Οι βομβαρδισμοί στη Συρία και τι απέδειξε ο πύραυλος στον Πενταδάκτυλο (video)

Φόβο, προβληματισμό και αναταραχή προκάλεσε η πτώση του ρωσικού, όπως όλα δείχνουν, πυραύλου στον Πενταδάκτυλο τα ξημερώματα.

Μετά τις προκαταρκτικές έρευνες διαφάνηκε τελικά πως πρόκειται για πύραυλο S-200 που εκτοξεύθηκε από συριακό έδαφος, με σκοπό να αναχαιτίσει τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη που χθες το βράδυ βομβάρδιζαν θέσεις του συριακού καθεστώτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάρτης: Η πορεία του S-200 στον Πενταδάκτυλο, oι βάσεις στη Συρία και τα αποτυχημένα χτυπήματα

Συγκεκριμένα, ισραηλινά αεροσκάφη εκτόξευσαν πυραύλους στοχεύοντας συριακές θέσεις στις πόλεις Χομς και Δσαμασκό, και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν συριακά μέσα ενημερώσης, προκάλεσαν τον θάνατο τεσσάρων αμάχων και τον τραυματισμό άλλων 21 ατόμων. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του συριακού καθεστώτος ανέφερε ότι μεταξύ των τεσσάρων νεκρών ήταν και ένα παιδί στην πόλη Σαχνάγια στη δυτική Δαμασκό, «ως αποτέλεσμα των σιωνιστικών επιθέσεων».

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι η αεράμυνα της χώρας απέκρουσε τις επιθέσεις, οι οποίες έγιναν μέσω του εναέριου χώρου του Λιβάνου.


Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δεν σχολίασε τις επιθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Ενώνουν τα κομμάτια του παζλ και κλειδώνουν στον S-200

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ, προχώρησε σε εκατοντάδες επιθέσεις κατά της Συρίας χτυπώντας κυρίως στόχους κατά του καθεστώτος και συμφερόντων του Ιράν και της Χεσμπολάχ, που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη απειλή για τα σύνορά του.


Το Ιράν και οι Χεσμπολάχ μάχονται εδώ και χρόνια στο πλευρό του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ-Ασσαντ κατά τον συριακό πόλεμο, έχοντας ως στόχο να μετατρέψουν την χώρα σε ιρανικό προτεκτοράτο.

Στο μεταξύ, χθες το Ισραήλ, πριν προχωρήσει στους βομβαρδισμούς κατά της Συρίας δημοσίευσε νέες δορυφορικές φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται η νέα βάση S-300, που δημιούργησε η Συρία έξω από την πόλη Μασιάφ.

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες αποδεικνύουν ότι η Συρία ολοκλήρωσε την εγκατάσταση των S-300 τους οποίους προμηθεύτηκε από τη Ρωσία την 1η Οκτωβρίου μετά τον βομβαρδισμό της Λατάκιας από το Ισραήλ.
 
Πάντως, τους τελευταίους εννέα μήνες το σύστημα σε καμία φάση δεν είχε δηλωθεί ως λειτουργικό. Σύμφωνα με αναλυτές δεν αποκλείεται οι επιθέσεις του Ισραήλ, να είχαν ως στόχο να δοκιμάσουν την αεράμυνα της Συρίας και να αποδειχθεί αν τελικά οι S-300 είναι λειτουργικοί.

Όπως αποδείχθηκε οι S-300 δεν χρησιμοποιήθηκαν, ενώ και η χρήση των S-200 οδήγησε στην πτώση πυραύλου εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το στόχο του, στο βουνό του Πενταδακτύλου, γεγονός που αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα της συριακής αεράμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ