«Σκοπός της Τουρκίας είναι να πετύχει νίκη χωρίς να πέσει τουφεκιά»

Η Τουρκία αναμένεται να συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας το επόμενο διάστημα, εκτιμά ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία Άντης Λοϊζου.
 
Όπως εξήγησε στον REPORTER, από όλες τις ενέργειες που μπορεί να κάνει, κυρίως έναντι της Κύπρου, η πιο μεγάλης κλίμακας θα είναι οι ψυχολογικές ενέργειες, που αποσκοπούν στην κάμψη των αντιστάσεων της κυπριακής Κυβέρνησης, ώστε να υποκύψει στις απαιτήσεις της για τον φυσικό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Αυτό μπορεί  να γίνει μέσω των ρητορικών της αναφορών αλλά κυρίως μέσα από ψυχολογικές επιχειρήσεις, όπως προκλήσεις στην πράσινη γραμμή, ευελπιστώντας ότι η αναστάτωση που θα προκαλέσουν θα αναγκάσει την Κυβέρνηση να ενδώσει στις αξιώσεις της. Παρομοίως, ενδέχεται οι Τούρκοι να επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν την παρέλαση που κάνουν για τους εορτασμούς της εισβολής, για να προκαλέσουν ανησυχία, με την παρουσίαση νέων οπλικών συστημάτων, κάποιες ενέργειες εντυπωσιασμού κ.α., με απώτερο στόχο να κάνουν επίδειξη ισχύος.
 
«Σκοπός της Τουρκίας είναι να πετύχει νίκη χωρίς να πέσει τουφεκιά», τόνισε ο κ. Λοΐζου, λέγοντας ότι θα προσπαθήσει να διχάσει τον λαό, για να φέρει τους πιο αδύνατους και ευάλωτους στο σημείο να ζητούν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υποχωρήσει. «Έχουμε πολιτικά κόμματα στην Κύπρο τα οποία θέλουν να εξευμενίζουν την Τουρκία. Αυτή η κατάσταση είναι πολύ αρνητική, διότι η πολιτική μας ηγεσία δεν είναι ομόθυμη και μπορεί να υπάρξουν πολιτικοί που θα πιέσουν την Κυβέρνηση να υποκύψει», πρόσθεσε.
 
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η αλλαγή Κυβέρνησης την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τύχει εκμετάλλευσης από την Τουρκία. «Δεν αποκλείω να δημιουργήσει μία ένταση, προκειμένου να δει τις αντιδράσεις της νέας Κυβέρνησης», ανέφερε. Αυτή η ένταση θα μπορούσε να εκδηλωθεί με υπερπτήσεις, παραβιάσεις, ασκήσεις πλησίον των νησιών κι άλλες αντίστοιχες δραστηριότητες.
 
«Αν η νέα Κυβέρνηση της Ελλάδας δεν αντιδράσει καίρια και αποφασιστικά, η Τουρκία θα αποθρασυνθεί και θα της πάρει τον αέρα. Αυτό είναι κάτι που συνηθίζει να κάνει η Άγκυρα όταν έχουμε νέα Κυβέρνηση στην Αθήνα ή στη Λευκωσία», πρόσθεσε.  
 
Εκεί που μπορεί
Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη εν αποστρατεία, είναι φανερό πως η Τουρκία προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες με στόχο να δείξει ότι είναι ισχυρή δύναμη σε χώρες που προσπαθεί να επηρεάσει και να παρουσιάζει τον εαυτό της ως περιφερειακή ηγεμονία, που υπαγορεύει την πολιτική που θέλει στα κράτη της περιοχής.
 
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, προκαλεί εντάσεις εκεί που μπορεί και δεν τα βάζει με δυνατές χώρες. Η Κύπρος είναι, για παράδειγμα, θεωρείται αδύναμος κρίκος, γι’ αυτό και συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο έναντι της. Προσπαθεί να αποδείξει το εκτόπισμά της, δημιουργώντας προβλήματα και εκδηλώνοντας επιθετικές συμπεριφορές όταν ο αντίπαλος είναι αδύναμος ή εκεί που έχει υποστήριξη από πιο δυνατές χώρες. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Συρίας, κάνει ενέργειες όταν γνωρίζει ότι θα τύχουν υποστήριξης από τους Αμερικάνους ή, σε κάποιες περιπτώσεις, τους Ρώσους.
 
Σε ό,τι αφορά στους ρωσικούς πυραύλους S-400, τους οποίους, σύμφωνα με τα όσα δηλώνουν οι Τούρκοι, θα ξεκινήσουν να παραλαμβάνουν εντός της ερχόμενης εβδομάδας, στην ουσία πρόκειται για ένα παιγνίδι ισορροπιών για την Τουρκία.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Λοΐζου, η παραλαβή των S-400 προκαλεί πρόβλημα στη σχέση της με τις ΗΠΑ, το οποίο θα πρέπει να βρει τρόπο να επιλύσει. «Γνωρίζει ότι με το να μην πάρει τα F-35, λόγω της παραλαβής των S-400, δεν θα έχει αεροπορική υπεροπλία εναντίον της Ελλάδας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ναι μεν ίσως καταφέρει να εντυπωσιάσει τις χώρες που προσπαθεί, αλλά θα πρέπει να βρει εναλλακτικές λύσεις που να ικανοποιούν τους συμμάχους της.
 

Δειτε Επισης

Απαντά στο ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος-«Δεν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με ανεδαφικές προτάσεις»
Στην Κύπρο την Τρίτη ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας για επίσκεψη εργασίας
Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
N. Χριστοδουλίδης: Οι Τούρκοι στο παρασκήνιο επιχείρησαν να αποτρέψουν το σχέδιο Αμάλθεια
Σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών
Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη