Λένε την Ελλάδα κακομαθημένη και εμάς άτακτους οι Tούρκοι

Απορία προκαλούν οι δηλώσεις του νέου Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ‘κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης’ και την Κυπριακή Δημοκρατία ‘άτακτο παιδί της Ευρώπης’.
 
Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, “η ΕΕ συντελεί ως συνέταιρος στο παιχνίδι του δίδυμου Ε/Κ-Ελλάδα που παίζει με τα δικαιώματα των ισότιμων ιδιοκτητών του νησιού Τ/Κ την παράνομη συμπεριφορά”.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “όπως είναι ήδη γνωστό, στις αρχές Μαΐου το πλοίο μας Πορθητής ξεκίνησε γεώτρηση δυτικά της Κύπρου μέσα στην περιοχή που η κυβέρνησή μας έχει αδειοδοτήσει την κρατική εταιρεία πετρελαίου το 2009 και το 2012 και εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει ανακοινώσει η χώρα μας στα Ηνωμένα Έθνη”, προσθέτοντας ότι “και το γεωτρύπανο μας Γιαβούζ πήγε  πρόσφατα νότια της χερσονήσου της Καρπασίας και θα διεξάγει γεώτρηση για λογαριασμό των Τ/Κ εντός των περιοχών που έχει ‘αδειοδοτήσει’ η ‘τδβκ’(ψευδοκράτος) από το 2011 προς την κρατική εταιρεία πετρελαίου”.

“Μας προκάλεσαν απορία οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σε συνέντευξή του σχετικά με τις δραστηριότητες που διεξάγει η χώρα μας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο. Ο τίτλος ‘το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης’ ανήκει βασικά στην Ελλάδα.
 
Από την άλλη, το άτακτο παιδί της Ευρώπης είναι η ‘Ε/κ διοίκηση νότιας Κύπρου’, η οποία έγινε μέλος της ΕΕ αντίθετα με το διεθνές δίκαιο και εδώ και χρόνια μαζί με την Ελλάδα σέρνει την ανατολική Μεσόγειο σε αστάθεια. Το  ότι η "Ε/δ νότιας Κύπρου"-Κυπριακή Δημοκρατίας- η οποία αντίθετα με το διεθνές δίκαιο είναι μέλος της ΕΕ εκπροσωπώντας ολόκληρο το νησί, δεν τους δίνει το δικαίωμα να σφετερίζονται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/Κ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “υπό αυτή την έννοια, απορρίπτουμε τόσο τις δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας όσο και των αξιωματούχων της ΕΕ, οι οποίες χαρακτηρίζουν τις δραστηριότητες της χώρας μας παράνομες. Το ότι σε αυτές τις δηλώσεις δεν γίνεται καμιά αναφορά στους Τ/Κ οι οποίοι είναι συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά τα δικαιώματά τους παραβιάζονται από το 1963 και συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχουν Τ/Κ στο νησί είναι άλλο ένα παράδειγμα”.  

“Και η ΕΕ συντελεί ως συνέταιρος σε αυτό το παιχνίδι που παίζουν το δίδυμο Ε/Κ-Ελλάδα με τα δικαιώματα των ισότιμων ιδιοκτητών του νησιού Τ/Κ την παράνομη συμπεριφορά. Με αυτό τον τρόπο έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αναλάβει ρόλο αμερόληπτου μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού”, σύμφωνα με τουρκικό ΥΠΕΞ. 

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ακόμη ότι “όπως η Τουρκία, προστατεύει τα δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του Τ/κ λαού γύρω από το νησί, όσο η Ε/κ πλευρά δεν συμπεριλαμβάνει τους Τ/Κ στο μηχανισμό αποφάσεων για το διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων και όσο δεν εγγυάται τα δικαιώματά τους. Υπό αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε πλήρως τις δηλώσεις των ‘αρχών’ της ‘τδβκ’, οι οποίες εξέδωσαν νόμιμες άδειες για δραστηριότητες του Γιαβούζ”.

Δειτε Επισης

Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
LIVE/Ατταλίδου: Στόχος μας μια πράσινη, προοδευτική και χωρίς διαφθορά Κύπρος
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του