Πέμπτη 23 Ιαν, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Δεν τα βρήκαν στην COREPER για τα μέτρα κατά της Τουρκίας

  10/07/2019 14:38
Δεν τα βρήκαν στην COREPER για τα μέτρα κατά της Τουρκίας

Δεν τα βρήκαν στην COREPER για τα μέτρα κατά της Τουρκίας

  10/07/2019 14:38
Η συζήτηση στο επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, COREPER, σχετικά με τα μέτρα της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, θα συνεχιστεί αύριο το απόγευμα καθώς σήμερα δεν υπήρξε ομοφωνία, σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.
 
 
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που ενημέρωσε το ΚΥΠΕ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση των αντιπροσώπων δεν επρόκειτο έτσι κι αλλιώς να υπάρξει κατάληξη, καθώς οι διπλωμάτες δεν είχαν να συζητήσουν επί κάποιου προσχεδίου κειμένου.
 
Ως εκ τούτου, συνεχίζει η ίδια πηγή, δεν ετέθη θέμα ομοφωνίας, ή γενικώς συμφωνίας σήμερα, αλλά εκ της διαδικασίας προγραμματίστηκε να συνεχιστεί η συζήτηση αύριο.
 
Η ίδια πηγή εξήγησε ότι αύριο οι διπλωμάτες των Κ-Μ θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε ανακοίνωση, η οποία θα υιοθετηθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών τη Δευτέρα (ΣΕΥ).

Την ίδια ώρα, συζήτηση για τη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε και το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Συγκεκριμένα, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών πως "το Κολέγιο συζήτησε την κατάσταση πραγμάτων στις σχέσεις με την Τουρκία και τις παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο".
 
Τα υπό συζήτηση μέτρα
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες χθες, η περικοπή των κοινοτικών κονδυλίων της διεύρυνσης κατά 145,8 εκ. Ευρώ το επόμενο έτος και η επανεξέταση των χρηματοδοτικών - επενδυτικών δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς την Τουρκία, βρίσκονται ανάμεσα στα στοχευμένα μέτρα που η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) επρόκειτο να παρουσιάσουν στους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της ΕΕ, ενόψει και των συνεδριάσεων των Υπουργών την επόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον η Κομισιόν θα περικόψει μια σειρά από "διαλόγους υψηλού επιπέδου" σε υπουργικό επίπεδο στην οικονομία, την γεωργία, την ενέργεια και τις μεταφορές, αλλά και την αναστολή τυχόν συναντήσεων κορυφής ΕΕ- Τουρκίας προς το παρόν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγαλώνει το κύμα αντίδρασης για τις τουρκικές παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ
 
Η Κομισιόν αναμένεται μάλιστα να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να προτείνει και στοχευμένα μέτρα κατά εταιριών και προσώπων που σχετίζονται με την γεωτρητική δραστηριότητα της Τουρκίας σε δεύτερη φάση "τη στιγμή που τα Κράτη Μέλη θα το κρίνουν απαραίτητο", ανέφερε η διπλωματική πηγή.
 
Οι αποφάσεις για το τι θα εφαρμοστεί και το τι όχι θα ληφθούν από τους Υπουργούς Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας