Μεγαλώνει το κύμα αντίδρασης για τις τουρκικές παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις των φίλα διακείμενων στην Κύπρο χωρών, αναφορικά με τις νέες τουρκικές παρανομίες στην κυπριακή ΑΟΖ και την κλιμάκωση της έντασης από πλευράς Άγκυρας.  
 
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει ανακοινώσει νέες γεωτρητικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένων περιοχών στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
«Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία υπενθυμίζει τη σταθερή δέσμευσή της στον σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας και την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο, η κυριαρχία της οποίας πρέπει να γίνεται σεβαστή, όπως ανέφερε η Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Φεντερίκα Μογκερίνι», τονίζεται στην ανακοίνωση.
 
Καλείται, δε, η Τουρκία «να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που είναι ενάντια στον νόμο και θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα».
 
Την ανησυχία της εξέφρασε και η Αίγυπτος, με μία ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, αναφορικά με τα σχέδια της Τουρκίας για εξερεύνηση πετρελαίου κοντά στην Κύπρο.
 
Με δήλωσή του, το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «η τουρκική στάση υποδηλώνει την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχίσει τα μονομερή της μέτρα που θα κλιμακώσουν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο».
 
Η Αίγυπτος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μη κλιμάκωσης της κατάστασης και του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου, προσθέτει η δήλωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πιάνουν τόπο τα επερχόμενα μέτρα-Εγκαταλείπουν το Yavuz τα βοηθητικά πλοία

Κληθείς, εξάλλου, από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις παραβιάσεις του τουρκικού πλοίου γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ, Εκπρόσωπος της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή του με τα τουρκικά γεωτρητικά σχέδια στα ύδατα γύρω από την Κύπρο και «αυτό περιλαμβάνει τις γεωτρήσεις στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Κύπρου».
 
«Η προτεραιότητά μας είναι να δούμε να αποκλιμακώνεται η κατάσταση. Πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο για τη σταθερότητα στην Μεσόγειο και για την συνοχή του διεθνούς συστήματος, το οποίο βασίζεται σε κανόνες, διενέξεις όπως αυτή να επιλύονται όχι μέσω της ισχύος, της στρατιωτικοποίησης ή του εξαναγκασμού, αλλά μέσω διαλόγου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε.
 
Είπε ακόμη ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να εργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία και την ευρύτερη περιοχή προς τον σκοπό αυτό. «Συνεχίζουμε να αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκμετάλλευση του πετρελαίου και φυσικού αερίου στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη» καταλήγει ο Εκπρόσωπος της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο.

Στο πλευρό της Κύπρου η Αθήνα

Την καταδίκη του απέναντι στην επιχειρούμενη από την Τουρκία παράνομη γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκφράζει και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «η παράνομη αυτή ενέργεια αψηφά προκλητικά το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά και την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, ενώ αποτελεί μια περαιτέρω κλιμάκωση που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πόρρω απέχει από τη συμπεριφορά που όφειλε να έχει ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος και επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου, σχετικά με τη λήψη κατάλληλων μέτρων κατά της Τουρκίας».

Καταλήγοντας, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη του στην Κυπριακή Δημοκρατία, καλώντας «για ακόμη μια φορά, την Τουρκία να διακόψει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα μέτρα που συζητά η Ε.Ε. κατά της Τουρκίας

Υπενθυμίζεται ότι η κ. Μογκερίνι είχε καλέσει εκ νέου  τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν παρόμοιες ενέργειες, να ενεργήσουν με πνεύμα καλής γειτονίας και να σεβαστούν τα κυριαρχικά και κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. 

Επανέλαβε ότι, «σύμφωνα με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Κομισιόν και η ΕΥΕΔ πρόκειται να υποβάλουν στο Συμβούλιο επιλογές για κατάλληλα μέτρα», προσθέτοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρίζει τα δόντια στην Τουρκία για τη δεύτερη γεώτρηση η Μογκερίνι

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου