Δ. Συλλούρης: Δύσκολη η επανέναρξη συνομιλιών λόγω έκνομων ενεργειών Τουρκίας

Η άτεγκτη στάση της Τουρκίας και οι έκνομες ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κύπρου καθιστούν πολύ δύσκολη τη σύντομη επανέναρξη των συνομιλιών για εξεύρεση δίκαιης επίλυσης του προβλήματος, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης.
 
Κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας (ΟΦ) Πολωνίας - Κύπρου στην Πολωνική Βουλή, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο μετά από σχετική πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων, εκφράστηκε από πολωνική πλευράς στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Συλλούρης ευχαρίστησε τους Πολωνούς βουλευτές για τη θέση αρχών που τηρεί διαχρονικά η χώρα τους όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ενώ εξήρε τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Πολωνίας, εκφράζοντας ικανοποίηση για την περαιτέρω εμβάθυνση τους κατά τα τελευταία χρόνια.
 
Υπογράμμισε ότι οι συχνότερες επαφές και επισκέψεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν προσφέρει πολύτιμες ευκαιρίες για ειλικρινή διάλογο και ανταλλαγή απόψεων με στόχο την εξεύρεση νέων τρόπων πρακτικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στο κοινοβουλευτικό επίπεδο.
 
Τόνισε παράλληλα ότι φίλες χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Κύπρος και η Πολωνία, πρέπει να υιοθετήσουν κοινές πολιτικές, βασιζόμενες σε αρχές και αξίες, με στόχο την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή.
 
Της πολωνικής αντιπροσωπείας ηγείται ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας. Ryszard Bartosik, ο οποίος εξέφρασε κατά τη συνάντηση την πεποίθηση ότι οι ήδη στενές σχέσεις μεταξύ της Πολωνίας και της Κύπρου θα συνεχίζουν να αναπτύσσονται με τον ίδιο γοργό ρυθμό, προσφέροντας ευκαιρίες για συνεργασία στην προσπάθεια αντιμετώπισης κοινών ζητημάτων και υπεράσπισης κοινών συμφερόντων.
 
Ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ προσφέρει το καλύτερο πεδίο επικοινωνίας για τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών της, σημειώνοντας ότι η Ένωση πρέπει να κάνει επαναστροφή προς τους βασικούς της πυλώνες, ιδιαίτερα την αρχή της αλληλεγγύης. Ο Πολωνός βουλευτής επανέλαβε, τέλος, ότι η χώρα του εμμένει στη στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ άλλα μέλη της αντιπροσωπίας τόνισαν επίσης ότι η Πολωνία πάντοτε τάσσεται ενάντια σε οποιαδήποτε κατοχή.
 
Οι Πολωνοί βουλευτές συναντήθηκαν και με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ομάδα Φιλίας (ΟΦ) Κύπρου-Πολωνίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε κατά τη συνάντηση ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει, πέρα από φραστικές καταδίκες, να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία και να αποδείξουν στην πράξη την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο, η οποία υφίσταται σήμερα τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και στην ΑΟΖ της.
 
Σύμφωνα με ξεχωριστή ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε παράλληλα τους Πολωνούς βουλευτές για τη σταθερή στάση της χώρας τους στον αγώνα της Κύπρο για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.
 
Ο κ. Bartosik ανέφερε πως, πέραν της ταυτόχρονης ένταξης και κοινής πορείας στην ΕΕ, Πολωνία και Κύπρος αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και έχουν κοινές επιδιώξεις. Εξέφρασε παράλληλα την ετοιμότητα του Πολωνικού Κοινοβουλίου να ενισχύσει τη συνεργασία και τις ανταλλαγές με τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε όλα τα επίπεδα. Απηύθυνε δε πρόσκληση στην ΟΦ Κύπρου-Πολωνίας για επίσκεψη στην Πολωνία το συντομότερο δυνατό.
 
Κατά τη συνάντηση, αντηλλάγησαν επίσης απόψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και εκφράστηκε η από κοινού πεποίθηση ότι η ΕΕ πρέπει να λειτουργεί ισότιμα στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης, με προσήλωση στο κράτος δικαίου και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις που βρίσκονται σήμερα ενώπιόν της, περιλαμβανομένων των όποιων συνεπειών του Brexit, της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών και της καταπολέμησης των εξτρεμιστικών στοιχείων.
 
Στην πολωνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης τα μέλη της Ομάδας Φιλίας (ΟΦ) Πολωνίας - Κύπρου στην Πολωνική Βουλή Iwona Arent, Grzegorz Janik και Zbigniew Dolata. Από κυπριακής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Τορναρίτης και τα Μέλη της Γιώργος Λουκαϊδης, Αδάμος Αδάμου και Κωστής Ευσταθίου.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων