Το πόρισμα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για τις Ευρωεκλογές και την επόμενη μέρα

H Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συνήλθε σήμερα και συζήτησε τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών.
 
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, το ΑΚΕΛ σε κλίμα γόνιμου διαλόγου ανέλυσε τις συνθήκες μέσα στις οποίες διεξήχθη η προεκλογική εκστρατεία, τα προβλήματα και οι προκλήσεις που συνάντησε, το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα και προπαντός τους στόχους του για την επόμενη μέρα.
 
Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ εξέφρασε την εκτίμησή της προς όλα τα στελέχη, τα μέλη και φίλους του ΑΚΕΛ που εργάστηκαν με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια στη μάχη των Ευρωεκλογών, προς τα κινήματα και τις οργανώσεις που συμπορεύτηκαν μαζί τους, προς τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους που στήριξαν το ψηφοδέλτιό τους.
 
Στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ σχετικά με τη σημερινή σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, αναφέρονται τα εξής:
 
«Το ΑΚΕΛ διεξήγαγε μια προεκλογική εκστρατεία βασισμένη σε προτάσεις και επιχειρήματα. Εξέφρασε τη διαφορετική και προοδευτική πρόταση που υπηρετεί τους εργαζόμενους στην Κύπρο και την Ευρώπη.
 
Το ΑΚΕΛ πέτυχε να εκλέξει δύο ευρωβουλευτές, να ανεβάσει την εκλογική του δύναμη τόσο σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές όσο και με τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016.
 
Συναισθανόμαστε πλήρως ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό. Αντίθετα, ανεβάζει τον πήχη της ευθύνης για το Κόμμα μας για να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δίκαια των εργαζομένων και για να μην περάσει ο εθνικισμός και η διχοτόμηση. Να ενισχύει τους δεσμούς του με το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία. Να διορθώνει λάθη και αδυναμίες.
 
Να συνεχίσει να είναι η φωνή της πατρίδας μας στην Ευρώπη και η πιο δραστήρια κυπριακή δύναμη μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Να συνεχίσει ακόμα πιο αποφασιστικά να παράγει πολιτική και να προτάσσει ριζοσπαστικά αιτήματα που να απαντούν στα σύγχρονα προβλήματα του λαού μας. Αυτή είναι η δέσμευση που αναλαμβάνουμε έναντι του λαού και των εργαζομένων.
 
Καθολική ήταν η επισήμανση της πολιτικής σημασίας και της ιστορικής τομής που επετεύχθη με την επιλογή του ΑΚΕΛ να παρουσιάσει ψηφοδέλτιο με τη συμμετοχή Τουρκοκύπριου. Αυτό αποτέλεσε την καθαρή επιλογή υπέρ της λύσης αρχών στο Κυπριακό, για απελευθέρωση και επανένωσης της χώρας και του λαού. Μπορεί η δεξιά και η ακροδεξιά ένθεν και ένθεν του συρματοπλέγματος να πολέμησε την επιλογή μας αυτή, αλλά ο λαός την αγκάλιασε.
 
Το μήνυμα του ΑΚΕΛ μεταφέρθηκε και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος. Γράψαμε Ιστορία. Ανοίξαμε νέες προοπτικές για τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων. Αυτό το βήμα θα έχει συνέχεια. Με την ίδια τόλμη και με την ίδια ανυποχώρητη στάση απέναντι στην προπαγάνδα του εθνικισμού και των κύκλων της διχοτόμησης.
 
Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ στηλιτεύει ιδιαίτερα τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα οι οποίοι αποφάσισαν να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές, καθώς και τις αναφορές του για «δανεικές ψήφους».
 
Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι λόγω μικροκομματικών και παραταξιακών σκοπιμοτήτων, ο ίδιος ο Πρόεδρος έστειλε μηνύματα τα οποία υπονομεύουν την προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ τους και ρίχνουν νερό στο μύλο του εθνικισμού ο οποίος τόσα κακά έχει προκαλέσει στην Κύπρο και το λαό της.
 
Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ χαιρετίζει τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στις εκλογές, η οποία έστειλε σημαντικά πολιτικά μηνύματα για την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας επίτευξης λύσης που να καταργεί την κατοχή και τη διχοτόμηση και να επανενώνει τον τόπο και το λαό στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
 
Η υποχώρηση του ΔΗΣΥ κατά 10 μονάδες καταδεικνύει ότι τα ψέματα της κυβέρνησης Αναστασιάδη, παρά την κυριαρχία της στα ΜΜΕ, δεν είχαν αντίκρισμα. Το επικίνδυνο αδιέξοδο στο Κυπριακό, η οικονομική πολιτική που σε Κύπρο και Ευρώπη υπηρετεί τα τζάκια και τις ελίτ αλλά συνθλίβει τους πολλούς, η διαφθορά και η αλαζονεία τους, εξοργίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κυπριακής κοινωνίας. Οι ακραίες θέσεις που εξέφρασε ο ΔΗΣΥ στην προεκλογική είναι το πραγματικό του πρόσωπο.
 
Η Κ.Ε του ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο στην πορεία για την προοδευτική αλλαγή που απαιτείται επιτακτικά στη διακυβέρνηση του τόπου.
 
Όλα αυτά καθώς και άλλα κρίσιμα ζητήματα -όπως η μεγάλη αποχή από τις εκλογές- θα αποτελέσουν αντικείμενο ενός πλατιού και δημοκρατικού διαλόγου από το σύνολο των μελών του ΑΚΕΛ ο οποίος θα διεξαχθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η Κ.Ε. εκφράζει την εμπιστοσύνη της στα χιλιάδες απλά μέλη του ΑΚΕΛ σε όλη την Κύπρο που είναι άλλωστε η ραχοκοκαλιά του Κόμματος. 
 
Είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από το διάλογο, τις εισηγήσεις, την εποικοδομητική κριτική και αυτοκριτική που θα ακολουθήσει, το ΑΚΕΛ θα βγει ξανά πιο δυνατό και πιο ενωμένο για τις μεγάλες μάχες που έχουμε ενώπιον μας. Για την υπεράσπιση των εργαζομένων και την προοπτική της νέας γενιάς στην Κύπρο και στην Ευρώπη. Για τη λευτεριά και την επανένωση. Για τη μεγάλη προοδευτική αλλαγή που αξίζει και απαιτεί ο κυπριακός λαός».
 

Δειτε Επισης

Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας