Ο πύραυλος στον Πενταδάκτυλο, τα ραντάρ, τα λάθη και το επίπεδο ετοιμότητας

«Η πτώση πυραύλων δεν είναι επαναλαμβανόμενο φαινόμενο αλλά είναι μη αποκλειόμενο», εξήγησε στον REPORTER ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία Άντης Λοΐζου. Αυτό σημαίνει πως ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί, αλλά πρέπει να κατανοήσει την εγγύτητα της Κύπρου στη Συρία. «Πάντα έλεγαν πως είμαστε εκτός του θεάτρου επιχειρήσεων, πως είμαστε ασφαλισμένοι και δεν φτάνουν εδώ οι πύραυλοι. Στην πραγματικότητα είμαστε δίπλα», τόνισε.
 
Περιστατικά όπως αυτό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας είναι μεν σπάνια, αλλά αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την πολιτική αεροπορία, καθώς υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις που πολιτικά αεροσκάφη χτυπήθηκαν από πυραύλους σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όταν οι γείτονες βάζουν σε μπελάδες την Κύπρο
 
Αυτά τα όπλα, σημείωσε, έχουν εκρηκτική ύλη στην κεφαλή, η οποία εκρήγνυται όταν πλησιάσει το αεροπλάνο που είναι ο στόχος τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προκληθεί μια τέτοια έκρηξη, με ένα τέτοιο ωστικό κύμα, ώστε να ρίξουν αεροπλάνο.
 
Ερωτηθείς κατά πόσον ο πύραυλος ήταν ευδιάκριτος στα ραντάρ, ο συνταγματάρχης εν αποστρατεία εξήγησε ότι το ίχνος που αφήνουν στα ραντάρ έρευνας της αεροπορίας είναι πολύ μικρό. Αντιθέτως, τα κατάλληλα ραντάρ για να το εντοπίζουν είναι αυτά των αντιαεροπορικών συστημάτων, όμως δεν υπήρχε λόγος αυτά να ήταν ενεργοποιημένα κατά τον δεδομένο χρόνο και κακώς ασκείται κριτική επ’ αυτού.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάρτης: Η πορεία του S-200, oι βάσεις στη Συρία και τα αποτυχημένα χτυπήματα

Όπως εξήγησε, η Κύπρος είχε τη δυνατότητα να προστατευτεί, καθώς διαθέτει αντιβαλλιστικούς πυραύλους, όμως «δεν υπήρχε λόγος να είναι σε ετοιμότητα, η κατάσταση δεν δικαιολογούσε να είναι ενεργοποιημένα». Υπάρχει κλίμακα ετοιμότητας των αντιαεροπορικών μέσων, ξεκινούν από τα πολύ απλά, όπως είναι τα πολυβόλα και τα πυροβόλα. Από τη στιγμή που δεν περιμέναμε κάτι, όμως, δεν υπήρχε ετοιμότητα.
 
«Οι μόνοι που ενδεχομένως να δικαιολογούνταν να βρίσκονται σε ετοιμότητα ήταν οι Βρετανοί, καθώς είναι εν δυνάμει εχθρός της Συρίας και λαμβάνουν μέρος σε βομβαρδισμούς, αλλά οι Βάσεις τήρησαν σιγήν ιχθύος. Όμως και αυτοί δεν έχουν πλήρη αντιβαλλιστικό εξοπλισμό στην Κύπρο. Διαθέτουν, αλλά δεν είναι τελευταίας τεχνολογίας», σημείωσε περαιτέρω ο κ. Λοΐζου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΥΠΑΜ: Δεν δεχόμαστε επιθέσεις για να είμαστε σε ετοιμότητα 24 ώρες

Υπογράμμισε ότι ατυχήματα συμβαίνουν σε όλους τους στρατούς. «Είχε μάχες. Ενεργούν υπό πίεση, υπό άγχος, είναι δυνατόν να γίνουν κάποια λάθη. Εκείνη την ώρα, ο χειριστής ενός συστήματος που βρίσκεται σε πόλεμο, έχει πίεση, αγωνία», ανέφερε. Γι’ αυτό, είπε, και πρέπει να γίνονται οι στρατιωτικές ασκήσεις, έτσι ώστε όταν λειτουργούν υπό πίεση τα λάθη να αποφεύγονται.
 
Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο ο πύραυλος να κατέληξε στην Κύπρο, επειδή, λόγω παλαιότητας, δεν λειτούργησε το σύστημα αυτοκαταστροφής του όπλου. «Γι’ αυτό και οι σοβαρές χώρες συνεχώς αναβαθμίζουν και εμπλουτίζουν το οπλοστάσιό τους», κατέληξε ο κ. Λοΐζου.
 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον