Τουρκικές προκλήσεις και ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο επίκεντρο της συνάντησης Αναστασιάδη-Σπέχαρ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη σημερινή συνάντηση του με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ εκδήλωσε την ετοιμότητα του για να έχει το συντομότερο δυνατόν συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κ. Σπέχαρ, που έγινε στην οικία του Προέδρου, στη Λεμεσό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. των Η.Ε. στην Κύπρο, με αντικείμενο την επικείμενη έκθεση που υποβάλλεται από τον Γ.Γ. στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την ειρηνευτική δύναμη, προσχέδιο της οποίας δίδεται σήμερα στα Μόνιμα Μέλη του Σ.Α.
 
Οπωσδήποτε τη συνάντηση απασχόλησαν-και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις ήγειρε- οι ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή μας, τις παραβιάσεις στη θάλασσα, στα χωρικά ύδατα, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενέργειες που σίγουρα παρεμποδίζουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδήλωσε κατά τη συνάντηση, την ετοιμότητα του για να έχει το συντομότερο δυνατόν συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί».
 
Τα ΜΟΕ
Σε ερώτηση αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα ΜΟΕ σε σχέση με την κινητή τηλεφωνία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε «ναι, υπάρχουν αποφάσεις σχετικά με την τηλεφωνική συνδεσιμότητα που θα εφαρμοστούν.
 
Συζητήθηκαν γενικότερα όλα τα θέματα που θα αναφέρονται στην έκθεση  για την ειρηνευτική δύναμη. Τα συζητούμενα ΜΟΕ είναι βεβαίως στη θετική πλευρά, αλλά και στην αρνητική πλευρά έχουμε τα γνωστά προβλήματα στη γραμμή αντιπαράταξης και όλες αυτές οι ενέργειες που περιμένουμε ότι θα περιέχονται, όχι απλώς για να καταγγελθούν, αλλά για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε να τερματιστούν τέτοιες αρνητικές εξελίξεις».
 
Ερωτηθείς αν υπήρξε τοποθέτηση από πλευράς της κ. Σπέχαρ σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν θα μεταφέρω το τι λέει η κ. Σπέχαρ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υπογραμμίσει ότι αυτή τη στιγμή ζούμε αυτά τα γεγονότα, τα οποία εξελίσσονται, και, βεβαίως, εφόσον συνεχίζονται είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει».
 
Οι κυρώσεις
Σε ερώτηση ποια αντίδραση αναμένει η Κυβέρνηση από την Ευρώπη σε σχέση με κυρώσεις για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι γνωστό ότι στις 20 Ιουνίου 2019 λήφθηκε μια πολύ σημαντική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Έχει αποφασιστεί ότι θα εξεταστούν για να εφαρμοστούν κάποιες κυρώσεις, οι οποίες, ακριβώς, αυτή τη στιγμή εξετάζονται. Είμαστε σε αυτή τη διαδικασία. Δεν έχουμε κανένα άλλο σχόλιο αυτή τη στιγμή».
 
Κληθείς να πει πώς αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία τους σχεδιασμούς της Άγκυρας για τις γεωτρήσεις τις οποίες προγραμματίζει μέχρι και το 2023 και στις οποίες περιλαμβάνονται και γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι αυτή η κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε η οποία αποτελεί ένα ανασχετικό, αποτρεπτικό παράγοντα για την επίλυση του Κυπριακού, και είναι ακριβώς αυτή την κατάσταση πραγμάτων που αντιμετωπίζουμε μαζί και με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί».
 
Ερωτηθείς αν η Λευκωσία είναι διατεθειμένη να παρακαθίσει σε διαπραγματεύσεις ενόσω συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να ΄γκριζάρει’ θαλάσσιες περιοχές, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «υπάρχει η Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας με βάση την οποία κινείται η Κυπριακή Δημοκρατία, και στη βάση της οποίας γίνονται και οι τοποθετήσεις από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, είτε την ΕΕ είτε άλλα σημαντικά κράτη.
 
Επομένως, δεν υπάρχει οποιαδήποτε ‘γκρίζα ζώνη’ στο διεθνές δίκαιο, και εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται και αποφασίζει και συνομολογεί συμφωνίες και ως ανεξάρτητο κράτος ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δεν τίθεται θέμα ‘γκρίζων ζωνών’».
 
Κληθείς να σχολιάσει τοποθετήσεις ξένων κρατών που καλούν τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή, και ερωτηθείς αν αυτές οι τοποθετήσεις περιλαμβάνουν και την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτές οι αναφορές περιλαμβάνουν εκείνους που κάνουν ενέργειες που προκαλούν εντάσεις. Είναι μια διατύπωση η οποία αφορά ενέργειες που διασαλεύουν την τάξη και αποσταθεροποιούν.
 
Εάν κάποιος βλέπει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει τέτοιες ενέργειες, τότε θα μπορούσε να το πει. Δεν υπάρχει όμως τέτοιο θέμα. Αυτές οι τοποθετήσεις αφορούν εκείνες τις ενέργειες που διασαλεύουν τη διεθνή τάξη και δημιουργούν αποσταθεροποίηση».
 
Εποικοδομητική συνάντηση
Από την πλευρά της, η κ. Σπέχαρ χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική.
 
«Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο και είδα ότι είναι καλά. Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση. Το απόγευμα θα δω και τον κ. Ακιντζί», ανέφερε η κ. Σπέχαρ, σε σύντομη δήλωσή της.
 
Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, καθώς και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Κυριάκος Κούρος.
 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα