Αποτιμά τις Ευρωεκλογές και χαράζει την επόμενη μέρα το ΑΚΕΛ

Στο μικροσκόπιο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος θέτει σήμερα το αποτέλεσμα των πρόσφατων Ευρωεκλογών το ΑΚΕΛ, αποτιμώντας τις επιδόσεις του και χαράζοντας γραμμή πλεύσης για την επόμενη μέρα. 
 
Το ΑΚΕΛ, υπενθυμίζεται, εξασφάλισε 27,49%, σε σύγκριση 26.98% που είχε εξασφαλίσει στις Ευρωεκλογές του 2014. Κατέγραψε δηλαδή ελαφρά αύξηση μεν, είδε όμως τη διαφορά του από τον πρώτο ΔΗΣΥ να μειώνεται κατά πολύ και να κλείνει περίπου στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, από τις σχεδόν έντεκα στις οποίες βρισκόταν η μεταξύ τους απόσταση το 2014.  
 
Το ΑΚΕΛ πέτυχε εν πολλοίς τους εκλογικούς στόχους που είχε θέσει, καθότι διατήρησε-όπως άλλωστε αναμενόταν-τις δύο έδρες που κατείχε στην Ευρωβουλή, αλλά το πιο σημαντικό, έδειξε ν' ανακάμπτει σε ποσοστά και να βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Τη δική τους συμβολή σε αυτό είχαν βεβαίως και οι χιλιάδες ψήφοι των Τουρκοκυπρίων που κατέληξαν στο κόμμα, ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν μπορεί και δεν υποβαθμίζει την κατά γενική ομολογία-υπό τις περιστάσεις-πετυχημένη παρουσία του ΑΚΕΛ στις Ευρωεκλογές. 
 
Στο εύρυτερο πλαίσιο της κομματικής ζωής της χώρας-και φυσικά όχι μόνο για το ΑΚΕΛ-, μετά το πέρας των Ευρωεκλογών περάσαμε στην «νεκρή» περίοδο της κυπριακής πολιτικής, τη διετία, δηλαδή, κατά την οποία δεν πραγματοποιούνται εκλογικές διαδικασίες, καθώς το επόμενο ραντεβού με την κάλπη είναι οι βουλευτικές εκλογές του 2021.
 
Η διετία αυτή συνήθως δεν χαρακτηρίζεται από την ένταση των προεκλογικών περιόδων, και παρόλο που οι αντιπαραθέσεις συνεχίζουν να αποτελούν μέρος της πολιτικής ατζέντας, δεν έχουν ως απώτερο στόχο τη συσπείρωση, κάτι που συχνά οδηγεί τις πολιτικές δυνάμεις σε εντονότατες εξάρσεις λαϊκισμού.
 
Αντιθέτως, αυτή μπορεί να καταστεί μία περίοδος περισυλλογής για τα κόμματα. Τους δίνει το περιθώριο να αναλύσουν εις βάθος το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αλλά και των εκλογικών αναμετρήσεων που προηγήθηκαν και να κάνουν συγκεντρωτικά την αυτοκριτική τους, προβαίνοντας σε διορθωτικές κινήσεις, ενόψει των απανωτών εκλογικών ραντεβού που ακολουθούν.
 
Με τους οργανωτικούς μηχανισμούς των κομμάτων να ρίχνουν ταχύτητα, ο «νεκρός» χρόνος δίνει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για εσωτερική ανασυγκρότηση, ανανέωση και αποκατάσταση. Αυτό, βεβαίως, προϋποθέτει επίγνωση και αναγνώριση των δεδομένων και καταστάσεων που οδήγησαν σε λάθη και παραλείψεις, κάτι που δεν θεωρείται αυτονόητο για τις κυπριακές πολιτικές δυνάμεις, που συχνά στρουθοκαμηλίζουν, επιλέγοντας να ερμηνεύουν τις ήττες του πολιτικού συστήματος ως νίκες.
 
Πέραν της δρομολόγησης εσωκομματικών διαδικασιών, η περίοδος μεταξύ των εκλογικών αναμετρήσεων προσφέρεται και για ιδεολογικοπολιτικές ζυμώσεις. Για να επιστρέψουν οι πολιτικές δυνάμεις στη βάση τους και, κατ’ επέκταση, στις ρίζες τους. Να κάνουν τις συζητήσεις που πρέπει να γίνουν και να λάβουν τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Οι Ευρωεκλογές κατέστησαν έκδηλο ότι κάποια κόμματα βιώνουν αυτή τη στιγμή υπαρξιακή κρίση.  Όχι επειδή κινδυνεύουν με αφανισμό (στην Κύπρο αποδείξαμε πολλές φορές πως δημιουργούμε χώρο για απεριόριστο αριθμό πολιτικών σχηματισμών) αλλά επειδή είτε έχουν απομακρυνθεί από τις ιδεολογικές τους παρακαταθήκες, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν φαινόμενα πολυγλωσσίας και σοβαρών διαρροών, είτε δεν είχαν ποτέ δυνατές ιδεολογικές βάσεις, με αποτέλεσμα να εξαρτώνται από μετακινούμενες ψήφους και η εκλογική τους δυνατότητα να κρέμεται από ευκαιριακές πολιτικές συγκυρίες.
 
Συνεπώς, η «νεκρή» περίοδος προσφέρεται για σοβαρή ενδοσκόπηση. Για να αναζητήσουν τα κόμματα εκ νέου το ιδεολογικό τους στίγμα και να αποκαταστήσουν τη σχέση τους με δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που απομακρύνθηκαν είτε προς άλλους σχηματισμούς είτε προς την κατεύθυνση της αποχής. Όπως επίσης και για να επικαιροποιήσουν τις θέσεις τους επί μίας σειράς ζητημάτων και για να αφουγκραστούν τις ανησυχίες του λαού.
 
Αυτό προϋποθέτει, βεβαίως, βούληση από πλευράς των κομματικών ηγεσιών να παραδεχθούν λάθη, παραλείψεις και αποκλίσεις, οι οποίες εκ των πραγμάτων αφαιρούν πόντους από την εικόνα νίκης που προσπαθούν να δημιουργήσουν και να οικειοποιηθούν, με στόχο τη διατήρησή τους στα υψηλότερα δώματα των κομμάτων. Η στάση είναι αυτή αναμενόμενη, καθώς η παραδοχή ανοίγει τον δρόμο της εσωκομματικής αμφισβήτησης σε μία περίοδο που τα κόμματα δεν δοκιμάζονται στην κάλπη.
 
Στην πράξη θα φανεί ποια κόμματα θα αδράξουν, τελικά, την χρονική συγκυρία ως μία ευκαιρία για αλλαγή…
 

Δειτε Επισης

Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα